Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

17 april 2018

God morgon! I dag kan du läsa om: • Lantmäteriet halverar handläggningstiderna • Djupborrad bergvärme • Estnisk eljätte till Sverige • Debatt: Skogsägare eller skogsföretagare? • Oatlys miljardframgång • Växthuskaos • Kosläpp utan incidenter • Blockering av jaktlicenser i USA • 200 miljoner återkallade ägg
Martin Wallström Svepet-redaktör - ]

Lantmäteriet kortar handläggningstider

Högarna av ärenden på Lantmäteriet börjar nu minska kraftigt. Tiden för att handlägga fastighetsbildning på Lantmäteriet har nu sjunkit från som mest 50 veckor, till 20 veckor. Efter att generaldirektören har bytts ut, samt att några divisionschefer valt att sluta har en ny chefsorganisation införts, samt att antalet kanaler för extern interaktion i form av exempelvis ansökningar har minskats.

Fortfarande är det en bit kvar innan skog och jordbruk får så korta handläggningstider, men även där har tiderna kapats väsentligt, från 52 veckor till 29 veckor. En stor skillnad mot tidigare är att alla poster nu kommer till ett ställe, och att dessa ska vara färdiga att handläggas när de anländer till en handläggare. Det innebär också att ärenden som inte kan genomföra kan avvisas. En minskning av antalet ärenden har också sänkt handläggningstiderna.

Samtidigt tas nu nästa steg inom Lantmäteriet där all markdata ska digitaliseras och ansökningarna ska automatiseras så långt det går.

Läs också: Lantmäteriet upp ur diket (ATL)Läs mer: Nu digitaliseras alla Sveriges fastighetskartor (ATL)Läs mer: Ny lag ska snabba på byggloven (ATL)

Djupborrning kan ge ny bergvärme

Företaget Energeotek har tagit fram en metod att ta fram bergvärme, genom att borra kilometerdjupa ål. Metoden skiljer sig från dagens värme genom att den går djupare och därmed i högre utsträckning tar tillvara värmen längre ned. För varje kilometer ökar temperaturen med 20 grader. Energin är tillräcklig för att värma både stadsdelar och stora industriella processer. Nu förs diskussioner med kommuner och energibolag i Mellansverige om samarbeten för att förse företag och hushåll med el.

Läs också: Vill borra flera kilometer ner i urberget (SVT Nyheter Örebro)

Estlands ”Vattenfall” till Sverige

Estlands motsvarighet till Vattenfall, Eesti Energia, startar verksamhet i Sverige, under namnet Enefit. Bolaget ska framför allt konkurrera med enkla avtal, digital flexibilitet och satsar på att nå 100 000 privatkunder inom några år.

Läs också: Estnisk eljätte slår sig in i Sverige (GP)


”Fler företagare behövs i skogen”

”Varför heter det skogsägare, inte skogsföretagare? Men inte rörägare utan rörmokare? Kanske för att en ägare inte behöver göra något, det gör däremot en företagare eller en mokare. Det är hög tid att ta för sig”. Det skriver skogsföretagaren och författaren Ola Engelmark, som nyligen utkommit med boken En skog av möjligheter, i ett debattinlägg i tidningen Skogsaktuellt.

Han menar att ordet skogsägare leder tanken till en uråldrig modell, där ägaren ska tillhandahålla råvaran virke, köparen sätta priset: ”Men när en företagare som rörmokare säljer sina produkter och tjänster, sätter den också priset. Helt rimligt och accepterat i ett modernt samhälle”. Därför handlar alls om förädling, att höja värdet på skogsmiljöer och skogens resurser, anser han.

”Vill du sälja jakt, träningsläger, vedsvampsvandringar i gammelskog? Det mesta är möjligt. Men det bygger på att du har skogar med olika trädslag, ålder, många olika växter och djur. Då växer affärsidéerna. I likadana, jämngamla skogar som granplanteringar finns endast en affärsidé, ingen variation. Där är allt tänkt till industrin när du som äger granarna är borta, färdig, kostat på plantering, viltskydd, hjälpplantering, röjning, gallring.

Därför, skriver han: ”Vänta inte, se möjligheterna. Kliv fram ur den olönsamma granplanteringen, bli skogsföretagare!”

Läs också: Fler skogsägare behövs – inte bara skogsföretagare (Skogsaktuellt)

Oatly expanderar snabbt – spränger miljardgräns

Oatly ökar kraftigt kapaciteten i företagets produktionsanläggning i Landskrona, från 30 miljoner till 100 miljoner liter havredryck. Företagets havredryck har blivit en storsäljare i USA, där strategin att etablera sig via kafékedjor har blivit en storsuccé. Inom några år kan kapaciteten totalt vara uppe i 300 miljoner liter. Bolaget räknar också med att omsätta över en miljard kronor i år.

Läs också: Svensk mjölkutmanare en kassako i USA (Dagens PS)Läs mer: Oatly som gör havredryck på väg mot första miljarden (ATL)Läs mer: Kaféerna har redan slut på Amerikas senaste mjölk (Bloomberg)

Aktuellt från LRF

Växthuskaos efter kalla vintern

Den kalla påsken och långa vintern har skapat kaos bland blomsterhandlare och trädgårdsodlare. Tusentals påskliljor måste slängas.

– För varje blomma jag slänger, måste jag sälja sju, säger en handlare som SVT har pratat med.

Anders Haglund, ordförande för LRF Trädgårds sektion prydnadsväxter konstaterar att växthusen är fulla eftersom handlarna nu avvaktar sina inköp.

”Halva försäljningen är borta”

Danskt kosläpp utan incidenter

De demonstrationer som aktivister hade planerat under söndagen i Danmark avlöpte utan incidenter. Mjölkgården Stensbølgård vid Kirke Hyllinge släppte 110 mjölkkor ut på öppet gräs för första gången i år under söndagen. Den tusenhövdade publiken fick sällskap av ett 50-tal aktivister som höll till på en närliggande väg. De begränsade sina aktiviteter till att hålla upp demonstrationsplakat, dela ut foldrar och prata med besökarna.

Läs också: Veganer demonstrerade där korna dansade (Landbrugsavisen)Läs mer: Aktivister demonstrerar vid kosläpp (Land Lantbruk)

Blockerade jaktlicenser hotar grizzlyjakt

En ny strategi från aktivister i USA är att anmäla sig för jaktlicenser på nätet, för att därmed blockera tillfällen att jaga för jägare. Aktivisterna utnyttjar att det bara kostar en hundralapp att anmäla sig för att delta när jaktlicenserna lottas ut.

Massansökningar av aktivister har förekommit även i andra delstater där aktivister anmält sig för utlottning, erhållit licenser och sedan inte löst ut dem för att blockera jägarna. Detta oroar myndigheterna i delstaten Wyoming, där det nu för första gången kommer att hållas jakt på grizzlybjörnar. Nu övervägs ett nytt system, där hela jaktavgiften kan behöva betalas in på förhand.

Läs också: USA: aktivister blockerar jaktlicenser (Jakt & Jägare)

200 miljoner återkallade ägg

Amerikanska äggproducenten Rose Acre Farms i North Carolina har drabbats av salmonella. Därför återkallar företaget 200 miljoner ägg, närmare en tiondel av de 2,3 miljoner ägg som produceras dagligen.

Smittade ägg har bland annat kommit ut hos Walmart, samt till restauranger i minst nio delstater. 22 personer har injuknat i salmonella, uppger amerikanska myndigheter.

Läs också: Mer än 200 miljoner ägg har återkallats (Money)

Till toppen