Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 januari 2019

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Svårt för lantbrukare att spara till pensionen • Stora protester mot italiensk jordbrukspolitik • Lantbrukare belönas – lyckades skydda ängshöken • Debattsvepet från veckan • Därför går Stefan Gård över till köttproduktion
Louise Carlsson Örning Svepetredaktör - ]

FOTO: istock

Svårt för lantbrukare att spara till pensionen

Den allmänna rekommendationen är att försöka spara en tiondel av sin lön till pension. Men för många lantbrukare är det svårt att ha råd att pensionsspara i någon större omfattning.

Göran Hillbom är delstidsbonde och har pensionssparat i fonder sedan han var ung, men fonderna har inte växt riktigt som han hade hoppats.

– Grundproblemet är väl att det inte lönar sig särskilt bra att vara lantbrukare i Sverige, inte att lantbrukarna inte är bra nog på att spara, säger han till Land Lantbruk.

Har man en pension som blivit låg finns det dock, enligt Lars Pettersson som är specialist på pensioner på Pensionsmyndigheten, saker man kan göra.

– Kolla om du kan få bostadstillägg, det vill säga skattefri hjälp med boendekostnaden. Du måste ha fyllt 65 år och ta ut hela din allmänna pension för att kunna få bostadstillägg, säger Lars Pettersson till Land Lantbruk.

Han tipsar också om att man utöver det kan få äldreförsörjningsstöd.

Lär mer: Experten: Det här kan du göra om pensionen blir låg (Land Lantbruk)Läs mer: Svårt att spara till pensionen (Land Lantbruk)

Stora protester mot italiensk jordbrukspolitik

Lantbrukare i Italien har drabbats av torka, översvämningar, flodvågor och ovanliga frostnätter som slagit hårt mot lantbruket under förra året. Kostnaderna för väderskadorna uppgår till över 15 miljarder och under veckan har tusentals bönder protesterat framför jordbruksministeriet mot att regeringens budgetproposition inte har några extra pengar till den solidaritetsfond som ska betalas ut till väderdrabbade bönder.

– Vi framförde krav på att drabbade bönder ska få laglig rätt att skjuta upp betalningar på lån och andra skulder vid naturkatastrofer, berättar Lorenzo Bazzana från jordbruksorganisationen Coldiretti, som organiserat protesten, till ATL.

Protestanterna beskriver mötet med jordbruksministern som positivt men nu avvaktar konkreta handlingar från regeringens sida.

Läs mer: Stora protester mot italiensk jordbrukspolitik (Inlåst artikel – ATL)

Lantbrukare belönas – lyckades skydda ängshöken

Tio lantbrukare på Öland belönas med diplom av landshövding Thomas Carlzon för deras insats att avstå en del av sin vallskörd till förmån för ängshöken. Lantbrukarna har stängslat in rutor med elektrifierat fårnät på sina fält för att ge höken möjlighet att häcka utan att deras ägg hotas av rovdjur.

Länsstyrelsen i Kalmar arbetar sedan 2015 med att skydda ängshökpar som valt att häcka i åkermark och sommarens arbete har fått framgång. I sex skyddade bon kläcktes ungar och hela 19 unga ängshökar kunde i höstas flyga i väg mot Afrika, rapporterar länsstyrelsen.

Läs mer: Lantbrukare belönas – lyckades skydda ängshöken (Sveriges Radio Kalmar)


Debattsvepet från veckan

Här kan du läsa ikapp debattinlägg, bloggar och repliker från veckan som gått.

”En dom som väcker fler frågor än den besvarar” (Gunnar Lindéns blogg)”Det krävs mer än visioner för att hushålla med åkermarken” (Sydsvenskan)Skogsindustrin: ”Satsa på inlandsbanan” (Dagens Industri)”Nu behövs politik för att stå upp för rätten att äga och bruka skog (Östersunds-Posten)”Skogen behöver skydd – från politiker och myndigheter” (Blekinge Läns Tidning)”Förbjud AP-fonderna att satsa pengar på köttindustrin” (Katrineholmskuriren)”Den svenska kycklingindustrin är långt ifrån hållbar” (Skaraborgs Allehanda)”Frivilliga avtal rätt väg för framtida naturvårdsarbete” (Altinget)”Får Boxholm flytta ända upp till Östersund?” (Sydsvenskan)”Djuren bör också ingå i den moraliska sfären” (ETC)”Antibiotikaresistens är på väg att bli ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa.” (Sydsvenskan)”Sveriges djurägare har tagit ansvar” (Land Lantbruk)”En myt att nyckelbiotoperna försvinner” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Subventionerad rådgivning för dig som drabbats av torkan

Genom 70 % subventionering från europeiska landsbygdsprogrammet kan LRF Konsult erbjuda kraftigt rabatterad ekonomisk rådgivning. Det kan hjälpa dig att skapa överblick och kontroll för att få pengarna att räcka nu och råd hur du kan stärka ekonomin på längre sikt. Erbjudandet gäller fram t.o.m den 10 mars 2019.

Läs mer här

Därför går Stefan Gård över till köttproduktion

Ordföranden för Sveriges Mjölkbönder, Stefan Gård, har beslutat att delvis gå över till köttproduktion.

– Jag tror faktiskt på svensk mjölkproduktion, men det går inte att producera en vara där det fattas 1-1,40 kronor per liter, en förlust som vi ska ta på gårdsnivå, säger han till tidningen ATL.

Nyligen lämnade Stefan Gård Arla för Wermlands Mejeri och förändringen är att han nu anpassar sig till efterfrågan från det lokala mejeriet.

Mjölkbesättningen minskas från 120 till 70 kor och samtidigt satsar han på köttproduktion för att bredda verksamheten. Målet är att producera 200-230 slaktdjur per år.

Läs mer: Därför går Stefan Gård över till köttproduktion (Inlåst artikel – ATL)

Till toppen