Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

14 januari 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om walliskt startnosfår som för första gången säljs i Sverige – som foster, om att spannmålsodlarna haft ett tufft år och om det fortsatta kriget mellan EU och Ryssland om griskött.
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Exklusiva svartnosfår säljs som foster – för 1,2 miljoner

Maycon Vinborg och Emma Jönsson i Skåne har just gjort en ovanlig miljonaffär. Förra året importerade de hundra embryon från den exklusiva rasen walliskt startnosfår. I februari kommer embryona bli till upp emot 50 små lammungar och elva av dem har redan sålts. Och priset är inte vilket som helst – tio tackor och en bagge har sålts för 1,2 miljoner kronor.

Fåren är inga rena produktionsdjur utan har köpts främst för sitt utseende och fram till i dag har rasen inte gått att få tag på i Sverige.

Läs mer: Miljonaffär för svenska fårbönder (Land Lantbruk)

Tufft år för spannmålsodlarna

Anders Hurtig är spannmålsodlare i Nykvarns kommun. Han brukar 250 hektar med främst vete och maltkorn.

Under 2017 har både köttböndernas och mjölkböndernas lönsamhet ökat enligt LRF-konsults statistik. Men för spannmålsodlarna har det varit ett tufft år och lönsamheten fortsätter att vara låg.

– Det är generellt för låg lönsamhet. Det hade inte skadat om den vore bättre, säger Anders Hurtig.

Han säger också att det blivit tuffare och tuffare och att marginalerna fortsätter att minska allt eftersom.

Kommentar:

Det är det säkert många kollegor som håller med Anders Hurtig om att lönsamheten är alltför låg och att det vore bra om den var högre. Stora lager och höga skördar håller de internationella spannmålspriserna på en relativt dämpad nivå under året.

Leif Petersen, ekonomisk reporter Land Lantbruk

Läs mer: Regnigt år pressar lönsamheten (Land Lantbruk)Läs också: Vått och torrt när väderåret 2017 sammanfattas (Land Lantbruk)

Kriget om griskött mellan EU och Ryssland fortsätter

2014 beslutade Ryssland om ett embargo mot europeiskt griskött efter att afrikansk svinpest utbrutit i europeiska länder. I november förra året utdömde WTO (World Trade Organisation) det ryska embargot som ottillåtet enligt det internationella handelsavtalet. Ryssland motsatte sig initialt WTO:s beslut men i slutet på året gav de med sig och upphävde officiellt embargot.

Trots det är importen av griskött från EU fortfarande stoppad i Ryssland och nu kräver EU att Ryssland betalar 1,39 miljarder euro i straffavgift för att de inte har öppnat upp handeln med griskött mot EU. Summan ska motsvara värdet på EU:s export av griskött innan embargot.

Ryssland har dock motsatt sig straffavgiften och säger att embargon redan är lyft.

Enligt vissa är Rysslands stopp av importen vedergällning för de handelssanktioner EU införde som straff för Rysslands annektering av Krim.

Läs också: Ryssland på kollisionskurs med EU om grisköttssanktioner (Farmers Weekly)Läs mer: Ryssland motsätter sig EU:s straffavgifter (RT)


”Moment 22 för markägare”

På ledarsidan för Hela Gotland skriver Eva Bofride om det fall där en skogsägare nekats att avverka sin skog på grund av att skogen klassas som nyckelbiotop. I fallet vill staten inte betala mer än ungefär 12 000 kronor i ersättning för skogen, just eftersom den klassats som nyckelbiotop och därmed förlorat sitt värde som avverkningsskog.

”Man hoppas att statens agerande är ett resultat av olyckliga omständigheter. Men med tanke på att inga tendenser än så länge visat på detta är det nog tyvärr inte mer än en from förhoppning. Den rättsliga prövningen av statens nya hårda tag lär dessutom ta flera år vilket gör att skadan redan är skedd även om det visar sig att staten får backa i slutänden”, skriver hon.

Läs mer: Moment 22 för markägare (Hela Gotland)Läs också: Statligt övergrepp på markägare i fjällnära områden (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Snöskoter-lovers – kolla den här filmen!

Ska du ut på en tur med snöskotern? Kul! Men kolla den här filmen först

Se skoterfilmen

Skatteavdrag för miljarder upp i rök när Norske Skog går i konkurs

Norske Skog går miste om minst 10 miljarder norska kronor till följd av beslutet att försätta bolaget i konkurs. Enligt den norska advokaten Frode Olsen hade de stora underskott som byggts upp i bolaget kunnat användas av olika dotterbolag som inte var i konkurs för att slippa betala skatter på framtida vinster.

Det var i december om beskedet kom om att Norske skog går i konkurs efter en lång tids ekonomiska utmaningar inom bolaget. Under konkursförhandlingarna bedrivs deras verksamhet som tidigare.

Läs mer: Skatteavdrag för miljarder upp i rök när Norske Skog går i konkurs (Dagens Industri)Lä också: Skatteavdrag för minst 10 miljarder kronor försvinner i Norske skogs konkurs (E24)Läs också: Norske Skog ansöker om konkurs (Land Skogsbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen