Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

20 december 2018

Detta läser du i Svepet idag: • Rättvist pris blev bondens julklapp från EU • SCA vinnare på positiv börs • 50-listan plats 50 till 21 • Bucht vill ge svenska bönder högre stöd för djurvälfärd • Debattsvepet • Starkt stöd för svenskproducerad mat • Insektsmedel bakom dödsfall i Indien
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Rättvist pris blev bondens julklapp från EU

Under onsdagens slutförhandlades en ny EU-lag som ska säkerställa att lantbrukare och andra mindre livsmedelsproducenter inte ska utsättas för ”otillbörliga metoder” från handeln utan garanteras ett rättvist pris.

EU-direktivet som genomgått tuffa trepartsförhandlingar mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och EU-kommissionen syftar till att stärka de mindre underleverantörernas förhandlingsläge. Det blir förbjudet för handeln att till exempel hastigt ändra order, systematiskt betala för sent eller på andra sätt vältra över kostnader på sina mindre underleverantörer.

Sverige har nu 24 månader på sig att införa direktivet i svensk lagstiftning. Varje EU-land föreslås även tillsätta en livsmedelsombudsman som ska föra underleverantörernas talan.

Det är dock endast företag med en omsättning under 350 miljoner euro som kan åberopa att de utsatts för otillbörliga handelsmetoder och få hjälp av livsmedelsombudsmannen.

Svenska näringsdepartementet har nu utsett Johan Hedelin, avdelningschef på Konkurrensverket, att leda utredningen för hur direktivet ska genomföras i Sverige. Senast den 31 augusti nästa år ska utredningen presenteras.

Läs mer: Rättvist pris blev bondens julklapp från EU (Land Lantbruk)Läs mer: Tuff brittisk matombudsman förebild för EU (Land Lantbruk)

SCA vinnare på positiv börs

Under onsdagen steg Stockholmsbörsen med 0,3 procent och extra bra gick det för SCA som lyfte mest av de stora bolagen. Aktien steg med 2,6 procent och Jyske Bank har återupptagit bevakningen av SCA med en riktkurs över dagens värde.

SCA var ett av de skogsbolag som efter tredje kvartalet i år, trots sommarens torka och skogsbränder, visare starkt förbättrade rörelseresultatet jämfört med samma period 2017. De väldigt fördelaktiga priserna är en av de viktiga förklaringarna till bolagets goda resultat.

Sett till hela skogsindustrin växer dock oron för den senaste tidens minskade efterfrågan av massa på den kinesiska marknaden, skriver Dagens Industris Mats Lundstedt i en analys. ”Frågan är om den kinesiska marknaden är kanariefågeln i gruvan och ett förebud om att marknaderna i Europa och Nordamerika också snart kommer att försvagas”, skriver han. Däremot talar en långsiktig tillväxt för efterfrågan på långfibermassa från utvecklingsländer emot en sådan utveckling, enligt honom.

Läs mer: SCA vinnare på positiv börs (Svenska Dagbladet)Läs mer: Illavarslande signal från skogen (Inlåst artikel – Dagens Industri)Läs tidigare rapportering: Skogsindustrin går fortsatt starkt (Land Skogsbruk)

50-listan plats 50 till 21

Under denna vecka presenterar Land Lantbruk de personer som man anser gjort mest avtryck i jord- och skogsbruket under 2018. Hittills har plats 50 till 21 presenterats och där hittar vi både Prins Carl Philip, LRF:s Anders Källström, och stjärnkocken Paul Svensson.

Imorgon, fredag, presenteras vem som hamnar på plats nummer 1.

Läs mer: 50-listan plats 21-30 (Land Lantbruk)Läs mer: 50-listan plats 31-40 (Land Lantbruk)Läs mer: 50-listan plats 41-50 (Land Lantbruk)

Bucht vill ge svenska bönder högre stöd för djurvälfärd

Sveriges högre krav på djuromsorg bör även kunna ge högre EU-ersättning. Det kravet framförde landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i samband med EU-mötet då EU:s ministrar diskuterade reformen av jordbruksstöden efter 2020.

– En jätteviktig sak är djurvälfärden och att vi också ska kunna premiera våra högre nationella krav. Idag tillåter inte EU:s regler sådana ersättningar, säger Bucht till Land Lantbruk efter debatten under rådsmötet i Bryssel.

Osäkerheten om EU:s framtida jordbruksbudget riskerar dock att försena besluten om hur jordbruksstöden ska utformas i nya Cap. I slutet av 2019 tros EU tidigast kunna besluta om hur jordbrukspolitiken ska se ut från och med 2021.

Läs mer: Bucht vill ge svenska bönder högre stöd för djurvälfärd (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna i debatten om de gröna näringarna.

”Ekologisk mat inte sämre för klimatet” (Svenska Dagbladet)”Budgetförslag utan landsbygdsfokus” (ATL)”Välkomna satsningar i statsbudgeten” (Land Lantbruk)Replik: ”Det är reduktionsplikten vi vänder oss emot” (Dagens Nyheter)”Vems är Amazonas”? (Skogen)

Läs också Björn Folkessons krönika i Land Lantbruk:

”Drama på oljemarknaden ger lägre pris” (Land Lantbruk)

Starkt stöd för svensk mat

Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Landshypotek bank kan närmare 90 procent av konsumenterna tänka sig att betala mer för svenskproducerad mat. Hos drygt 40 procent av konsumenterna har betalningsviljan ökat efter sommarens värme och torka.

För kött, mejerivaror samt frukt och grönsaker producerade i Sverige är 66-68 procent beredda att betala upp till 25 procent mer, medan 12-13 procent är beredda att betala upp till 50 procent mer.

Enligt undersökningen är konsumenternas benägenhet därmed i linje med det krav som LRF och Livsmedelsföretagen ställt. Att priserna måste höjas för att branschen och bönderna ska överleva.

Läs mer: Starkt stöd för svenskproducerad mat (Land Lantbruk)Läs mer: Efter torkan – konsumenter villiga att betala mer för maten (Dagens Industri)Läs hela rapporten: Svenskproducerad mat (Novus)Läs mer: LRF: Priset på svensk mat måste höjas (Land Lantbruk)Läs mer: Industrin vill höja matpriserna med 5 procent (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Global rapport hyllar svensk grisuppfödning

World Animal Protection har skrivit en global rapport om grisuppfödning och lyfter upp den svenska produktionen som en förebild för världens alla grisuppfödare. – Svenska bönder ska sträcka på sig och vara stolta, säger LRFs grisexpert Margareta Åberg.

”Världen måste lära av svensk djurhållning”

Insektsmedel bakom dödsfall i Indien

Minst 15 personer dog och 100 insjuknade i Indien förra veckan efter att ha blivit förgiftade av ris som serverats i samband med en religiös ceremoni. Polis har nu funnit rester av insektsmedlet monokrotofos i matresterna och konstaterar att det giftiga medlet är orsaken till dödsfallen.

Medlet är sedan lång tid tillbaka förbjudet inom EU-länderna, i USA och i många andra länder i världen. Men i Indien har man, trots påtryckningar från FN och WHO, inte velat förbjuda medlet då det är avsevärt billigare än de alternativ till växtskyddsmedel som finns.

Läs mer: Insektsmedel låg bakom dödsfall i Indien (Reuters)

Till toppen