Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

2 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Trakasserad uppfödare fick nog - startar kampanjen #Rörinteminbonde • Nyinvestering säkrar framtiden för ung skogsentreprenör • En riktig vargavecka • Hållbara tillväxten i skogen ska få avverkas • Livsmedelsverket hann inte stoppa skandalköttet • Debattsvepet • SLU får miljonbidrag till forskning om kycklingsjukdomar
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Karin Jansson

Trakasserad kaninuppfödare fick nog – startar kampanj

”#Rörinteminbonde” – en hashtag och ett märke att ha på sin profil på Facebook – ska stötta bönder som utsätts för trakasserier. Idén kommer från Malin Sundmark, kaninproducent i Dalarna, som blivit drabbad av militanta djurrättsaktivister i flera månader.

– Det här är ett sätt att visa att vi inte är så ensamma som vi tror. Varje dag får jag fem, tio mejl eller samtal, många som inte ens är lantbrukare utan bara människor som hör av sig och stöttar, säger hon.

Märket som man kan sätta på sin profil på Facebook har börjat få spridning. Och det lär bli mer, för nu har politikerna börjat röra på sig och trakasserierna får allt större uppmärksamhet.

– Jag lägger mig inte i om folk vill eller inte vill äta kött. Men att försöka stoppa djurhållning med de här aktivisternas metoder är fel väg att gå. Det lär få motsatt effekt, säger Malin Sundmark.

Läs mer: ”Många är på vår sida – de får gärna visa det” (Land Lantbruk)Läs mer: SVT ställde in debatt om hotet mot bönderna (Land)Läs mer: ”#Rörinteminbonde visar solidaritet” (Land Lantbruk)Läs mer: Allt om kampanjen #Rörinteminbonde hittar du här

Nyinvestering säkrar framtiden för ung entreprenör

Den unge skogsentreprenören Benjamin Lofthammar började sin bana redan på gymnasiet. Intresset för skog har vuxit fram genom intresset för jakt och redan under andra året på Stora Segerstads naturbruksgymnasium jobbade han i skogen och köpte sin första skogsmaskin.

Sen har det rullat på. Nu driver han egen verksamhet och har jobbat 2,5 år åt Derome i Halland och Västra Götaland. John Deere har alltid varit hans favoritmaskin, och nyligen köpte han in en John Deere 1170G, åttahjulig och av den nya G-modellen, dessutom utrustad med kranspetsstyrningen IBC.

– Det är framtiden tror jag, maskinerna kan inte utvecklas så mycket mer utan det är datorerna som utvecklas, säger han.

Han menar att 1170 är en väldigt lämplig storlek för de körningar han har med grövre gallringar och lite slutavverkning, och planerar nu att köpa en till gallringsskördare i jämförbar storlek och sedan leja in skotningen.

– Vi får se vad som dyker upp, maskinbristen är ju stor just nu, säger han.

Läs mer: Nyinvestering säkrar framtiden för ung entreprenör (Jordbruksaktuellt)

En riktig vargavecka

Denna vecka har vargen varit i fokus i flera incidenter där bland annat två jakthundar dödats. Särskilt var den 29 januari väldigt händelserik. Först dödades en jakthund av varg under ett pågående jaktprov i Värmland. Händelsen skedde i samband med att hunden jagade ett rådjur.

Samma dag siktades en varg i en villaträdgård i Tierp, där den kalasade på ett rådjur. Polisen ansåg att den kunde vara ett hot mot människor och hundar och beslutade att den skulle avlivas. Vid obduktionen visade sig vargen ha en del gamla skador, men polisen i Tierp har nu JO-anmälts på grund av sitt beslut.

I torsdags gick en varg genom isen i Ulriksberg i sydvästra Dalarna. Den hade bedövats från en helikopter, men fortsatte springa en bit och hamnade då i vattnet. Efter att det blöta djuret tagits in i ett fordon för att värmas samt märkas vaknade den upp och högg en av veterinärerna i underarmen.

– Jag uppfattar att det är en slags reflex. Medlet som vi använder ger hallucinationer under uppvaknandet. Det händer att de biter i grenar och ting de kommer åt, säger veterinären Jon Arnemo.

Samma dag blev ännu en rådjurdrivande hund dödad av varg, denna gång i Hornsö ekopark utanför Kalmar.

