Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

20 april 2018

God morgon! I dag kan du läsa om: • Vildsvinsskador för 100 000 kronor • Arla planerar stort sparpaket • Miljonbidrag till djuraktivister • Miljöminister chockad av hård skogsdebatt • Krönika: Ryskt vete i fokus • Svenska bönder hyllas av försvarsministern • Ny tjänst för verkliga virkespriser • EU-ja till ekoregler • Kungen installerar solceller • Sverige förlorare på slopade mjölkkvoter • Tungt för Billerud Korsnäs
Martin Wallström Svepet-redaktör - ]

Kostnad för vildsvinsskador: 100 000 kronor

Bengt Jakobsson i Tranås beräknar att han går miste om 100 000 kronor per år i sitt lantbruk på grund av skador orsakade av vildsvin. Gården har 150 mjölkkor och stutuppfödning, med 200 hektar åker och bete som brukas. Hans kostnader för vildsvin ligger långt utöver de 29 000 kronor per lantbrukare som en SLU-studie år 2015 kom fram till att vildsvinen kostade, skriver ATL. Bengt Jakobsson ser inget jaktintresse, utan har engagerat en jägare för att hålla vildsvinen borta, men kostnaderna stiger ändå.

Läs också: Vildsvinen största hotet mot hans gård (ATL)

Arla planerar att spara miljarder

Mejerikoncernen Arla ska genomföra ett sparpaket värt 3 miljarder danska kronor, cirka 4,2 miljarder svenska kronor fram till år 2020. Det säger Arlas VD Peder Tuborgh till danska tidningen Börsen. Han säger också att sparpaketet kommer att resultera i nedskärningar på personalsidan. Hur många av de 19 000 anställda som får gå är dock inte klart. Dessutom införs anställningsstopp samt åtgärder för att minska rese- och mötesaktiviteter, samt en neddragning av marknadsförings-, konsult- och utvecklingskostnader.

Läs också: Arla ska spara tre miljarder kroner (Börsen)Läs också: Så hänger Arla-bossens nya sparprogram ihop (Landbrugsavisen)Läs mer: Arla ska spara över fyra miljarder (Sveriges Radio)

Djurrättsaktivister får miljonbidrag

Lobbyorganisationen som står bakom ”Köttfri måndag” har kända djurrättsaktivister bakom sig. Trots att revisorn är dömd för stöld och olaga intrång på svenska bondgårdar, får organisationen statliga bidrag på 1,5 miljoner kronor under tio år, visar en granskning från ATL. Stödet betalas av Konsumentverket som en del av ambitionen att hjälpa allmänheten att göra väl avvägda konsumentval, som går till allt från villaägare till cykelfrämjare och köttmotståndare.

Läs också: ATL granskar: Djuraktivister får miljonbidrag av staten (ATL – betallänk)

Miljöministern chockad av tonen i skogsdebatten

Den stora konflikten i svensk miljöpolitik handlar om skogen, anser miljöminister Karolina Skog (MP). Det sade hon i samband med en paneldebatt under tisdagen som ägde rum med anledning av Dagens Industris satsning på hållbarhet, till tidningen.

Hon säger sig vara chockad av ten ”hård ton där saklighet inte får komma fram”. Hon uppger även att hon har beskyllts för att ”döda svensk landsbygd”, när hon tog initiativ till att inventera miljövärden i den svenska skogen. Den hårda tonen är problematisk eftersom den står i vägen för en balanserad skogspolitik, då det är svårt att utveckla ”en tydlig och klok politik med det samtalsklimatet”.

Läs också: Miljöministern ser konflikt i skogen (Dagens Industri)


”Kunder allt mer intresserade av ryskt vete”

Prismedvetna kunder blir allt mer intresserade av ryskt vete, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika. ”Här börjar nu stressen göra sig märkbar. Vi är många som har Lantmännens Lm2-kontrakt och dessa måste rullas fram eller likvideras ut vartefter månaderna går. Vi som har longpositioner är under tryck, för fjolårets ryska jätteskörd är inte helt lätt för konsumenterna att äta upp” skriver Folkesson.

De flesta anar redan nu att någon upprepning av den stora ryska skörden från förra året inte upprepas i år, skriver Björn Folkesson: ”Det inrikespolitiska läget för Putin är ju annars allt utom bekvämt. Syrien är en huvudvärk för honom, vilket leder sanktioner från USA. I den kontexten faller rubeln och det gör ryskt vete ännu intressantare för prismedvetna kunder”.

Läs också: Björn Folkesson: ”Stora hål i nästa års odlingskalkyler”

Aktuellt från LRF

Försvarsministern hyllar Sveriges bönder

Andelen svenska livsmedel ökar i den offentliga upphandlingen. Det tycker Sveriges försvarsminister är bra. ”Det är viktigt att köpa svenska livsmedel”, sa försvarsministern i sitt tal i samband med att 31 av Sveriges mjölkbönder fick ta emot medalj av kungen nyligen.

Läs hela talet – och titta i nya tidningen om offentlig upphandling

Verkliga virkespriser – ny digital tjänst

Virkesrapporten, från Skogsforum, kan nu visa hur mycket skogsägarna får betalt för virket, inte bara virkesprislistorna, i form av rotnetton. Upplägget liknar andra tjänster för exempelvis jämförelse av bolåneräntor.

Skogsägare kan anonymt lägga in uppgifter om virkesförsäljningar, i form av rotposter, leveransrotköp eller avverkningsuppdrag. Dessa kan sedan sammanfattas, exempelvis kommunvis. Det som mäts är alltså rotnetto, alltså faktiskt pris där kostnader för exempelvis avverkning har dragits av. En första mätning visar att sydsvenska skogsägare får 25 procent mer för sitt virke än vad skogsägarna i Svealand får. Skillnaden mellan Norrland och Götaland ligger på 60 procent, visar en ögonblicksbild. De skogsägare som ligger in information får fördjupad information om exempelvis virkesköpare som betalat mest, ned till kommunnivå.

Läs också: Verkliga virkespriser – ny digital tjänst (Skogsaktuellt) Läs mer: Om tjänsten (Skogsforum)

EU-parlamentet godkänner omstridda ekoregler

EU-parlamentet röstade under torsdagen ja till förändrade regler för ekologisk odling, som om de träder i kraft, kan försvåra för svenska ekobönder som har växthus. De förändrade reglerna föreslogs av EU-kommissionen redan 2014 och har stötts och blötts, och inte minst kritiserats.

En av punkterna som mött kritik från nordiska länder är att ekologiskt odlade produkter måste ha markkontakt. Ett undantag har förhandlats fram till 2030, som gör det möjligt att kalla odlade produkter för ekologiska när de har odlats i krukor eller odlingsbäddar, exempelvis när det gäller sallad eller kryddor. Formellt klartecken krävs från EU:s medlemsländer för att reglerna ska börja gälla, vilket kan bli fallet från den 1 januari 2021.

Läs också: EU-ja till omstridda eko-regler (Land Lantbruk)

Kungen installerar solceller

Nu installerar kung Carl XVI Gustaf första plattan på slottstaket, av 600 solcellspaneler på tusen kvadratmeter. Målet är att tolv procent av Stockholms slotts elförbrukning ska bli solenergibaserad. Kung Carl XVI Gustaf säger till TT att tolv procent visserligen inte är jättemycket, men det är en början. Plattorna är en försenad 70-årspresent från Statens fastighetsverk. Från och med den 1 juni ska anläggningen vara igång. Den beräknas kosta cirka 2,7 miljoner kronor.

Läs också: Kungen försöker tänka klimatsmart (UNT)

Sverige förlorare på slopade mjölkkvoter

När mjölkkvoterna togs bort i april 2015 blev effekten den förväntade: att produktionen ökade i vissa länder, medan den minskade i andra. Sverige tillhör förlorarna, medan produktionen ökade i de flesta andra EU-länder, däribland Danmark, Tyskland, Irland och Polen. Ett problem i Sverige är att investeringarna är för små, trots att svenska mjölkpriser ligger på ungefär på samma nivå som i grannländerna. Sänkta kostnader inom områden som gör det dyrare att producera är en väg att öka konkurrenskraften, enligt en bedömare.

Läs också: Sverige förlorare på slopade mjölkkvoter

Tungt för Billerud Korsnäs

Billerud Kornäs levererar ett rörelseresultat för första kvartalet på 677 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 11,5 procent. Resultatet låg sämre än prognosen för rörelseresultatet som låg på 719 miljoner kronor och på en rörelsemarginal om 12,1 procent, enligt en sammanställning från SME Direkt.

Läs också: Engångsposter tynger Billerud Korsnäs (Dagens Industri)

Till toppen