Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

14 juni 2018

Hej! I Svepet i dag bjuder vi på följande mix från nyhetsflödet: • Grönt ljus att förtidsskörda • Nya Cap frågetecken för gården + expertkommentar • Indiska lantbrukare sår Monsantos otillåtna frön • Ministrar: ”Vi vill förenkla för vapenägarna” • Fotbolls-VM kan sprida svinpest • Pappersbruk varslar 150 anställda
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Grönt ljus att förtidsskörda

Under gårdagen kom beskedet att lantbrukare får klartecken att skörda ekologiska fokusarealer utanför kompensationsstödsområden, som till exempel obrukade fältkanter och trädor, utan att söka dispens.

När EU gett sitt klartecken var Jordbruksverket snabba med att fatta sitt beslut.

– Lantbrukare har en mycket besvärlig situation med den torra våren och försommaren. Detta är ett helt nödvändigt beslut för oss att ta som är viktigt för både lantbrukares ekonomi, djurens välbefinnande och vår livsmedelsförsörjning, säger Christina Nordin, generaldirektör Jordbruksverket.

Ingen anmälan behöver göras till länsstyrelsen och ingen ändring behöver göras i SAM-ansökan.

Läs mer: Bucht: ”Nu är det bara att skörda” (Land Lantbruk)Läs också: Lantbrukare tillåts förtidsskörda i torkan (Sydsvenskan/TT)Läs också: Jordbruksverkets GD möter lantbrukare om torkan (Land Lantbruk)

Nya Cap frågetecken för gården

För Peter Paulsson och Maria Nordqvist som driver Lindänget Mjölk i Dalarna kan EU-kommissionens Cap-förslag verka klippt och skuren. De driver sin gård med betesdrift och deras 380 mjölkkor ser till att omgivningarna kring Orsasjön hålls öppna.

Men just nu är Cap-förslaget en bromskloss för parets verksamhet. För det finns fortfarande många frågetecken kring hur det ska vara lönsamt att restaurera gamla hag- och betesmarker.

Dessutom innebär förslaget att EU-länderna ska trappa ner direktstöden över 60 000 euro att Lindänget Mjölk kan behöva ”ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen”.

Kommentar:

Med sitt förslag till Cap-reform vill EU-kommissionen i grunden ändra jordbrukspolitikens slitna varumärke, och förknippa Cap med moderna värden som digitalisering, miljö- och klimatnytta. Jordbrukarna lovas en nationellt skräddarsydd reform med mindre krångel, men frågetecknen är många kring reformen som också präglas av Brexits sparkrav.

Gunilla Ander, politisk reporter, Land Lantbruk

Läs mer: Många frågetecken kring framtiden med nya Cap (Land Lantbruk)Läs också: Omstöpt jordbrukspolitik möter mothugg (Altinget)Läs mer: Svenska bondeorganisationer kritiska till Cap (ATL PREMIUM)Läs också: Kraftig avtrappning av jordbruksstöd över 600 000 kronor (Land Lantbruk)

Indiska lantbrukare sår Monsantos otillåtna frön

Många indiska lantbrukare använder öppet genmodifierade bomullsfrön från Monsanto som inte godkänts av de Indiska myndigheterna.

Indien godkände det första genmodifierade bomullsfröet 2002 och en ny sort godkändes 2006, vilket bidrog till att omvandla landet till världens största producent och näst största exportör av fibern.

Men efter att Monsanto återkallade en ansökan om godkännande för ett nytt frö 2016, på grund av en tvist med regeringen, är den nya versionen av bomullsfrön inte tillgängliga på laglig väg.

Myndigheterna har varnat lantbrukare för att om de använder den nya versionen riskerar de fängelse. Det har dock inte stoppat desperata lantbrukare som efter den senaste tidens dåliga skörd är i stort behov av att stärka sina inkomster.

Läs mer: Indiska lantbrukare sår otillåtna frön från Monsanto (Reuters)


Ministrar: ”Vi vill förenkla för vapenägarna”

Regeringen har tidigare fått kritik för sitt förslag att ändra i vapendirektivet.

”Regeringen väljer att gå onödigt långt och begränsa det lagliga vapenägandet mer än vad EU kräver. Bland annat vill man införa femårslicenser, licens på vapendelar och placera halvautomatiska vapen i den hårt reglerade kategorin A. Nu hotar regeringen hundratusentals jägare och sportskyttar”, skrev Hugo Selling och Sten Storgärds, ordförande respektive viceordförande för Fria Moderata Studentförbundet på Svenska Dagbladets debattsida nyligen.

Nu svarar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på kritiken.

”Jakten är en folkrörelse och en väsentlig del i Sveriges viltvård. Skytterörelsen har en viktig roll inom vårt totalförsvar genom att bland annat erbjuda träningsmöjligheter. Regeringen kommer inte att göra något som försvårar i onödan för dessa verksamheter – tvärtom är vårt mål att förenkla regelverket för de legala vapenägarna”, skriver de på samma debattsida denna vecka.

Läs mer: Ministrar: ”Vi vill förenkla för vapenägarna” (Svenska Dagbladet)Läs också: Regeringen gör skyttar och jägare kriminella (Svenska Dagbladet)

Aktuellt från LRF

Repris: Brandpärmen du bör ha koll på

Härom dagen blev det fel med länken till brandpärmen. Så här kommer denna viktiga information på nytt!

I denna rekordtorka är det ju ökad risk för bränder. Du vet väl att LRF ingår i Lantbrukets Brandskyddskommitté, LBK. I LBK-pärmen finns rekommendationer och övrig viktig info.

Här kan du ladda ner LBK-pärmen

Pappersbruk varslar 150 anställda

Iggesund Paperboard varslar 150 anställda vid sitt pappersbruk i Iggesund. Bakgrunden är att företaget vill effektivisera sin verksamhet och öka lönsamheten. Reduceringen i personal ska vara genomförd före årsskiftet.

Läs mer: Pappersbruk varslar 150 anställda (Sydsvenskan/TT)

Fotbolls-VM kan sprida svinpest

I dag drar fotbolls-VM i gång med full kraft. Men glädjeyran kan få en bitter eftersmak för svenska lantbruket. Jordbruksverket varnar nämligen för att de svenskar som reser till VM kan ta med sig svinpest hem.

Eftersom smittan är etablerad i Ryssland så kan en vanlig skinksmörgås ge dramatiska följder om den tas med till Sverige. Jordbruksverket uppmanar alla som reser att inte ta med någon mat hem.

Läs mer: Fotbolls-VM kan sprida svinpest till Sverige (Sveriges Radio Kristianstad)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen