Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

16 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Regeringen vill ge bönder bättre skydd • Stor besvikelse hos förlorarna i Slussenmålet • Kemikalieinspektionen: Dispensen uppfyller alla villkor • Pengar till regionala skogsstrategier • Debattsvepet • Bättre gödselgivor med ny vågcellsspridare
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Susanna Pettersson Öste/TT

Regeringen vill ge bönder bättre skydd

I en interpellationsdebatt i riksdagen på fredagen meddelade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen vill bekämpa djurrättsterrorn hårdare och skärpa lagen kring olaga intrång.

Dagens lagstiftning om olaga intrång tillkom på 60-talet, och enlig Johansson råder oklarhet om huruvida det ska betraktas som olaga intrång om djurrättsaktivister går in på en gård som inte är inhägnad. En annan oklarhet är vad som ska betraktas som grovt olaga intrång.

Morgan Johansson vill därför tillsätta en utredning för att se om lagen bör skärpas, en önskan som fanns med på Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lista som lämnades över till regeringen tidigare i år.

Läs mer: Ministern vill ge bönder bättre skydd (Land Lantbruk)Läs mer: Regeringen vill ge bönder bättre skydd mot djurrättsaktivister (Göteborgs-Posten)

Stor besvikelse hos förlorarna i Slussenmålet

Peter Reuterström och hustrun Carola på Stora Lövhulta gård utanför Eskilstuna yrkade på drygt 5 miljoner kronor i ersättning för skador som de anser att höjningen av Mälarens vattennivå kommer att innebära. I Mark- och miljödomstolens dom får de bara 195 000 kronor.

– Jag har svårt att förstå att domstolen gick fullt ut på Stockholms stads linje. Jag tycker att vi hade en relevant kritik med stöd av sakkunniga personer. Det är inte lätt att begripa hur dessa bara kan avfärdas utan några egentliga argument, säger Peter Reuterström.

Han vet inte i dagsläget om de kommer att överklaga beslutet, dels för att det kräver mycket tid och energi, men också för att det är ekonomiskt riskfyllt.

Läs mer: ”Känns som om lantbrukarkåren fördummas” (Land Lantbruk)

Kemikalieinspektionen: Dispensen uppfyller alla villkor

Kemikalieinspektionens beslut om dispens för att använda sockerbetsfrön med bekämpningsmedlet Gaucho överklagades av Biodlarna och Naturskyddsföreningen eftersom de anser att produkten är skadlig för bin och andra pollinerande insekter. Mark- och Miljödomstolen i Nacka tingsrätt har valt att tillfälligt stoppa dispensen i väntan på slutgiltig dom.

Agneta Westerberg, avdelningschef för Tillstånd och Upplysning på Kemikalieinspektionen, menar dock att deras bedömning är korrekt och att villkoren för att ge en dispens är uppfyllda. Inspektionen menar att det inte skulle finnas oacceptabla effekter på miljön, eftersom sockerbetor inte går upp i blom innan de skördas.

Läs mer: Dispensen uppfyller alla villkor (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Mer tid för att ta fram ny odlingsteknik (Jordbruksaktuellt)

Pengar till regionala skogsstrategier

Skogsstyrelsen betalar ut sammanlagt nio miljoner kronor till alla län för arbeten med regionala skogsstrategier. Meningen är att det på sikt ska leda till jobb och tillväxt med skogen som bas.

Enligt Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen, är tanken att stödet ska gynna arbetet med att förverkliga det nationella skogsprogrammet lokalt. Varje län får ta fram sin egen strategi för att bidra till att skogens resurser tas tillvara i en hållbar samhällsutveckling.

Läs mer: Pengar till regionala skogsstrategier (Land Skogsbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Enbart bidrag räddar inte landsbygden” (Norran)”Stoppa skattefinansieringen av djurrättsterrorism” (Blekinge Läns Tidning)

Aktuellt från LRF

Med Miljöhusesyn sparar du både tid och pengar

Det finns många lagar som svenska företag måste hålla reda på och följa och det gäller inte minst lantbruksföretag. För att underlätta är LRF engagerad i Miljöhusesyn, ett verktyg för egenkontroll som du själv kan göra för att veta att du uppfyller alla lagkrav.

Läs mer här

Bättre gödselgivor med ny vågcellsspridare

Anders Lennardsson som arbetar över stora delar av Mellanskåne har precis investerat i två nya vågcellsspridare från Göma Streumaster. Han blev en av de första kunderna med företagets nya spridarteknik, som har möjlighet att sprida kalk och fastgödsel med hjälp av styrfiler som baseras på traktorns gps-position.

Tekniken innebär att lantbrukskunder kan variera sina kalk- och kvävegivor med större precision, och lägga ut mer kväve i områden med underskott och tvärt om. Lastkapaciteten uppgår till 18 kubikmeter, medan spridningsbredden är upp till 24 meter. En kantspridningsutrustning, som med fördel kan användas längs med vattendrag och fältgränser, finns också att tillgå.

Läs mer: Bättre gödselgivor med ny vågcellsspridare (ATL)

Till toppen