Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

16 maj 2018

God morgon! Denna torsdag bjuder Svepet på de här ämnena. •Svensk-danskt protest mot minskad Cap • LRF:s möte med justitieministern • Detabb om bristande myndighetsutövning • Vargdemonstration planeras efter Molstaberg • Björn Folkesson • Man död efter olycka på gård • Bioraffinaderi döms för miljöbrott • Gigantisk gård till salu
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Svensk-danskt angrepp mot regeringarna om Cap

LRF och de danska kollegorna gör gemensam sak av hotet om sänkta jordbruksstöd.

I en debattartikel kritiserar LRF:s ordförande Palle Borgström och Martin Merrild, ordförande för danska organisationen Landbrug & Fødevare, den svenska och danska regeringen för sina hårda sparkrav på EU-budgeten som riskerar att ge stora effekter för Europas lantbrukare.

Även i övriga länder inom EU har lantbruksorganisationer protesterat. Bland annat har lantbrukarorganisationer från Frankrike, Nederländerna och Österrike har satt press på sina politiker.

Läs mer: Svensk-danskt angrepp mot regeringarna om Cap (Land Lantbruk)Läs också: Debatt: Jordbrukspolitiken – ett av EUs mest lyckade områden (Dagens Samhälle)

”Ministern tar hoten på allvar”

Under gårdagen mötte LRF:s ordförande Palle Borgström justitieminister Morgan Johansson (S) för att diskutera vilka åtgärder som bör vidtas för att skydda hotade lantbrukare.

– Justitieministern var väl påläst och engagerad och vi diskuterade bland annat hur lagen kan förtydligas för att komma åt dessa problem. Men det viktigaste var nog ändå känslan att Morgan Johansson tar detta på allvar, säger Palle Borgström, efter mötet.

Bättre samarbete med polisen och ny lagstiftning när det gäller olaga hot var några av de frågor som diskuterades.

Läs mer: Borgström: Vi kommer följa upp våra förslag (Land Lantbruk)Läs också: LRF i möte med justitieminister Morgan Johansson (ATL)Läs också: LRF möter justitieministern i dag (Land Lantbruk)Läs debatten: Vi bönder attackeras – och polisen blundar (Aftonbladet)


”Myndighetsutövningen måste se över”

På ATL:s ledarsida kriver Tord Larsson att om målen om ökad livsmedelsproduktion, levande landsbygd och miljömål som är beroende av betande djur måste ska kunna uppnås måste myndighetsutövningen i Sverige ses över.

”Det måste till en helt annan förståelse för vad som krävs för att driva ett modernt djurhållande företag, stort eller litet. Även myndighetspersonalens opartiskhet har ifrågasatts vid många tillfällen, där anställda kan misstänkas driva en egen agenda. Så får det inte vara, det är inte värdigt en rättsstat. Nu måste politikerna agera”, skriver han.

Läs mer: ”Låt Molstaberg bli en vändpunkt” (ATL)Läs också: Politiker besöker Molstaberg (ATL)

Fårägare planerar vargdemonstration

Svenska Fåravelsförbundet planerar en demonstration efter vargangreppen på fårgården Molstaberg. Syftet är att väcka politikerna och uppmana till dialog.

– Ska fårägare och vargar samexistera måste vi prata ihop oss, säger Claudia Dillman vid Svenska Fåravelsförbundet.

Läs också: Fårägare planerar vargdemonstration (ATL)

Veckans krönika från Björn Folkesson!

Du missar väl inte den dagliga dosen av råvaruexperten Björn Folkesson! Denna vecka om något som är högst angeläget för alla mjölkbönder.

”Det ser hyfsat ut för våra kor och odlingar” (Land Lantbruk)

Man avled efter olycka på gård

En man i 35-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka på en gård utanför Helsingborg. Mannen kom i kläm när han skulle lasta av en lastbil eller jordbruksmaskin.

Händelsen är polisanmäld men i nuläget finns ingen misstanke om brott.

Läs mer: Man död efter olycka på gård (Helsingborg Dagblad)

Domsjö fälls för miljöbrott

2016 släppte Domsjö Fabriker ut tio kubikmeter hartsolja i Moälven. Större delen av utsläppet kunde tas om hand men en del flöt ut i ett närliggande naturreservat som man blev tvungen att sanera.

Nu döms Domsjö Fabriker att betala en kvarts miljon för miljöbrott till följd av händelsen.

Läs mer: Miljöbrott på Domsjö Fabriker – ska betala 250 000 (SVT Nyheter)

Aktuellt från LRF

Är elfordon hållbara på riktigt? Läs LRFs nya Omvärldsanalys

LRF har släppt en ny Omvärldsanalys. Den här gången handlar den om hållbara transporter och en trendanalys om elfordonens betydelse i framtiden. Är elfordonen så hållbara och miljövänliga egentligen? Finns det bättre alternativ?

”Sannolikt kommer en debatt om koboltbrytningen i Kongo”

Megafarm till salu i Australien

I Australien säljs just nu en gigantisk gård med tillhörande 200 000 hektar mark. Priset ligger på mellan 75 och 85 miljoner australiensiska dollar, upp emot 553 miljoner kronor.

Försäljningen är den största av en och samma jordbruksmark enligt tidningen The West Australian.

Läs mer: Megafarm till salu (The West Australian)

Till toppen