Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

13 mars 2018

God morgon! Här får du det senaste dygnets nyhetsskörd från det gröna näringarna. • Riskkapitalbolag tar över LRF konsult • Mjölkåret 2017 • Debatt om äganderätten • Lantbrukare i protest • Köttkonsumtion • Dubbla nyheter från norr
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Merparten av LRF Konsult säljs till riskkapitalbolag

LRF säljer 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor. LRF Konsult har i dag 1400 anställda på olika orter i landet och 75 000 företagskunder. Anledningen till försäljningen är enligt LRF:s ordförande Palle Borgström att man vill främja utvecklingen i bolaget.

– Vi ser att den förändringen kräver stora investeringar i form av digitala plattformar. Det i sin tur kräver att bolaget får en tillväxt och då har vi bedömt att vi bättre utvecklar LRF Konsult tillsammans med en partner som har stor erfarenhet av affärsutveckling, säger han.

Kommentar:

Riskkapitalbolaget Altor köper LRF Konsult. Varför? För att de ser en möjlighet att tjäna pengar. De går in i verksamheter och gör dem effektivare och mer lönsamma genom att utveckla dem. Sedan säljer de och går vidare. Så gör riskkapitalbolag.

Varför säljer LRF? För att de inte vill göra de investeringar som krävs, för att de får ett bra pris, för att de ändrar strategi när det gäller vad LRF ska äga. Välj det alternativ som du tror på. Kanske alla tre är tillämpliga.

Leif Petersen, ekonomireporter, Land Lantbruk

Läs mer: Riskkapitalbolag blir ny huvudägare i LRF Konsult (Land Lantbruk)Läs också: Altor: ”Samma moment blir billigare” (ATL)

Rekordmjölkning för svenska korna 2017

Förra året ökade mjölkavkastningen, det vill säga hur mycket en ko mjölkar, med 1,2 procent för kor i Sverige. Det visar LRF mjölks första mjölkrapport för 2018 som sammanfattar förra året.

2017 var också året då lönsamheten för svenska mjölkbönder var den högsta sedan 2007. Förra året tillkom även ett stort antal nya ekologiska mjölkgårdar. De utgör nu 16,6 procent av alla landets mjölkföretag.

Läs mer: Svenska kor rekordmjölkade förra året (LRF)


”En äganderättsfråga utan proportioner”

På debattsidan i Piteå-Tidningen skriver tre representanter från Landsbygdspartiet, Claes Littorin, Erland Nilsson och Roger Stupis Andersson, att ingen markägare ska behöva ha mer än 10 procent av sin skogsareal klassad som nyckelbiotop.

”Det här är en äganderättsfråga och det som sker saknar i många fall proportioner (…) …som det är idag, så drabbas oftast de som får nyckelbiotopsstämpel på sin skog av långt mer än bara några procent. Antingen har man ingenting alls nästan, eller så har man mycket”, skriver de.

I sitt inlägg föreslår de att avtalsförslag från myndigheterna om vilken typ av skydd markägarens skog ska få ska komma inom 6 månader efter det att markägaren begärt det. Samt att ersättning ska betalas senast tre månader efter att avtalet ingåtts. ”Har staten inte pengar att ersätta skogsägaren enligt dessa premisser, så ska det stå denne fritt att bruka skogen enligt eget önskemål, nyckelbiotopsstämpeln hävs”, skriver de.

Läs inlägget: ”Skogsägare: Ställ krav om nyckelbiotoper” (Piteå-Tidningen)

Tusentals indiska bönder i protest

En protestmarsch med upp emot 30 000 lantbrukare har just nått fram till Bombay efter sex dagars marsch från staden Nashik. Lantbrukarna kräver att delstatens lokala myndigheter avstår från att kräva tillbaka de jordbrukslån lantbrukarna beviljats. De kräver också att marken de arbetar på ska skrivas över till dem och att de får bättre betalt för sina grödor.

Myndigheterna har signalerat att de är villiga att möta lantbrukarnas krav.

Läs mer: Tusentals bönder i protestmarsch i Indien (Aftonbladet/TT)Läs också: Indiska lantbrukare: ”Vill vill ha vad vi blivit lovade” (BBC News)

Unga danskar väljer bort kött

Det är inte bara svenska ungdomar som säger att de äter mindre kött. Även i Danmark säger sig allt fler unga äta mer vegetarisk mat. Enligt en rapport från branschorganisationen Landbrug og Fødevarer uppger var tionde dansk mellan 18 och 35 att de är “flexitarianer” – det vill säga att de i huvudsak är vegetarianer men äter kött ibland.

Läs mer: Unga danskar väljer bort kött (Nytt från Öresund)Läs också: Unga väljer svenskproducerat och fler kallar sig vegetarianer (Land Lantbruk)Läs mer: Fler köper svenskt – för böndernas skull (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

LRF-förslag lyfts i kampanj om enklare regelverk

Näringslivets Regelnämnd, NNR, har i sin kampanj lyft ett LRF-förslag om snabbare ärendehantering hos myndigheter.

”Positivt att vi är fler som skapar politiskt tryck”

Dubbla nyheter från norr

För de som bor i norra delarna av landet kom under måndagen positiva nyheter. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) meddelade att utbetalningarna av Norrlandsstödet kommer att ske i maj i år retroaktivt från första januari. Läs mer: Ministern lovar utbetalning i maj (Land Lantbruk)Under måndagen blev det också klart att Jenny Karlsson blir ny ordförande för LRF Norrbotten. Hon kommer från Granå i Kalix och bedriver handelsträdgård och är skogsägare. Karlsson ersätter Herbert Nyman. Läs mer: Hon blir LRF:s nya ordförande (Piteå Tidningen)

Till toppen