Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

14 juli 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om följande • Så vill partierna hjälpa bönderna • Så är skördeläget i södra Sverige • ”Strandskyddet bromsar utvecklingen” • Trump benådar kontroversiell ranchägare • Folkesson: ”Taket nått för smörpriset efter överskott”
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Så vill partierna hjälpa bönderna

Dagens Nyheter har frågat samtliga partiet vad de anses bör göras med anledning av torkkrisen. Kristdemokraterna vill att regeringen tillför resurser till slakterierna för att kunna slakta mer och snabbare. Centerpartiet vill att man satsar på att säkerställa att alla upphandlar enligt svenskt regelverk och prioriterar svenska livemedel.

Moderaterna och Sverigedemokraterna anser att det viktigaste i denna fråga är att stärka upp lönsamheten för svenskt lantbruk och vill därför sänka skatten.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se ökat statligt stöd till bönderna. Medan Liberalerna instämmer med det förslag som regeringen tidigare lagt fram, att fortsätta dialogen med lantbruksorganisationerna och vidta åtgärder för att mildra effekterna, som att inventera outnyttjad mark, underlätta för fodertransporter från norr till söder och att tidigarelägga utbetalningarna av EU-stöd till lantbrukarna.

Läs mer: Så vill partierna hjälpa bönderna: ”Vi har råd att rädda jordbrukarna” (Dagens Nyheter)

Så är skördeläget i södra Sverige

Skörden har dragit i gång. Läs senaste uppdateringen om läget här.

Läs mer: Så är skördeläget i södra Sverige (Land Lantbruk)


”Strandskyddet bromsar utvecklingen”

”Vi är inte ute efter ett totalt avskaffande av strandskyddet, men efterlyser ett antal betydande förändringar” – det skriver Peter Tagesson, regionstyrelseledamot, LRF Västra Götaland och Fredrik Lindén, Turistrådet Västsverige AB, i en debattartikel i Dagens Samhälle. De ger fyra förslag till förändringar:

• Ta bort strandskyddet helt från sjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än en meter.

• Förtydliga undantagen och lägg till ytterligare undantag så att det blir lättare att få dispens för landsbygdens verksamheter som behöver ligga vid vatten.

• Säkra lantbrukets möjlighet att bedriva sin verksamhet strandnära. Markägare ska inte behöva gå till domstol för att få hägna in sina betande djur i strandnära lägen.

• Utred möjligheterna för privata initiativ att ta fram och finansiera förslag på nya LIS-områden. I dag är det bara kommunerna som kan göra detta och det riskerar att bromsa viktiga investeringar.

Läs inlägget: ”Strandskyddet bromsar utvecklingen” (Dagens Samhälle)

Trump benådar kontroversiell ranchägare

Trump har beslutat att benåda lantbrukaren Dwight Hammond och hans son Steven Hammond. De båda avtjänar just nu ett femårigt fängelsestraff för att han anlagt bränder som spridit sig till betesmark.

Domarna fick stor uppmärksamhet 2016 och ledde till stora protester då bland annat en 41 dagar lång ockupation av ett naturreservat i östra Oregon skedde.

Protesten hände mot bakgrund av en mångårig konflikt kring den federala kontrollen av mark i västra USA.

Läs mer: Trump benådar kontroversiell ranchägare (Svenska Dagbladet/TT)

Aktuellt från LRF

Lantbruksutbildning för vuxna

LRF Halland har i många år jobbat för en lantbruksutbildning för vuxna. Nu är den här. I augusti startar en 40-veckorsutbildning i lantbruk.

14 veckors arbetsplatspraktik ingår

Folkesson: ”Taket nått för smörpriset efter överskott”

I veckans krönika skriver råvaruexperten Björn Folkesson om att taket verkar vara nått för smörpriset och att ett möjligt prisfall på mjölk kan komma – ”Tre raka Fonterraauktioner har nu förflutit och med fallande pris på alla tre. Det här kan förebåda ett prisfall på mjölken om inte förr så vid prissättningen vad gäller leverans september. Det förutsätter att Arla följer sin normala eftersläpning”, skriver han.

Läs mer: Taket nått för smörpriset efter överskott (Land Lantbruk)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen