Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

14 februari 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om tre ladugårdstak i Västernorrland som rasat in över djur på grund av stora snömassor och om att rättegången i det uppmärksammade fallet där en man sköt en varg i Sjundareviret nu inletts.
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Tre fall av takras över djur i Västernorrland

Ett tak rasade in på en ladugård med 125 kor i Sidensjö i Örnsköldsviks kommun under natten till tisdag. De stora mängderna snö var orsaken till att snön gav vika men tack vare många engagerade lantbrukarkollegor som snabbt slöt upp kunde ett snabbt evakueringsarbete inledas. Under tisdagens eftermiddag hade de flesta djuren lyckats komma ut, men fortfarande var ett 40-tal djur fast under rasmassorna.

Under måndagen rasade också taket på en ladugård i Kovland i Sundsvalls kommun. Där fanns dock inga djur och inga människor skadades.

Under natten till onsdag skedde ytterligare ett takras i Forsed, Kramfors kommun strax sydöst om Örnsköldsvik. Under morgonen i dag tros mellan tio och femton djur vara instängda och räddningstjänsten arbetar med att få ut dem.

Väntetiderna för att få hjälp med skottning av tak har enligt LRF:s ordförande i Västernorrland varit väldigt långa.

Läs mer: Ladugårdstak rasade in – 125 kor instängda (Aftonbladet)Läs mer: Ladugårdstak rasade över djur (SVT Nyheter)Läs mer: Ladugård i Kovland rasade av snön (Sveriges Radio)Läs också: LRF: Lantbrukare en resurs att räkna med vid räddningsarbete (Sveriges Radio Västernorrland)Läs mer: Blev fosterförälder till tio kor efter raset (SVT Nyheter)

Rättegång mot vargskytt inledd

Under tisdagen inleddes rättegången i Södertälje tingsrätt mot den man som 2015 sköt en varg i Sjundareviret.

Mannen ska ha skjutit vargen för att försvara sin hund när vargen vägrade vika undan.

Domen kan bli vägledande för hur paragraf 28 i jaktförordningen om skyddsjakt på enskilt initiativ för att freda tam- och husdjur ska tolkas.

Läs mer: Rättegång mot vargskytt inledd (Svensk Jakt)Läs också: Hundägare sköt varg (ATL)

Holländska lantbrukare misstänks för bedrägeri

2100 holländska lantbrukare misstänks ha fuskat med registrering av kalvar. Gårdarna ska ha registrerat tvillingfödslar till kor för att deras besättningar ska se ut att vara mindre än de är.

Orsaken ska vara införandet av en ny plan för fosfatreduktion som innebär att de som levererar mjölk för konsumtion eller processning tvingas minska sin besättningsstorlek. Gårdar som inte nådde sitt mål skulle bötfällas.

Det misstänkta bedrägeriet upptäcktes när ovanligt många tvillingfödslar registrerades under januari.

Läs mer: Holländska lantbrukare misstänks för bedrägeri (NL news)Läs också: Holländskt kalvfusk under luppen (Land Lantbruk)

EU: ”Bayer-Montasano affären får inte påverka konkurrensen för digitalt lantbruk”

I ett uttalande meddelar EU:s konkurrenskommissionär, Margrethe Verstager, att Bayer måste säkerställa att sammanslagningen med Monsanto inte äventyrar konkurrensen inom det digitala lantbruket.

I september meddelade Bayer och Montasano att man kommit fram till en uppgörelse där Bayer köper Montasano för 125 dollar per aktie. En affär som, om den godkänns ur konkurrenshänseende, kommer generera världens största företag inom den agrokemiska industrin. Vilket inkluderar både växtskyddsmedlet glyfosat och ett av de få alternativen som finns till glyfosat.

– Det är vår uppgift att säkerställa att lantbrukare fortfarande har möjlighet att välja olika fröer och växtskyddsmedel även efter sammanslagningen, sa Margrethe Verstager.

I April ska EU-kommissionen meddela sitt avgörande i frågan.

Läs mer: EU: ”Bayer-Montasano affären får inte skada konkurrensen” (The Independent)Läs också: Monsanto: EU-kommissionen granskar Bayers köp (ATL)Läs också: Bayer säljer av för att ro hem affär med Monsanto (ATL)Läs också: Bayer köper Monsanto (Land Lantbruk)


”Skärp straffen för kriminell djurrättsaktivism”

På Kristianstadbladets debattsida skriver Sverigedemokraternas landsbygdspolitiska talesman Runar Filper (SD) att straffen borde skärpas mot det han kallar ”kriminell djurrättsaktivism eller olagligt jaktmotstånd” – ”Dessa aktivister uppvisar bristande respekt för demokratin och förefaller sakna förståelse kring jaktens syfte och innebörd”, skriver han i sitt inlägg.

”För att komma till rätta med denna typ av brottslighet är det av största vikt att kartlägga och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism eller olagligt jaktmotstånd. I det arbetet anser vi att Rikspolisstyrelsen bör åläggas att ta ett nationellt helhetsansvar. Dessutom måste straffsatserna skärpas betydligt. (…) Det är inte rimligt att djurägare och jägare ska utsätts för brottslighet på grund av sitt naturintresse”, skriver han avslutningsvis.

Läs inlägget: ”Skärp straffen för kriminell djurrättsaktivism” (Kristianstadbladet)Läs tidigare debatt: ”Djurrättsaktivister missbrukar yttrandefriheten” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Webbinarium-ladda som Vike

Tisdag den 20 februari är det dags för nästa medlemsexklusiva webbinarie. Då handlar det om den aktuella frågan Vattendirektivet. I Vike, utanför Karlshamn, samlas lokalföreningen för att följa LRFs webbinarier.

”Det är en bra ursäkt att träffas”

Ny gemensam strategi för hästföretagare

Sverige har fått sin första hästföretagarstrategi. LRF Häst inleder nu arbetet som har som mål att antalet professionella hästföretagare ska blir fler, att lönsamheten ska öka och att konkurrenskraften ska stärkas för landets hästföretagare.

– Vi påbörjade planeringen av detta under förra året. Nu har vi en projektledare och under våren kommer vi att definiera mål, samt enas om strategi och vision, säger Erica Lindberg, LRF Häst.

Läs mer: Ny gemensam strategi för hästföretagare (ATL)

Till toppen