Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

19 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Advokaten dömer ut Slussenmålet • Getbonden nöjd över krisstödet • Marit Paulsen: Svenska politiker ointresserade av Cap • Redan fullbokat på Skogsnolia • Se över hägnen innan löven slår ut • Populärt att besöka kosläpp • Debattsvepet • Kubota ingår samarbete för större traktorer
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

Advokaten dömer ut Slussenmålet

Mark- och miljödomstolens domslut i förra veckan gick på Stockholms stads linje och dömde ut ersättning med de runt 40 miljoner kronor som staden tidigare medgett. Det motsvarar ungefär 1/10 av det skadebelopp som lantbrukarna hade yrkat för konsekvenserna av höjningen av Mälarens vattennivå skulle innebära för jordbruksverksamheten.

Advokaterna Fredrik Bonde på Landahl Advokatbyrå och Maria Holmgren på LRF Konsult, som företräder markägarna, är missnöjda med Mark- och miljödomstolens besked.

– Domen är ordmässigt mycket vidlyftig, närmare 240 sidor lång. Mitt spontana intryck är emellertid att de redovisade bedömningarna är mycket svepande och otydliga. Domstolen har inte på ett övertygande sätt redovisat varför man lagt Stadens ersättningsmodell till grund för sina bedömningar framför den modell lantbrukarna lagt fram, säger Fredrik Bonde.

Läs mer: Advokaten dömer ut Slussenmålet (Land Lantbruk)

Getbonden nöjd över krisstödet

Jordbruksverket beslutade för en tid sedan att de kommer att ändra riktning på sina stödpengar så att de nu ska gå till djurbönder i stället för till vallodlare.

Mejerskan Eva Thoreson på Gålö gårdsmejeri är förstås glad över ändringen, men poängterar att det handlar mindre om pengar och mer om principen. Att Jordbruksverket nu riktar fokus mot djuren ser hon som ett litet steg mot att i större utsträckning räkna getter som ett livsmedelsproducerande djur.

Läs mer: Getbonden nöjd över krisstödet (Land Lantbruk)

Marit Paulsen: Svenska politiker ointresserade av Cap

Under hela den tid som hon sysslat med mat och jordbruk i EU har de flesta svenska politiker, oavsett parti, inte velat arbeta aktivt med jordbruksfrågorna, säger Liberalernas EU-veteran. Särskilt när det gäller Cap är Sverige ointresserat och på samma gång negativt, menar Paulsen, som kallar likgiltigheten för ”sanslös”.

I EU-valrörelsens upptakt har hon skapat rubriker genom att i Sveriges Radio avslöja att hon stödjer Centerns Fredrick Federleys kandidatur. Detta eftersom Paulsen anser att han är den ende svensk i parlamentet som har arbetat någorlunda med jordbruket de sista åren.

Läs mer: Marit Paulsen: Svenska politiker ointresserade av Cap (Land Lantbruk)

Redan fullbokat på Skogsnolia

Om knappt tre månader är det dags för Skogsnolia, men redan nu är alla utställarplatser i princip bokade. Eventuellt kan nån ströplats dyka upp vid senare tillfälle. Senaste Skogsnolia var 2015, och då kom 12 500 besökare. I år räknar arrangörerna med åtminstone 15 000 besökare till mässan, som öppnar den 13 juni en bit utanför Umeå.

Satsningen på en mässa som inte bara riktar sig till teknikintresserade, utan även tar upp frågor angående jämlikhet, öppenhet och normkritik, är en av anledningarna till framgången, menar Erik Säfvenberg, pressansvarig för Skogsnolia.

Läs mer: Redan fullbokat på Skogsnolia (ATL)

Se över hägnen innan våren är här

Att hägna in skog är ibland det enda alternativet för att undvika betesskador, därför är det viktigt att se över sina hägn. Skogsstyrelsen rekommenderar att det görs på våren innan våren kommer.

Vildsvin och stormfällda träd kan skada hägnet och då är det viktigt att skadorna åtgärdas snabbt, annars riskerar föryngringen att ätas upp av klövvilt. Samtidigt kan det också vara bra att byta ut de vita plastband som enligt Skogsstyrelsen bör finnas längst upp på staketet för att älgar ska undvika att försöka hoppa över.

Läs mer: Se över hägnen innan löven slår ut (Skogsaktuellt)

Populärt att besöka kosläpp

Arlas kosläpp blir allt populärare. När anmälningssidan öppnade till helgen kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar.

Årets kosläpp är det fjortonde i rad, och Arla märker tydligt hur intresset ökar för varje år.

– I storstäder har många tappat anknytningen till jordbruket. Jag tror att man uppskattar att se hur det fungerar på en gård och att få se våra kor hoppa och skutta av glädje när de får komma ut på grönbete, säger Fredrik Larm på Arla.

Läs mer: Populärt att besöka kosläpp (Land Lantbruk)Läs mer: Rusning till kosläppsbiljetter (Svt Nyheter)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Motstridiga tecken när det gäller mjölkpriset” (Land Lantbruk)”Ingen tar ansvar för att mjölken backar” (ATL)”Mer fri än bunden” (Jordbruksaktuellt)Slutreplik: ”Dagens svenska lantbruk är bra – men kan bli bättre” (Land Lantbruk)Tidigare inlägg: ”Ekomotståndarna kommer med onödig kritik” (Land Lantbruk)Tidigare inlägg: ”Viktigt att öka tillförseln av skörderester” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Hur ser den ekonomiska utvecklingen inom lantbruket ut?

Nu finns ett nytt nummer av Lantbrukskonjunkturen ute, LRFs nyhetsbrev om den ekonomiska utvecklingen inom lantbruket. Läs bland annat om en något avmattad tillväxt i den globala ekonomin, en förändrad marknadsutveckling för grisproduktionen och att värdeutvecklingen för livsmedelsproduktionen föll kraftigt 2018.

Du hittar Lantbrukskonjunkturen här

Kubota ingår samarbete för större traktorer

Japanska maskinjätten Kubota har ingått ett avtal med Buhler Industries för att ta fram en ny traktorserie i de övre effektklasserna. Den nya Kubota-serien ska byggas i Versatiles fabrik i kanadensiska Winnipeg.

Än så länge finns inga detaljer, men det rör sig om större traktorer än den nuvarande franskbyggda toppmodellen M7002 med 175 hästkrafter. Mer information kommer att följa efter lanseringen av traktorserien i USA och Kanada, något som väntas ske under andra halvåret 2019.

Läs mer: Kubota ingår samarbete för större traktorer (Jordbruksaktuellt)

Till toppen