Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

15 november 2018

I Svepet i dag läser du om följande: • Markägarens dåliga beredskap orsak till att branden spreds • Djuruppfödare fick rätt - äntligen är striden över • Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat • Allt fler stämmer Monsanto • Debattsvepet • Brittiska regeringen sa ja till Brexitavtal
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: IBL Bildbyrå

Dålig beredskap orsak till att branden spreds

Under sommarens bränder vid Älvdalens Skjutfält var räddningstjänsten vid skjutfältet vid två tillfällen och släckte bränderna samt lämnade över eftersläckningsarbetet till markägaren Fortifikationsverket.

Trots det spred branden sig och utvecklades till en omfattande skogsbrand. Fortifikationsverkets bristande beredskap kan ha bidragit till att branden spreds. Vid tillfället fanns endast två personer från Fortifikationsverket på plats för att bevaka tre bränder.

Dålig kommunikation mellan Fortifikationsverket, räddningstjänsten och Försvarsmakten samt dålig mobiltäckning tros vara orsaken till att branden kunde sprida sig.

Ari Heikinen, driftschef vid Fortifikationsverket medger att man gjort misstag. Han säger till Sveriges Radio Dalarna att de bland annat gjort fel då de inte ringt 112 utan ringt in en helikopter.

Läs mer: Markägarens dåliga beredskap kan ha gjort att branden spred sig (Sveriges Radio Dalarna)Läs mer: Bombningen i Älvdalen kan ha ökat skogsbranden (Land Skogsbruk)

Djuruppfödare fick rätt – äntligen är striden över

Malma Gård på Värmdö får rätt mot Arbetsmiljöverket enligt en dom i Kammarrätten. På gården inträffade en olycka i samband med att en medarbetare skulle göra rent hos ett par tjurar. Arbetsmiljöverket konstaterade då att gården hanterat tjurarna felaktigt och ifrågasatte personalens kunskaper och påstod att djurhållningsrutiner saknades.

Kammarrätten underkänner dock helt de krav som Arbetsmiljöverket ställde om hanteringen av djur.

– Tiden efter olyckan har varit jobbig. Vi är glada att det är över nu, säger Anders Wågberg, som tillsammans med sin fru Maria drivit frågan i två år.

LRF har också varit engagerade i frågan och drivit den som ett principärende.

– Jag tycker att det är tragiskt att detta dragit ut så på tiden och att det tagit så mycket resurser för alla inblandade. Nu har det ändå slutat i en tydlig markering att Arbetsmiljöverkets beslut var undermåligt på flera olika sätt. Det här var sämsta tänkbara exempel på myndighetsövning, säger Anders Drottja, arbetsmiljöansvarig på LRF till Land Lantbruk.

Läs mer: Djuruppfödare fick rätt – äntligen är striden över (Land Lantbruk)Läs bakgrunden: Myndighetens beslut bryter mot djurskyddslagen (Land Lantbruk)

Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat

I Finland har Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, ställt krav på att kommunerna ska köpa finländsk mat för att stötta lantbrukarna efter sommarens torka.

– När man köper mat producerad i Finland stöttar man det finländska jordbruket som haft ett svårt skördeår med mindre skördar och ökade kostnader för till exempel foder och strö till produktionsdjuren, säger SLC:s ordförande Mats Nylund till Landsbygdens folk.

Det finska lantbruket har drabbats hårt av sommarens torka. Den generella skördeminskningen för året har hittills landat på 32 procent lägre än förra året.

Läs mer: Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat (Landsbygdens folk)Läs mer: Nordens spannmålsskördar sämst i EU (Land Lantbruk)

Allt fler stämmer Monsanto

I augusti dömdes växtskyddsbolaget Monsanto att betala över två miljarder kronor till en man i San Francisco som fått cancer efter att han använt företagets växtskyddsmedel Roundup.

Efter stämningen har antalet stämningar mot företaget ökat. Enligt moderbolaget Bayers kvartalsrapport har nu 9 300 stämt bolaget jämfört med 8 700 i augusti.

Bayer vidhåller att glyfosat som deras medel innehåller är säkert att använda och menar att vaktmästarfallet inte är prejudicerande.

Läs mer: Fler stämningar mot Bayer (Wall Street Journal)


Debattsvepet

Här är ett svep över morgonens debatter inom de gröna näringarna.

”Svensk köttindustri borde få kritik i stället för beröm” (Dagens Nyheter)”Krisstöd kan inte utgå från fossil förbrukning” (Land Lantbruk)”Staten måste ingripa mot vildsvinen” (ATL)”USA:s bönder i kläm i handelskriget” (ATL)”Vi flyttar jobben från Stockholm ut i landet” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Tipsa om en medlem för ett starkare LRF

Styrkan i LRF är våra omkring 140 000 medlemmar. Ju fler vi är ju mer kan vi göra för de gröna näringarnas lönsamhet och tillväxt. Tipsa oss om fler som vill bidra till de gröna näringarnas tillväxt!

Tipsa oss här så ringer vi upp och frågar om medlemskap

Brittiska regeringen sa ja till Brexitavtal

Under onsdagen sa den brittiska regeringen ja till avtalet om den framtida relationen mellan Storbritannien och EU.

En hård nöt att knäcka är hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska se ut. Avgörandet om gränsen har stor påverkan på de lantbrukare som verkar i gränslandet men också på hela den brittiska och Irländska livsmedelsmarknaden då en större del av Irlands export av bland annat kött och spannmål sker till Storbritannien.

I det avtalsförslag regeringen nu enats om ska en så kallad ”backstop” säkra relationerna i det fall man inte hittar en lösning på Irlandsfrågan innan Storbritannien måste lämna EU. ”Backstopet” innebär att landet ingår en tullunion med EU tills dess att frågan är löst. I det nya förslaget gäller upplägget med en ”backstop” inte bara Nordirland som man tidigare föreslagit utan hela det Förenade kungariket.

Det är dock långt kvar till ett färdigt avtal med EU. Nu väntar en ännu större strid för Theresa May, att få igenom förslaget i det brittiska parlamentet.

Läs mer: Brittiska regeringen sa ja till Brexitavtal (Dagens Nyheter)Läs mer: Brexit dråpslag för irländsk nötköttsexport (Land Lantbruk)Läs mer: Löfven om Brexit: ”Vi är inte framme än” (Dagens Nyheter)Läs mer: Vad betyder hård och mjuk Brexit? (Land Lantbruk)Läs mer: Så här kan Brexit-dramat sluta (Land Lantbruk)

Till toppen