Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

18 mars 2019

I veckans första Svepet rapporterar vi om följande: • Politiker rankar bondefrågorna i EU-valet • LRF Norrbotten vill strida för bättre vägar • Landshypoteks medlemmar får dela på 138 miljoner • Historiskt avtal ska släcka skogsbränder • Debattsvepet • Räven bröt sig in i hönshus - blev ihjälhackad • Bratteborgs gård blir hem för Elmia Wood 2021
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Politiker rankar bondefrågorna i EU-valet

Buden är många bland EU-parlamentarikerna angående vilken bondefråga som är hetast i årets EU-val. Miljöpartiets Jakop Dalunde rankar bondenära frågor kring hälsa och miljö högt bland bubblarna i den kommande EU-valsdebatten. Jytte Guteland (S) och Fredrick Federley (C) tror att förra valrörelsens ”grisknorrdebatt” om säker och sund mat kommer att ge eko även denna gång.

Peter Lundgren (SD) tror däremot att anti-EU-stämningar kommer att prägla kampanjen, medan Christopher Fjellner (M) lutar åt att migrationsfrågorna tar över.

Läs mer: Politiker rankar bondefrågorna i EU-valet (Land Lantbruk)Läs mer: Partiernas toppkandidater till EU-valet (Land Lantbruk)

LRF Norrbotten vill strida för bättre vägar

Under regionsstämman fick vägstandarden och underhållet av vägarna stor plats. Råneå-Vitå lokalavdelning motionerade om att LRF ska kontakta ansvariga myndigheter för att diskutera förbättringar av vägstandarden.

På stämman argumenterades för att om målen i den nationella livsmedelsstrategin och det nationella skogsprogrammet ska bli verklighet måste vägarna ses över.

– Om politikerna menar allvar med sina beslut måste förutsättningarna för företagen att ta fram mat och skogsråvara naturligtvis också finnas. Farbara vägar hör till det grundläggande, konstaterade Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande.

Sven-Erik Bucht fanns också på plats på Norrbottens regionstämma. Efter att den förre landsbygdsministern klivit av som minister dök han snabbt upp i LRF:s medlemsregister som ägare av ett litet lantbruk.

Läs mer: LRF Norrbotten vill strida för bättre vägar (Land Lantbruk)

Landshypoteks medlemmar får dela på 138 miljoner

Landshypotek Bank ägs av drygt 39 000 medlemmar verksamma inom jord- och skogsbruk och utifrån medlemmens insats i föreningen och det resultat som banken gör får medlemmarna en årlig utdelning. I samband med presentationen av årsredovisningen för 2018, föreslår styrelsen en utdelning på totalt 138 miljoner kronor.

– Vi får nu en god utdelningsnivå, men också möjligheter till tillväxt. Vi är långsiktigt ansvarsfulla ägare utifrån att det behövs en bank för jord- och skogsägare på svensk bankmarknad, säger Per-Olof Hilmér, ordförande Landshypotek Ekonomisk Förening.

Läs mer: Landshypoteks medlemmar får dela på 138 miljoner (Land Skogsbruk)

Historiskt avtal ska släcka skogsbränder

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är nära att sluta ett helikopteravtal, som en del av det uppdrag de fått av regeringen att stärka beredskapen för skogsbränder.

Företaget som vunnit upphandlingen ska vid behov ställa minst tio helikoptrar till MSB:s förfogande. Under skogsbrandssäsongen ska de placeras där brandrisken är högst. Vid högsta beredskapsläge ska helikoptrarna kunna vara i luften senast 90 minuter efter det att larmet kommer.

Läs mer: Historiskt avtal ska släcka skogsbränder (Land Skogsbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Tvångsmetoder ger trotsiga skogsägare” (Land Skogsbruk)”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem” (Svenska Dagbladet) ”Eko eller ej är ett strategiskt val” (Land Lantbruk)”Ordet ”biobränsle” får många att sluta tänka” (Expressen)”Har framtidens gödselspridare ramp” (Land Lantbruk)”Många unga är okunniga om jordbruket” (Land Lantbruk)”Vart tog arbetsglädjen vägen?” (ATL)”Dags att skippa stuprörsmodellen” (Land Lantbruk)”Jag känner mig snuvad på skogen” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Vem bestämmer vad kring jakten egentligen?

Markägare, jägare, jaktlag, viltförvaltning. Det kan finnas många inblandade när det kommer till frågor gällande jakten. Men vem bestämmer vad?

Här försöker vi reda ut frågetecknen

Räven bröt sig in i hönshus – blev ihjälhackad

Hönorna på en gård i den nordfranska staden Brittany bjöd på ett tuffare motstånd än förväntat när en räv tog sig in i hönshuset. I stället för att ge räven en festmåltid så anföll de 3 000 hönorna den objudne inkräktaren.

– Flockinstinkten gjorde att de samlade ihop sig och attackerade räven med sina näbbar, säger skolans rektor Pascal Daniel.

Läs mer: Räven bröt sig in i hönshus – blev ihjälhackad (Land Lantbruk)

Bratteborgs gård blir hem för Elmia Wood 2021

Den stora internationella skogsmässan Elmia Wood, som går av stapeln den 18–21 maj 2021, kommer att äga rum i skogarna kring Bratteborgs gård utanför Jönköping.

Bratteborgs Gård är en stor fastighet där Elmia Wood använder drygt 150 hektar skog och öppna ytor. Det innebär enligt Elmia Wood att det finns gott om skog att avverka även för kommande mässor, där maskiner och utrustning kan demonstreras och testas i skoglig miljö.

Läs mer: Bratteborgs gård blir hem för ElmiaWood 2021 (Skogsbruksaktuellt)

Till toppen