Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

12 oktober 2018

I Svepet idag läser du om följande: • Sveriges äggproducenter varnar för konkurser • Mest skogspengar till Småland • Gotland tvingas importera foderspannmål • Debattsvepet • Så stora skulder har Tangarà Farm • Potatisbonde vinner ny strid mot Eskilstuna kommun
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

FOTO: Göra Billeson

Sveriges äggproducenter varnar för konkurser

Läget börjar bli illa för de svenska äggproducenterna. Sedan i augusti har priset på foder stigit med 22 procent vilket fått kostnaden för nya unghöns att stiga med 15 procent.

Nu varnar Sveriges Äggproducenter för att många kommer att gå i konkurs om inte priserna på ägg höjs.

– Jag skulle vilja säga att svensk äggproduktion ligger väldigt illa till. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande, säger Peter Åberg, talesperson och själv producent på Proegg i Västergötland, till tidningen ATL.

Läs mer: Sveriges äggproducenter varnar för konkurser (ATL PREMIUM)Läs mer: Äggproducenter går på knäna efter ökade foderpriser (Land Lantbruk)

Mest skogspengar till Småland

Det nationella skogsprogrammet börjar ta form. Pengarna ska gå till arbeten med skogsstrategier och mest pengar går till Småland och Jämtland när Skogsstyrelsen börjar fördela de regionala potterna.

Totalt ska 17 miljoner kronor gå till regionala arbeten inom och ramen för programmet ska också en inspirationskonferens anordnas i december.

Kravet med de aktiviteter som länen kan få ersättning för är att de ryms inom visionen för nationella skogsprogrammet – att skogen ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Läs mer: Mesta skogspengarna till Småland (Land Skogsbruk)Läs bakgrunden: Mer pengar till skogens utveckling (Land Skogsbruk)

Gotland tvingas importera foderspannmål

Torkan har drabbat lantbrukare på Gotland oerhört hårt. För första gången på länge tvingas man nu att importera foderspannmål då bristen är alltför omfattande.

– Så här dålig skörd har det ju inte varit på väldigt många år. Vi håller på att räkna ut behovet och det kommer röra sig om flera tusen ton, säger Anders Kraft, regionchef vid Lantmännen till Sveriges Radio Gotland.

Läs mer: Gotland tvingas importera foderspannmål (Sveriges Radio Gotland)


Debattsvepet

Här kommer ett urval av de senaste debattinläggen om frågorna som berör de gröna näringarna.

”Miljörörelsen måste se till helheten i rovdjursfrågan” (Land Lantbruk)”Landsbygden mer än lever – den är inte melankoliskt grå” (Jordbruksaktuellt)”Naturvårdens generaler litar blint på kartan” (Land Skogsbruk)”Felaktiga uppgifter om kött” (Arvika Nyheter)”Dags för skatt på kött- och mjölkprodukter” (Skövde Nyheter)”När jag åt mig mätt på mask” (En fot i myllan)

Så stora skulder har Tangarà Farm

Arbetet med att klara upp konkursade Tangarà Farm pågår just nu. Den omtalade fårfarmen försattes i konkurs i augusti och totalt är skulderna på dryga 3,2 miljoner kronor. Största fordringsägare är Gustaf Ramel på Gårdstånga Nygård som Tangarà Farm är skyldig nästan 2 miljoner kronor.

Enligt konkursbouppteckningen som nu kommit in till tingsrätten ligger tillgångarna på banken på endast 30 000 kronor. Fåren som gården ägt har sålts.

Läs mer: Så stora skulder har Tangarà Farm (Land Lantbruk)Läs bakgrunden: Historien om Tangará Farm – ville revolutionera svensk fårnäring

Aktuellt från LRF

Har du missat vårt webbinarie om fossilfri framtid?

LRFs experter Elina Matsdotter och Niklas Bergman höll i ett webbinarie om hur vi kan ställa om till en fossilfri framtid.

Se seminariet i efterhand här

Potatisbonde vinner ny strid mot Eskilstuna kommun

En lantbrukare i Sörmland har åter igen fått rätt i domstol och ska få 48,5 miljoner kronor i ersättning från Eskilstuna kommun. 2014 förbjöd kommunen lantbrukaren att använda växtskyddsmedel på sin mark då området klassades som vattenskyddsområde. Beslutet innebar att lantbrukaren inte kunde fortsätta att odla potatis som han tidigare gjort.

Lantbrukaren har tidigare fått rätt i mark- och miljödomstolen och nu har även Mark- och miljööverdomstolen beslutat att kommunen är skyldiga ersätta lantbrukaren.

Kommunen har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen till Högsta Domstolen men har fram till den 6 november på sig.

Läs mer: Eskilstuna kommun ska betala mångmiljonbelopp till potatisbonde (Sveriges Radio Sörmland)Läs bakgrunden: Därför överklagar kommunen potatistvist om 48 miljoner (Sveriges Radio Sörmland)

Till toppen