Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

18 februari 2019

I veckans första Svepet rapporterar vi om följande: • 70-tal kalvar brann inne i ladugård • Lantbrukare död i traktorolycka • Tekniska museet bygger nytt i trä • Konkurrens om arbetskraft till sommaren • Efter dramatiska födseln - nu bor Kejsaren som en kung • Debattsvepet • Påkar och hot i italiensk mjölkkonflikt
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

70-tal kalvar brann inne i ladugård

Larmet kom in strax efter midnatt och när räddningstjänsten kom till platsen var ladugården helt övertänd. I den brinnande byggnaden fanns 70 kalvar, som inte gick att rädda.

I stället fick räddningstjänsten rikta in sig på att rädda de intilliggande byggnaderna, där det enligt Mikael Nyberg fanns ytterligare totalt 90 djur.

Ingen person har skadats, men ladan är helt nedbränd. Det ska genomföras en teknisk undersökning för att fastställa hur branden uppstod, men det finns i nuläget inga misstankar om brott.

Läs mer: 70-tal kalvar omkom i ladugårdsbrand (Land Lantbruk)Läs mer: 70-tal kalvar brann inne i ladugård (Folkbladet)Läs mer: Ladugård övertänd: ”70 kalvar brann inne” (Svt Västerbotten)

Lantbrukare död i traktorolycka

Vid åttatiden på lördagskvällen larmades polis, ambulans och räddningstjänst i Askersund om att en man klämts fast under en traktor som vält. Det var på en gård söder om Snavlunda som en ensamarbetande bonde i 55-årsåldern fått en traktor över sig.

Han upptäcktes av grannar, som skulle kolla till honom eftersom de inte hört något från honom på en tid, enligt Tobias Frohm, inre befäl på Nerikes brandkår. Nu får en utredning visa hur olyckan gått till.

Läs mer: Lantbrukare död i traktorolycka (ATL)Läs mer: Lantbrukare dog i traktorolycka – upptäcktes av grannar (Nerikes Allehanda – Inlåst artikel)

Tekniska museet bygger nytt i trä

Wisdome är namnet på den nyskapande byggnad som Tekniska museet och Stora Enso håller på att bygga. Den ska vara färdig i slutet av 2021 eller början av 2022, och stå belägen vid Tekniska museet på Djurgården i Stockholm. Det är en av de enskilt viktigaste satsningarna som Tekniska museet gjort sedan det grundades för närmare 100 år sedan.

Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i toppklass ska Wisdome bli en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa både längre bort, såväl som närmare inpå. Det ska hjälpa besökaren att se och uppleva samband som annars är svåra att förstå.

För att inspirera till innovationer för en hållbar framtid kommer dessutom hela konstruktionen att byggas i massivt trä. Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso, tycker det ska bli intressant att visa en byggnad som tänjer på gränserna och vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial.

Läs mer: Tekniska museet bygger nytt i trä (Land Skogsbruk)Läs mer: Tekniska museet och Stora Enso i samarbete (Skog Supply)

Hård konkurrens om arbetskraft till sommaren

Skogsföretagen söker tusentals säsongsanställda till sommaren. Det finns sommarjobb inom alla möjliga områden och på många ställen runt om i Sverige. Det är allt från kontorsjobb till arbete ute i fält. För de flesta gäller att man är minst 18 år.

Många gröna näringar har stora rekryteringsbehov. Utvecklingen går snabbt, vilket kräver ny kompetens. Samtidigt står många skogsföretag inför omfattande pensionsavgångar.

Ett av många expanderande företag är Billerud Korsnäs i Gävle, som ska rekrytera över hundra personer.

– Just nu är vi verkligen inne i en rekryteringstung period, men det är roligt att vi kan satsa för framtiden. Vi står inför en generationsväxling där en tredjedel av medarbetarna kommer att gå i pension de närmaste åren, säger Annika Deutsch, HR- chef på Billerud Korsnäs.

Läs mer: Hård konkurrens om arbetskraft till sommaren (Land Lantbruk)

Efter dramatiska födseln – nu bor Kejsaren som en kung

När den högdräktiga kon hastigt blev sämre blev hon tvungen att avlivas. Men den lilla tjurkalven gick att rädda med ett kejsarsnitt. Eftersom han var kall till följd av sin mammas undertemp fick han flytta in i pannrummet. Och där har kalven blivit kvar.

Under namnet Kejsaren har han blivit hela familjens lilla kelgris, och gårdens två vallhundar överöser honom med slickar och omsorg. Kejsaren utfodras med nappflaska 4-5 gånger per dag med mjölk som en av gårdens amkor bistår med. Men snart blir det en flytt ut i ladugården till de övriga cirka 400 mjölkraskalvar som föds upp på gården.

Läs mer: Efter dramatiska födseln – nu bor Kejsaren som en kung (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Vi måste sätta upp mål för ägarskiften” (Land Lantbruk)”Vi behöver hoppa på Instagramtåget” (Land Skogsbruk) ”Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa” (Dagens Nyheter)”Fel att offra Sveriges betesmarker av klimatskäl” (Svenska Dagbladet)”Lövins klimatpolitik sker på de svagas bekostnad” (Expressen)

Aktuellt från LRF

Sätt namn på ny storsatsning och vinn en övernattning

2001 var LRF med och startade Greppa Näringen. I sommar ska ett systerprojekt startas, som handlar om att minska övergödningen i våra sjöar, vattendrag och kuster. Men vad ska projektet heta? Skicka in ditt förslag och du kan vinna en övernattning på Bo på lantgård.

Det här är början på ett nytt lika långsiktigt arbetssätt som Greppa Näringen

Påkar och hot i italiensk mjölkkonflikt

Fårbönder på Sardinien förlorar 1,5 kronor per liter mjölk de säljer och nu är de på krigsstigen. Mjölktransporter har stoppats av maskerade män med påkar som tvingat chaufförerna att slänga all mjölk de hade i cisternerna, och en grupp bönder fyllde hela platsen framför regionsätet i Cagliari med fårmjölk.

Kostnaden för att producera en liter fårmjölk på Sardinien är minst sju kronor per liter. I dag får bönderna 5,50 kronor, och priset sjunker. I veckan samlades därför tusentals fårbönder från Sardinien i Rom för att göra sina röster hörda.

– Antingen vinner vi den här kampen, eller också försvinner fåruppfödningen från Sardinien, hävdar Felice Floris, fårbonde och talesman för organisationen Movimento Pastori Sardi (Sardinska fårbonderörelsen).

Hela Sardinien deltar i protesterna, bland annat har elever lämnat skolorna för att demonstrera med bönderna. Även industri- och gruvarbetarna från städerna stödjer kampen.

Läs mer: Påkar och hot om våld i hätsk mjölkkonflikt (ATL)

Till toppen