Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Hård brexit kan drabba värre än ryska krisen • Så möter köttindustrin den minskande konsumtionen • Skogssällskapet delar ut 15 miljoner till forskning • Norrmejerier betalade mer för mjölken • Varg dödad – polisen söker skoter • Lantmännen Maskin lägger ner anläggningar • Debattsvepet • Lantbrukare i Lillbäcken prisas
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Hård brexit kan drabba värre än ryska krisen

Mängden mjölk som går till den brittiska marknaden från övriga EU är större än den mängd som EU exporterade till Ryssland före bojkotten 2014. Om det plötsligt stoppas av en hård brexit 29 mars så kommer hela Mjölkeuropa att känna skakningarna, enligt Arla Sveriges VD Patrik Hansson.

– Vid en hård brexit kommer alla mejerier som exporterar till England att få in färre produkter, vilket innebär att de måste säljas någon annanstans. Och då kan man se prispress på den europeiska marknaden, säger han.

Det brittiska underhuset ska i tre inplanerade omröstningar (idag tisdag, i morgon onsdag och nu på torsdag) styra Storbritannien mot antingen en hård eller en mjuk brexit, med alternativet att skjuta fram avgörandet ett kvartal.

Läs mer: Hård brexit kan drabba värre än ryska krisen (Land Lantbruk)

Så möter köttindustrin den minskande konsumtionen

Eftersom allt fler blir vegetarianer eller flexitarianer minskar köttkonsumtionen allt mer i Sverige. Några av landets största varumärken inom köttbranschen har därför fått lägga om sin strategi.

Scan försöker att vara ännu mer tydliga med att varumärket står för 100 procent svenskt kött, vilket har en klart lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet. Findus ser inte på vegetarisk kost och mindre rött kött som en trend, utan väljer att förklara det som ett paradigmskifte. Deras målsättning är därför att öka grönsaker, vegetariskt och fisk med 25 procent till 2022. City Gross å sin sida kommer ge vegetariskt ett utökat utrymme i marknadsföringen, genom inspiration och tips till de som flexar.

Läs mer: Så möter köttindustrin den minskande konsumtionen (Resumé)

Skogssällskapet delar ut 15 miljoner till forskning

I september lyste Skogssällskapet, tillsammans med närstående stiftelser, ut totalt 20 miljoner kronor. 15 miljoner av dessa kommer från stiftelsen Skogssällskapet och delas nu ut till de beviljade projekten.

Bland de 17 projekt som får bidrag ska forskning bedrivas kring askskottsjukan, kopplingen mellan variationsrika skogar och risk för granbarkborreangrepp.

Läs mer: Skogssällskapet delar ut 15 miljoner till forskning (Land Skogsbruk)Se listan över beviljade projekt här

57 miljoner kr mer för mjölken

Norrmejerier summerar 2018 med ett positivt resultat på 16,5 miljoner kronor och 57 miljoner högre utbetald ersättning för mjölken till de norrländska mjölkbönderna, jämfört med 2017.

”Året har vädermässigt varit extremt, vilket har varit påfrestande för gårdarna, såväl arbetsmässigt som ekonomiskt. Vi har likt andra föreningar i år prioriterat ägaravkastningen i form av att stärka gårdarnas likviditet under året. Direkt utbetalning för mjölken har därför varit styrelsens prioritet”, säger Ulla Bergström, Norrmejeriers ordförande.

Läs mer: Norrmejerier betalade mer för mjölken (Land Lantbruk)

Varg dödad – polisen söker skoter

En förundersökning om grovt jaktbrott har inletts efter att en varg har jagats och dödats på isen på sjön Amungen i Falu kommun under lördagen. Polisen har varit på plats med bland annat polishelikopter för att säkra spår och söka efter gärningspersonerna.

– Vi är väldigt angelägna om att få in iakttagelser och uppgifter om en knallblå skoter utan vindruta som vi misstänker har med saken att göra, säger Stefan Dangart vid polisen i Dalarna.

Läs mer: Polisen övertygad om att varg dödats på dalasjö (Jaktjournalen)Läs mer: Varg dödad – polisen söker skoter (ATL)

Lantmännen Maskin lägger ner anläggningar

Lantmännen Maskin planerar en rad förändringar för sina anläggningar för att bli långsiktigt lönsamma och skapa möjligheter till utveckling för framtiden. Därför lägger man ner sina anläggningar i bland annat Säffle, Lidköping och Västerås. Två nya anläggningar planeras i Skaraborg, för att på sikt ersätta anläggningarna i Skövde, Vara och Falköping.

Målet för Lantmännen Maskin är att nå en lönsamhet om 100 miljoner kronor från och med 2022.

Läs mer: Lantmännen Maskin lägger ner anläggningar (Jordbruksaktuellt)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet nu!” (Dagens Samhälle)”Stoppa utrivningen av dammar” (Land Lantbruk)”Servettbudgeten stryper källan till grundvatten” (Aftonbladet)”Nya halvsanningar och lögner från Rovdjursföreningen” (Jaktjournalen)Slutreplik: ”Erkänn att ni haft fel i alla dessa år, MP” (Expressen)Replik: ”Vetenskap ska tåla transparens, Fjellner” (Expressen)Tidigare inlägg: ”MP:s politik är djupt vetenskapsfientlig” (Expressen)

Aktuellt från LRF

Nya namn i LRF Ungdomens styrelse och valberedning

Den 6-7 mars hade LRF Ungdomen sin årliga riksstämma på Sånga Säby. Både styrelsen och valberedningen fick nya ledamöter.

Läs mer här

Lantbrukare i Lillbäcken prisas

Sara och Ola Hortlund driver Lillbäcken AB, och har nu fått pris för ”Årets gröna företag” i Norrbotten. När de tog över 2011 var det köttproduktion på gården, men paret ändrade inriktning och köpte en hel besättning med 48 mjölkkor, plus ungdjur och drog igång mjölkproduktion. Gården har också egen uppfödning med bland annat kvigor, tjurkalvar, suggor och slaktsvin, och har kött till försäljning.

I motiveringen kan man bland annat läsa: ”Lillbäcken AB är ett företag som ser möjligheter och vågar satsa i en förhållandevis tuff bransch, men där vi behöver fler livsmedelsproducenter. Detta är väl värt all uppskattning och uppmuntran.”

Vinstsumman på 10 000 kronor delas ut av LRF Norrbotten och Swedbank vid LRF:s regionstämma torsdag den 14 mars i Haparanda.

Läs mer: Lantbrukare i Lillbäcken prisas (Piteå-Tidningen)

Till toppen