Läs mer: En riktig vargavecka (Jordbruksaktuellt)Läs mer: Vargen i Tierp var magrare än normalt (Dagens Nyheter)Läs mer: Vargen i Tierp nu obducerad (ATL)Läs mer: Varg märkt i pickup – veterinär biten i armen (Jaktjournalen)Läs mer: Polis som sköt varg i villaträdgård JO-anmäls (Expressen)Läs mer: Filmade när varg åt levande rådjur i trädgården (Jaktjournalen)

Hållbara tillväxten i skogen ska få avverkas

Regeringens tolkning av LULUCF som begränsar skogsavverkningen utifrån historiska avverkningsnivåer i Sverige fick i går ge vika för majoriteten i miljö- och jordbruksutskottet. De beslutade att 100 procent av tillväxten i skogen ska få avverkas.

– Det var ett viktigt steg att fick majoritet för det förslag vi lade tillsammans med moderaterna och centern. När man har förhandlat med EU och fått dem på vår linje ser vi det som allvarligt att man vill begränsa möjligheterna för skogsbruket i Sverige, säger Magnus Oscarsson, landsbygdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Beslutet i miljö- och jordbruksutskottet blir enligt honom en tydlig markering för hur regeringen ska arbeta och även en signal till skogsindustrin.

– En begräsning av avverkningen skickar signaler till skogsindustrin som hämmar utvecklingen av nya produkter från skogen, säger Magnus Oscarsson.

Läs mer: Hållbara tillväxten i skogen ska få avverkas (Land Skogsbruk)Läs mer: Positivt riksdagsbeslut för svenskt skogsbruk (Skogsaktuellt)

Livsmedelsverket hann inte stoppa skandalköttet

Det var under torsdagen som hälsoinspektörerna vid Uppsala kommun fick vetskap om att det polska köttet från sjuka kor hade tagit sig till Uppsala. 14 kilo serverades på en restaurang – och allt åts upp. Livsmedelsverket, som är en översynsmyndighet, håller nu på att kartlägga och samla in information om köttet.

– Vi arbetar med att få bort det här köttet från marknaden, men tyvärr åts det upp i Uppsala innan vi kom åt det, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Hon säger att det inte är ovanligt att den här typen av kött tar sig ut till konsumenterna.

– Det händer då och då att vi får vetskap att företag gravt går runt lagstiftningen och den här typen av livsmedel når ut till konsumenter, säger Louise Nyholm.

Ägaren till restaurangen hävdar att han inget visste om det dåliga köttet, men beklagar det som skett.

Läs mer: Livsmedelsverket försökte stoppa köttet – hann inte i tid (Svt Uppsala)Läs mer: Ägaren till restaurangen som serverat köttet: ”Det är tråkigt faktiskt” (Svt Uppsala)


Debattsvepet

Här är ett urval av inlägg och debatter kring de gröna näringarna – sådant som stuckit ut under det senaste dygnet.

”Stoppa hoten mot lantbrukare” (ATL)”Rättsstaten får inte svika svenska bönder” (Bohuslänningen)”Bra att riksdagen tar itu med regering och myndigheter” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

LRF välkomnar beslutet om LULUCF

Vi välkomnar torsdagens beslut i utskottet om LULUCF. Det är en vinst för skogsägarna och klimatet, men också för landsbygden och jobben, säger Palle Borgström, ordförande i LRF.

LRF har under flera år arbetat för möjlighet att använda skogens resurser

SLU får miljonbidrag till forskning om kycklingsjukdomar

Stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare, som har till uppgift att stödja och utveckla svensk kycklingproduktion, ger 3,75 miljoner kronor till en femårig satsning på forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Forskningen ska ske inom området fjäderfämedicin med inriktning på kyckling.

Svenskarna äter allt mer kycklingkött och undersökningar visar att man vill att den ska vara svensk, eftersom den svenska produktionen är känd för att ha högre krav på smittskydd och djurskydd än resten av världen, samt att antibiotikaanvändningen är mycket låg.

– För att kunna bibehålla vår höga kvalitet och förhoppningsvis förbättra den behövs både mer veterinärmedicinsk forskning och rådgivningskompetens ute på fältet, då det gäller kycklingarnas hälsa och sjukdomar, säger Henning Trozelli, ordförande i Stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare.

Professor Magdalena Jacobson, institutionen för kliniska vetenskaper på SLU, är tacksam för bidraget, då universitet inte kunnat finansiera några forskare med kompetens inom området.

– Vi ska göra allt för att satsningen ska bli så framgångsrik som möjligt. Vi kommer därför också att inrätta en doktorandtjänst knuten till detta, säger hon.

Läs mer: SLU får miljonbidrag till forskning om kycklingsjukdomar (Örebro Nyheter)

Till toppen