Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 juli 2018

Hej! I Svepet denna fredagen den 13:e läser du om följande: • Bucht träffar EU-kommissionär om torkan • I torkans spår: Hötjuvar länsade ett helt fält • Risk för fältbränder under skördning • Karl Hedin: ”Skogssektorn har tagit ansvar” • SMHI varnar för värmebölja och fortsatt brandrisk i hela landet
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

FOTO: Bildbyrån IBL

Bucht träffar EU-kommissionär om torkan

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) möter under måndagen EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan för att prata om torkan som drabbar det svenska lantbruket.

– Jag kommer att förklara hur illa det är i Sverige och föra en diskussion om krisstöd och förtida utbetalningar, säger Bucht i samband med en pressträff efter torsdagens regeringssammanträde.

LRF har vädjat om att pengar tas ur EU:s krisfond med också om att nationella pengar skjuts till. Ännu finns dock inga besked om vad som kommer att ske.

Angående torkan hyllade Sven-Erik Bucht tidigare i veckan de livsmedelsbutiker som valt att stoppa inköp av utländskt kött till stöd för de svenska lantbrukarna. Nu får han kritik från jurister för sitt uttalande då det kan strida mot EU:s inre marknad.

Läs mer: Bucht träffar EU-kommissionär om torkan (Land Lantbruk/TT)Läs också: LRF: Torkan i landet kräver akuta åtgärder (Land Lantbruk)Läs också: Landsbygdsministern hyllar matbutikernas bojkott – ”Hedervärt” (Aftonbladet)Läs mer: Ministerns uttalande om svenskt kött kritiseras (Sveriges Radio)Läs bakgrunden: Bucht om butikernas stopp av utländskt kött: Hedervärt (Land Lantbruk)

I torkans spår: Hötjuvar länsade ett helt fält

Strax utanför Sjöbo i Skåne har någon skördat och stulit ett helt fält med hö i samband med att ägarna var bortresta.

Kvinnan som äger marken gjorde upptäckten efter ett par dagars frånvaro. Sammanlagt har två hektar mark länsats.

Polisen rapporterar också om stulna halmbalar på olika håll.

Läs mer: I torkans spår: Hötjuvar länsade ett helt fält (Ystad Allehanda)

Risk för fältbränder under skördning

I Danmark, Tyskland och Storbritannien har flera fältbränder utbrutit i samband med skörd och tröskning i de torra markerna. Nu varnar Länsförsäkringar för att risken för brand är övergripande också i Sverige nu när skörden startar även här. De rekommenderar alla att ha gödseltunnor redo med vatten och att samverka med grannar för att kunna hjälpa varandra vid en eventuell brand.

Läs mer: Tröskning i torkan skapar brandrisker (Land Lantbruk)Läs också: Bönder varnas för eldgav under skördning (Aftonbladet)Läs mer: Brittiska lantbrukare uppmanas till försiktighet (Land Lantbruk)Läs också: Fältbränder förstör skörden i Danmark och Tyskland (Land Lantbruk)


Karl Hedin: ”Skogssektorn har tagit ansvar”

Nyligen skrev Göran Rune, chef skogsavdelningen på Skogsstyrelsen, att det är lustigt att beslutet att inte tillåta vissa avverkningar i fjällnära miljöer, där man tidigare haft en samsyn, nu ses som ett hot mot äganderätten.

I en replik kritiserar nu skogsägarna Karl Hedin, Björn Törnvall och Ulf Bergkvist Runes påstående att det inte finns något hot mot äganderätten. De poängterar att Artskyddsförordningen, hanteringen av nyckelbiotoper och hanteringen av fjällnära skogsmarker samtliga är exempel på att äganderätten i skogen visst är hotad.

”Hotet mot äganderätten till skogsmark och mot skogsbranschen, genom kraven på allt större avsättningar av skogsmark kommer från tjänstemän i departement, verk och myndigheter, som tillåts driva sina egna politiskt färgade agendor, utan hänsyn till gällande lag och demokratiskt fattade riksdagsbeslut. Det kommer sannerligen inte från att skogssektorn har brustit i sitt ansvar”, skriver de.

Läs repliken: ”Skogssektorn har tagit ansvar” (Dagens Industri)Läs tidigare inlägg: ”Äganderätten är inte hotad” (Dagens Industri)

Aktuellt från LRF

Uppmaningen: Skörda allt!

I norr är torkan inte lika svår som i söder. Men nu uppmanar LRF Västerbotten och LRF Norrbotten sina medlemmar att skörda allt. Inte minst för att hjälpa de mer utsatta bönderna i södra Sverige.

”Allt foder som finns kommer att behövas”

SMHI varnar för värmebölja och brandrisk i hela landet

Regnet fortsätter att lysa med sin frånvaro. Den närmaste veckan kan vi vänta oss en värmebölja på upp emot 30 grader och SMHI varnar för att brandrisken är extremt stor på flera håll i landet.

Enligt SHMI:s meteorolog Tomas Fyrby ser det också ut som att värmen kommer att bestå och det enda regnet som kan komma är i samband med värmeåskskurar.

Läs mer: SMHI varnar för värmebölja och brandrisk i hela landet (Dagens Nyheter)Läs lokalt: Inget regn i Skåne på 78 dagar (Svenska Dagbladet)Följ vädret på: SMHI:s sajt

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen