Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 juni 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om följande: • C: ”Myndigheternas roll i skogsbruket måste ses över” • Brand i pelletsfabrik ledde till stort räddningspådrag • Hästnäringen får kritik från Arbetsmiljöverket • Läs det senaste om torkan • Gröna näringslivets metoo-rapport är klar • Afrikas äldsta träd dör av okänd orsak • Jordbruksmark kan bli industriområde
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]


C: ”Myndigheternas roll i skogsbruket måste ses över”

I ett debattinlägg skriver Eskil Erlandsson (C), Helena Lindahl (C) Kristina Yngwe (C) och Peter Helander (C) att svensk skogspolitik har hamnat i ett ingenmansland.

”S och MP har under fyra år bråkat om inriktningen och lämnat fältet fritt för en rättsosäker utveckling som drabbar tusentals skogsägare. Allt mer i skogsdebatten handlar om en urholkad äganderätt och otrygghet – allt mindre om framtidstro och utveckling (…) Centerpartiet vill skapa en skogspolitik där myndigheterna ses som ett stöd till skogsägaren – inte ett hot”, skriver de och säger att de vill se över instruktionerna till Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och länsstyrelserna och få dem att ta större hänsyn till äganderätten när de fattar beslut.

”Dessutom måste ofoget från statens sida att göra produktiv skogsmark till reservat utan att ha finansiering för detta, upphöra. Och för det tredje ska alla beslutade intrångsersättningar betalas ut innan staten beslutar om nya”, skriver de.

Läs mer: C: Myndigheternas roll i skogsbruket måste ses över (Örnsköldsviks Allehanda)

Andra explosionen på kort tid i pelletsfabrik

Vid 01-tiden natten mot i dag utbröt en brand i en pelletsfabrik i Älvdalen. Branden startade med en explosion som orsakade en brand i anläggningens gigantiska filter, stora som tvåvåningshus.

Två anställda fanns på plats vid anläggningen men ingen ska ha skadats då de befann sig i en annan del av området.

Efter en och en halv timme var branden under kontroll men i dag är tillverkningen stoppad tills vidare och polisen kommer att inleda en utredning för att se vad som orsakat branden.

För tre veckor sedan skedde en liknande händelse då en explosion av damm skedde. Då uppstod dock bara rökutveckling.

Läs mer: Brand i pelletsfabrik i Älvdalen (SVT Nyheter Dalarna)Läs också: Dammexplosion på pelletsfabrik i Älvdalen (SVT Nyheter Dalarna)

Hästnäringen får kritik från Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har gjort 520 inspektioner på bland annat ridskolor och tävlingsarenor runtom i Sverige. De konstaterar att bristerna inom näringen är många och att skadestatistiken inte förbättrats sedan 2005.

Bland annat saknas rutiner för att kartlägga risker och kontrollera säkerheten. Hälften av de inspekterade arbetsgivarna har fått krav på sig att göra arbetsmiljön säkrare.

Läs mer: Hästbranschen får kritik – risk för skador (Sveriges Radio)

Läs det senaste om torkan

Läs här: Torkan slår hårt mot djuren på gården (SVT Nyheter Skåne)Läs mer: Torkan skapar långa köer på slakteriet (Sveriges Radio Gotland)Läs mer: Regnet motverkar inte torkan – ännu (SVT Nyheter Uppsala)Läs mer: Vetelagren ökar trots torkan (ATL)Läs mer: Högtryck på bevattningsfronten (ATL PREMIUM)Läs mer: Torkan slår hårt mot lantbrukarna (Helsingborgs Dagblad)Läs om torkan i Ryssland: Ryska veteskörden slås hårt av torkan (Bloomberg)Läs också: Så påverkas naturen av den extrema torkan (Natursidan)

Gröna näringslivets metoo-rapport är klar

Upproren #Slutavverkat #Skiljagnarnafrånvetet och #Vi sparkar bakut samlade under hösten ett stort antal skildringar av sexuella trakasserier och övergrepp inom lantbruket, skogsbruket och hästnäringen.

Nu är metoo-rapporten som LRF:s Jämställdhetsakademi sammanställt med berättelserna klar och ska skickas till alla regionförbund.

– Höstens upprop får inte falla i glömska, säger Petra Pilawa, ansvarig för jämställdhetsakademin.

Läs mer: Gröna näringslivets metoo-rapport klar (ATL)

Afrikas äldsta träd dör av okänd orsak

Baobab-träd, som är ett av Afrikas äldsta trädslag, dör i snabb takt enligt en ny studie. Träden som är mellan 1100 och 2500 år gamla går ända tillbaka till antikens Grekland och är breda som bussar.

Mellan 2005 och 2017 har 9 av de 13 äldsta träden dött av okänd orsak. Forskarna har dock teorier om att det är klimatförändringar som ligger bakom träddöden.

Läs mer: Afrikas äldsta träd dör i rasande fart (Dagens Nyheter)

Aktuellt från LRF

Så jobbar LRF med nya personalliggare-lagen

Den 1 juli träder en ny lag kring personalliggare i kraft. LRF har varit kritisk till nya lagen och nu vill LRFs skattejurist Katarina Bartels få kontakt med företagare som får problem med Skatteverket i dessa frågor.

”Skatteverket måste ha en generös tillämpning”

Jordbruksmark kan bli industriområde

I närheten av Kumla i Örebro län har lantbrukaren Göran Gustavsson som driver en gård med 2000 grisar överraskats av beskedet att kommunen planerar att bygga industrier på jordbruksmarken runt hans gård. Blir planerna verklighet blir effekterna enorma för honom.

– Ja, min verksamhet här ute med slaktsvinsproduktion måste ju upphöra. Får inte jag ha kvar arealen så har jag ingen möjlighet att odla foder till mina grisar och jag har heller ingen spridningsareal, och det är dessutom ett krav från myndigheterna, från kommunen och länsstyrelsen, säger han.

Läs mer: Länets bästa jordbruksmark kan bli industriområde (SVT Nyheter Örebro)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen