Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

16 oktober 2018

I Svepet idag läser du om följande: • Arla lägger ner i Boxholm – osttillverkningen till Östersund • Minskad antibiotika i Europa • Nordens spannmålsskörd sämst i EU • ”Många djurbönder har skygglappar på” • Debattsvepet • Stora skador efter vildsvin • Färre mjölkkor men fler grisar
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

FOTO: Bengt Andersson/Mostphotos

Arla lägger ned i Boxholm – osttillverkningen till Östersund

Under måndagen meddelade Arla Foods att de lägger ner verksamheten vid mejeriet i Boxholm och att tillverkningen i stället flyttas till Östersund. Beslutet är ett led i det effektivitetsprogram som ska spara in totalt 4 miljarder för hela kooperativet fram till 2020.

I ett pressmeddelande säger Arlas presschef Erik Bratthall att det är tråkigt att fatta beslut som drabbat både människor och en liten ort. Men att bolaget måste se till sina ägare, mjölkbönderna.

Vid mejeriet tillverkas bland annat gräddost och kryddost. De omkring 25 anställda har informerades om beslutet under måndagen.

Läs mer: Arla lägger ned i Boxholm – osttillverkningen till Östersund (Land Lantbruk)Läs också: Osttillverkningen försvinner från Boxholm (Sveriges Radio Östergötland)Läs också: Arla flyttar ostproduktion till Östersund (Sveriges Radio Jämtland)

Minskad antibiotika i Europa

Enligt den senaste rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, som presenterades under gårdagen har användningen av antibiotika i djuruppfödningen i de 25 europeiska länder som myndigheten tittat på minskat med 20 procent sedan 2011. Totalt ingår 30 europeiska länder i myndighetens mätning, men det är endast 25 av dem som ingått sedan 2011.

Lägst är användningen i Norden där Norge använder allra minst, 2,9 milligram per kilo djur jämfört med Sverige som använder 12,1 milligram. Mest antibiotika i Norden använder Danmark, 40,8 milligram. Men bland samtliga länder ligger Cypern helt klart i topp med 453,4 milligram per djur, följt av Spanien med 362,5 milligram och Italien med 294,8. Cypern är det enda land där användningen ökat jämfört med tidigare år.

En orsak till att användningen är stor i många länder i Europa tros beror på systemet där veterinärer får stor del av sin lön från att sälja medicin, ett system som EU planerar att förbjuda inom kort. Allra tydligast är detta system på Cypern där veterinärer ofta är direktanställda av grossister eller företag.

Läs mer: Minskad antibiotikaanvändning i Europa (Dagens Nyheter)Läs också: Nya regler underlättar nej till antibiotika (Land Lantbruk)

Nordens spannmålsskörd sämst i EU

Enligt den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogécas skördeprognos för 2018 är Norden och de baltiska länderna värst drabbat av torkan inom EU. Där har spannmålsskörden blivit mellan 22 och 42 procent lägre än 2017.

Allra tuffast bland de nordiska länderna är det i Danmark där skördetappet är på 38 procent jämfört med 2017. Totalt skördades endast 6,2 miljoner ton spannmål i Danmark i år.

I södra Europa har man inte samma skördeminskningar som i norr. Där har exempelvis Spanien skördat totalt 20,3 miljoner ton vilket är en ökning med 26 procent jämfört med förra året.

Läs mer: Nordens spannmålsskörd sämst i EU (Land Lantbruk)

Debattsvepet

Här kommer ett urval av de senaste debattinläggen om frågorna som berör de gröna näringarna.

”Regler och certifieringar hotar småskaligt jordbruk” (ATL)”Satsning på afrikanskt jordbruk minskar migrationen” (ATL)Läs inlägget: Jordbruksverket ljuger för barn om svenskt kött (Vlt)Läs repliken: ”Köttbonde: Serverat kött ska vara svenskt” (Vlt)”Så kan en ny regering återskapa skogsägarnas förtroende” (Altinget)

”Många djurbönder har skygglappar på”

För de djurägare som drabbats hårt av brist på foder till sina djur är den första krisen tillfälligt avvärjd på flera håll, vilket gjort att efterfrågan på foder minskat.

Per Christerson som är VD för Farm Mac vars dotterbolag odlar foder tycker det är märkligt att fler djurägare inte planerar mer långsiktigt.

– De försitter sina chanser och har skygglappar på tycker jag. Nästa gång det blir kris får vi återigen en desperat marknad. Det är makabert att man har så kortsiktig planeringshorisont, säger han till tidningen ATL.

Läs mer: ”Många djurbönder har skygglappar på” (ATL)Läs också: Maskinringen fixade halmen (Land Lantbruk)Läs också: Landshypotek bank: Det blir ett dyrt år för många lantbrukare (Jordbruksaktuellt)

Aktuellt från LRF

Här är de nominerade till Årets nötköttsföretag 2018

För artonde året i rad har en nötköttsproducent från varje region nominerats till Årets Nötköttsföretag. Bland de nominerade finns allt från en lokal eldsjäl i Dalarna till kungen.

Här är de nominerade

Stora skador efter vildsvin

Viltsvinen har vaknat till liv på flera håll i landet. I Kronoberg vittnar LRF och Svenska Jägareförbundet om att vildsvinsstammen i länet ökat kraftigt.

Mjölkbonden Gustaf Gustafsson i Hallaryd är en av de lantbrukare som fått sina markerna där han odlar foder till djuren förstörda av grisar.

– Skadorna är betydligt större än vad de brukar vara under hösten. Det här innebär både extra tid och kostnad för att rätta till skadorna, säger Gustaf Gustafsson, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Läs mer: Vildsvin bökar till det för mjölkbonden (Sveriges Radio Kronoberg)

Färre mjölkkor men fler grisar

Enligt Jordbruksverkets senaste statistik minskade antalet mjölkkor i juni i år jämfört med juni förra året med 8,2 procent till 319 400 djur. Sedan 2010 har antalet mjölkgårdar blivit 2100 färre men däremot har antalet grisgårdar som läggs ned blivit färre.

Samtidigt ökade antalet grisar med cirka 2,3 procent. Ökningen är störst bland slaktgrisar.

Precis som mjölkkorna forstätter fåren att bli färre och antalet minskade med drygt 3 procent i år jämfört med 2017. Även antalet fårgårdar har blivit färre.

Läs mer: Fler grisar men färre mjölkkor (ATL PREMIUM)

Till toppen