Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

17 januari 2019

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Reaktionerna på Hatt som ny VD • Lantbrukets framgångar kan bli verkliga trots löfte från V • Mjölkprisindex fortsätter uppåt • Debattsvepet • Så ska vi äta för att rädda klimatet
Louise Carlsson Örning Svepetredaktör - ]

FOTO: Bildbyrån

Reaktionerna på Hatt som ny VD

Flera regionordföranden inom LRF ger tummen upp till valet att tillsätta Anna-Karin Hatt som ny VD för LRF.

Jenny Karlsson är ordförande för LRF Norrbotten.

– Hon är en väldigt kunnig människa med stor erfarenhet, kanske inte så mycket från eget näringsidkande, men hon är väl insatt i frågorna, säger hon till Land Lantbruk.

Även Per Pettersson, ordförande för LRF Mälardalen, Håkan Lundgren, ordförande för LRF Sydost och Sofia Karlsson, ordförande för LRF Väst är nöjda med valet.

– Jag tycker att det är jättepositivt. Man har lyckats hitta en person som förstår det viktiga med att LRF är en medlemsorganisation. För medlemmarna i vår region är det viktigaste vilken nytta LRF kan göra i politiken och där kommer vi att ha nytta av hennes bakgrund som politiker, säger Sofia Karlsson.

På vissa håll finns dock en viss oro för att Anna-Karin Hatt kommer att ha för stort miljö- och energifokus och lägga allt för stor vikt vid fossilfritt jordbruk.

– Det är inget fel på det. Men det gäller att skapa en bra övergång från fossilt till förnyelsebart, så det inte blir för stor belastning på jordbrukssektorn. Vi är redan jätteduktiga i Sverige, men jordbruket har kanske inte i alla lägen råd att vara bäst i klassen på miljösidan. Miljöarbetet måste gå i fas med ekonomin. Hon måste ha fokus på hur jordbruket ska klara sig framåt. Det blir nog hennes största utmaning, säger Stefan Gård, ordförande i Sveriges Mjölkbönder, till ATL.

Helena Sjögren, ansvarig för bioenergifrågor på Skogsindustrierna, välkomnar Anna Karin Hatts ambition att satsa på förnybara bränslen.

Sören Axelsson, som är lantbrukare i Östhammars kommun, säger att med tanke på Hatts bakgrund inom politiken är det viktigt att hon håller det partipolitiska åt sidan.

– LRF har ju varit väldigt förknippat med centern, men de dagarna är förhoppningsvis förbi. Det vore bra om man kunde få fram någon som driver saker bortom partipolitiska perspektiv. Ska man ha en sådan förening så behövs nya infallsvinklar och lite nytag, säger han till ATL.

Läs mer: LRF-rösterna om Hatt som ny VD: ”Utmärkt val” (Land Lantbruk)Läs mer: Lantbruksprofiler försiktigt positiva till LRFs nya VD (Inlåst artikel – ATL)Läs mer: Helena Sjögren: ”Bara att gratulera” (Inlåst artikel – ATL)

Lantbrukets framgångar kan bli verkliga trots löfte från V

Under gårdagen meddelade Jonas Sjöstedt (V) att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Därmed ser en rekordlång regeringsbildning på 131 dagar ut att vara avslutad. På fredag väntas riksdagen välja Löfven som statsminister.

För de gröna näringarna innebär uppgörelsen mellan S, MP, C och L flera framgångar. Höjt krisstöd, stärkt äganderätt i skogen och större möjligheter att bygga strandnära på landsbygden är några av dem.

Vänsterpartiet har lovat att avsätta regeringen om man lägger fram vissa förslag som de inte står bakom. Men det är inte troligt att V skulle lägga krokben för de gröna näringarnas frågor. Politiskt laddade områden som skogen och strandskyddet är snarare MPs hjärtefrågor, och där avgjordes dragkampen redan i helgen till Centerns fördel.

På måndag ska Löfven presentera sin regering och vilka som får ministerposter. Sven-Erik Bucht (S) har sedan tidigare meddelat att han är villig att fortsätta på posten som landsbygdsminister.

Läs mer: Analys: Med press från V och C får Löfven gå ned i spagat (Land Lantbruk)Läs mer: Positivt för skogsägare i S-Mp-C-L-dokument (Land Skogsbruk)Läs mer: Krisstödet höjs med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelse (Land Lantbruk)Läs mer: Bucht vill fortsätta som minister efter valet (Land Lantbruk)

Mjölkprisindex fortsätter uppåt

Under tisdagens auktion på Global Dairy Trade steg mjölkprisindex med 4,2 procent. Det är den största höjningen sedan priset började gå upp i början av december förra året. Á conto-priset ligger nu på 3057 amerikanska dollar.

Störst var ökningen på skummjölkspulver som steg med 10,3 procent.

Läs mer: Mjölkprisindex fortsätter uppåt (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”LRF spelar roulett med skogsägarnas framtida avsättning” (Land Skogsbruk)”Dags att återinföra tjänstemannaansvar” (Land Lantbruk)”Ställ om snabbt till nyttigare och mer klimatsmart mat” (Dagens Nyheter)”Det är svensk skogsnärings framtid ni sätter på spel” (Svenska Dagbladet)”Skogens klimatnytta värderas för lågt” (Skogen)”Tala om köttets ur­sprung även på re­stau­rangerna” (Skånska Dagbladet)”Jordbruksverket sviker minkarna – igen” (SVT Nyheter Opinion)

Aktuellt från LRF

”Djuraktivister är riktiga troll”

De kallar sig djurrättsaktivister men organisationerna är inte som den kan se ut. De smyger omkring som troll och har vanliga bönder i sikte. Vill du läsa mer om detta, gå in på lrf.se/hoten.

Läs Jenny Karlssons krönika apropå hoten mot Sveriges bönder

Så ska vi äta för att rädda klimatet

I en studie publicerad i medicintidskriften the Lancet konstaterar forskare att vi behöver äta med frukt och grönt och mindre kött för att maten ska räcka till jordens befolkning, utan att klimatet påverkas för mycket.

Johan Rockström är en av forskarna bakom studien.

– Det innebär kanske att vi går tillbaka till 1970-talet. Jag minns när jag var barn, vid söndagsmiddagen åt man kanske en rejäl stek, men det var inte något man gjorde varje dag. Alltså en lite mer respektfull inställning till maten, säger klimatprofessorn Johan Rockström.

Enligt studien bör 100 gram rött kött per vecka vara maxgränsen.

Läs mer: Så ska vi äta för att rädda klimatet (Sveriges Radio)Läs också: Rockström hyllar det svenska lantbruket (Land Lantbruk)

Till toppen