Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

18 januari 2019

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • LRF ökar antalet medlemmar • Markägarna vann mot staten i tvisten om fjällnära skog • Rekordhöga elpriser nästa vecka • Debattsvepet • Landsbygdssatsningar får ris och ros • Norska Kverneland har gjort plogar i 140 år
Louise Carlsson Örning Svepetredaktör - ]

FOTO: LRF

LRF ökar antalet medlemmar

För första gången på fem år ökade antalet LRF-medlemmar under 2018. Vid årets slut hade LRF 139 880 medlemmar vilket är en ökning med totalt 163 medlemmar. Ökningen är uteslutande i form av fler företagsmedlemmar som ökade med 862 stycken under året. Det totala antalet företagsmedlemmar är nu 119 337 stycken.

– Det är otroligt glädjande att vi ökar, framför allt vad gäller företagarmedlemmar. Vi har gjort ett bra jobb under året och det är jag övertygad om att våra medlemmar och andra i det gröna näringslivet har uppskattat, säger riksförbundsordförande Palle Borgström.

Värmland, Västerbotten och Dalarna var de regioner där ökningen var som störst under året.

Palle Borgström menar att det mediala utrymme som både lantbrukare och förtroendevalda i LRF fått under förra årets extrema värme och torka kan vara en av de bidragande orsakerna till ökningen.

Antalet personmedlemmar minskade dock under året med 699 stycken och är totalt 20 543 stycken.

Läs mer: LRF ökade antalet medlemmar 2018 (Land Lantbruk)

Fjällnära målet: Markägarna vann mot staten

Under tisdagen gav mark och miljödomstolen i Umeå och Östersund markägarna rätt i fallet om avverkning i fjällnära skog. Rätten har beslutat att markägarna har rätt till en ersättning på sammanlagt 18 miljoner kronor för att de nekats att avverka sin skog. Domen omfattar de fem första av totalt 24 mål som ska avgöras i samma domstol.

– Det som domstolen har bestämt idag är att de nu aktuella besluten ger samma rätt till ersättning som vid bildande av naturreservat. Den enskilde fastighetsägaren påverkas på samma sätt, säger rättens ordförande Agneta Ögren i ett pressmeddelande.

Domen ses som en seger för skogsägarna och för äganderätten.

– Skyddet av äganderätten och värdet av fast egendom är en av samhällets mest grundläggande uppgifter och jag är glad att det skyddet upprätthålls, säger skogsägarnas juridiska ombud, Magnus Norberg, i en skriftlig kommentar.

Sven-Erik Hammar, LRF skogsägarna, var också nöjd med beskedet.

– Det är nu upp till Skogsstyrelsen och dess uppdragsgivare att överväga om det är genom rättsprocesser mot enskilda, eller genom en eftertänksam och sund myndighetsutövning som de vill utveckla sin verksamhet, säger han.

Skogsstyrelsen meddelade efter domen att de nu ska analysera utfallet för att därefter besluta om ett eventuellt överklagande. Myndigheten ska också ta ställning till hur den ska agera i de andra aktuella rättsprocesserna.

Läs mer: Fjällnära målet: Markägarna vann mot staten (Land Skogsbruk)Läs mer: LRF Skogsägarna välkomnar domen (Land Skogsbruk)Läs mer: ”Svidande förlust för Staten” (Land Skogsbruk)Läs mer: Skogsstyrelsen avvaktar med överklagan (Land Skogsbruk)Läs mer: Pettersson om fjällnära skog-domen: ”Tror inte på överklagan” (Land Skogsbruk)

Rekordhöga elpriser nästa vecka

Nästa vecka väntas elpriserna bli de högsta på sju år. Det kalla vädret gör att snittpriserna redan denna vecka legat högt, på 54 öre. Men nästa vecka väntas vinden avta vilket gör att vindkraftverken kommer levererar mindre el. Snittpriset väntas då landa på över 60 öre.

– Enligt prognoserna kommer det bli ännu kallare under nästa vecka, samtidigt som vinden avtar, vilket gör att vi troligtvis tvingas använda dyrare kraftslag som kolkondens och importera el för att täcka behovet, kommenterar Matina Rosenberg meteorolog och analytiker på Bixia enligt tidningen Privata Affärer.

Läs mer: Elbolagen varnar för rekordhöga priser (Privata Affärer)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Hur ska hela Sverige kunna leva?” (Hallandsposten)”Kycklingarna får betala för din billiga måltid” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

38 anledningar att välja svenskt

Det svenska jord- och skogsbruket är nyckeln för ett globalt klimatarbete.

Här är 38 punkter som visar nyttan med att välja svenskt

Landsbygdssatsningar får ris och ros

Intresseorganisationen Hela Sverige ska leva är försiktigt optimistisk till de riktade satsningarna på landsbygden som ingår i uppgörelsen mellan S, MP, L och C.

– Det är ett steg i rätt riktning men framförallt så måste politiken hitta olika lösningar för olika landsbygder (…), säger Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva.

Charlotta Mellander som är Nationalekonom vid handelshögskolan i Jönköping menar dock att satsningarna inte räcker för att vända någon landsbygdsutveckling och inte häller för att få hela landet att växa.

Läs mer: Landsbygdssatsningar får ris och ros (Sveriges Radio)Läs mer: Krisstödet höjs med 350 miljoner i fyrpartiuppgörelse (Land Lantbruk)

Kverneland firar 140 år

I år firar den norska maskintillverkaren Kverneland 140 år. 1879 startade Ole Gabriel Kverneland den smedja i byn Kvernaland utanför Stavanger som skulle komma att bli grunden till dagens globala företag. 1928 släpptes Kvernelands första traktordragna plog och därefter följde en ny serie traktordragna harvar.

Sedan 2012 ägs Kvernelandgruppen av japanska Kubota. 140-årsjubileet kommer att uppmärksammas på flera håll under året bland annat under Sima-mässan i Paris i februari och på Agritechnica i Hannover i november.

Läs mer: Norska Kverneland har gjort plogar i 140 år (ATL)

Till toppen