Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

2 januari 2019

I det första Svepet för 2019 rapporterar vi om följande: • Planera ekonomin 2019 – här är datumen du behöver ha koll på • Färre spekulanter på skogsfastigheter • Klimatpositivt jordbruk möjligt men komplext • Spaning 2019: ”Ett politiskt ödesår för lantbruket” • Grödorna som odlas mest i Sverige • Professor föreslår utomstående skogsmedlare
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Planera ekonomin 2019 – här är datumen du behöver ha koll på

Ett tufft år ligger nu bakom oss och som företagare är det dags att se över nästa års ekonomi – om du inte redan börjat? Land Lantbruk listar datumen som är bra att hålla koll på under året, både enskild firma och aktiebolag, och Jimmy Larsson och Vibeke Alstad på LRF Konsult ger tips om vad man ska tänka på.

Läs mer: Planera ekonomin 2019 – här är datumen du behöver ha koll på (Land Lantbruk)

Färre spekulanter på skogsfastigheter

De nya finansieringsreglerna kan vara en faktor till att efterfrågan på lantbruksfastigheter har fallit under 2018. Det menar fastighetsmäklaren Ralf Gustafsson på Länsförsäkringar i Skellefteå kommun.

– Försäljningarna har också tagit lite längre tid. Däremot tycker jag att prisnivån har varit i linje med tidigare år, säger han.

Ralf Gustafsson tycker att det under 2018 har växlat från säljarens till köparens marknad generellt sett, och att det kommer fortsätta under 2019.

Läs mer: Från säljarens till köparens marknad (Jordbruksaktuellt)

Klimatpositivt jordbruk möjligt men komplext

Nyligen presenterades en studie som visar på att ekologisk odling är sämre för klimatet än konventionell odling, sett till utsläpp av koldioxid. Anke Herrmann, docent vid institutionen för mark och miljö vid Sveriges Lantbruksuniversitet, tycker dock att jämförelsen mellan ekologiskt och konventionellt ger en alltför svartvit beskrivning.

– Man måste ha en dialog, vad fungerar bättre eller mindre bra i olika odlingssystem. Svaret är inte så enkelt som att säga att exempelvis conservation agriculture är bäst. Det beror på vilka jordar du har och vilket klimat. Det viktiga är att det ska vara hållbart, säger han till nyhetssajten Agfo.

Han menar att ett klimatpositivt jordbruk är fullt möjligt, men att man behöver titta på mer saker.

– Jag tycker att det borde vara möjligt. Framför allt om man tittar framåt med växtförädling och att använda marken på rätt sätt. Växt och mark interagerar mycket och där behöver vi utforska och utveckla odlingssystemen. Det finns förbättringar kring hur man hanterar gödsel och spridning eller använder pesticider (…), säger han.

Läs hela intervjun: Klimatpositivt jordbruk möjligt (Agfo)Läs också: Studie: Viss ekologisk mat sämre för klimatet (Dagens Nyheter)

Spaning 2019: ”Ett politiskt ödesår för lantbruket”

Land Lantbruks politiska reporter Gunilla Ander skriver i sin spaning in i det nya året att det ser ut att bli ett politiskt ödesår för det svenska lantbruket.

”Det är nu som våra svenska politiker kommer att bekänna färg och i handling visa om de minns sina TV-sända löften från sommarens valkampanj då bränderna rasade och en stor del av böndernas inkomster torkade bort”, skriver hon.

Dessutom ska en ny EU-budget antas som blir avgörande för EU:s nya jordbrukspolitik samtidigt som EU går till val.

Läs mer: Spaning 2019: ”Ett politiskt ödesår för lantbruket” (Land Lantbruk)

Grödorna som odlas mest i Sverige

Svenska bönder odlar främst vall, vete, korn och havre, och bönor och ärtor har fått ett uppsving. Däremot är ryps och rågvete på väg ut. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Anledningen är att bönderna odlar det de behöver för sina djur, medan de som inte har djur oftast siktar in sig på det gynnsamma höstvetet, enligt Bengt Viken, växtrådgivare på Gotland.

Han säger också att det ser bra ut inför 2019 års skördar.

– Den milda hösten gav god tillväxt. Grödorna ser fina ut. Den torra sommaren har gjort att strukturen i marken är gynnsam så att rötterna kommer ner på djupet, säger han.

Läs mer: Här är grödorna som odlas mest i Sverige (Land Lantbruk)Läs också: Lantmännens poolpriser fastställda (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Kostnadsfri rådgivning för både bonde och miljö

Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som både lantbrukare och miljön tjänar på. Målen är minskade utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel.

Läs mer här

Professor föreslår utomstående skogsmedlare

I en intervju i Altinget säger professorn och internationella skogsexperten Sten B Nilsson att han anser att skogspolitikens parter kört fast alltför hårt i debatten om skogen. I ett förslag till regeringen uppmanar han den att tillsätta en medlingskommission ledd av någon utanför skogsvärlden.

– Skogsstyrelsen har inte tillräckligt förtroende bland intressenterna. Man behöver ta in någon helt oberoende, Jan Eliasson till exempel. Det finns många kloka individer att välja bland, säger Sten B Nilsson till Altinget.

Förslaget är ett resultat av den omvärldsanalys av svensk skogsnäring som han har gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen.

Han menar att ett stort problem är att de inblandade utgår från de relativt få frågor där man inte är överens.

– Normalt utgår man från det man är överens om. Som debatten är nu går vi istället direkt in i de här andra 25 procenten, det blockerar alltsammans, säger han.

Läs mer: Professor föreslår utomstående skogsmedlare (Altinget)

Till toppen