Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

20 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Skogsägare går miste om miljoner • Nytt storbeslag av olagligt kött vid Öresundsbron • Han blir Moderaternas nya landsbygdspolitiska talesperson • Skyddsjakt ställs in efter länsstyrelsens beslut • Robotar behövs för att få bättre skördar • Debattsvepet • Med fakta på bordet blir jaktdialogen bättre
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Skogsägare går miste om miljoner

Skogsstyrelsens anslag för skydd av skog har i år minskat med två tredjedelar, från 300 miljoner 2018 till 100 miljoner 2019. De skogsägare som inte hunnit få den sista formella påskriften, riskerar att inte heller att få ta del av det här årets pengar.

Det beror på att Skogsstyrelsen har fryst hela anslaget tills de vet hur stor del av anslaget som kan komma att behövas för ersättning i de så kallade fjällnära målen. Den processen kan pågå i upp till ett och ett halvt år.

Det handlar totalt om ungefär 25 ärenden med ett femtiotal skogsägare som nu får vänta på ersättning, totalt cirka 30 miljoner kronor.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger att det är en prioriterad fråga att hitta en lösning, men vill inte ge några detaljlöften inför regeringens förhandlingar med C och Liberalerna om vårbudget och vårändringsbudget.

Läs mer: Skogsägare går miste om miljoner (Land Skogsbruk)Läs mer: Skogsstyrelsen stoppar formellt skydd av skog (Skogsaktuellt)Läs mer: Skogsägare tvingas vänta på utlovad ersättning (ATL)Läs mer: Familjen Karlsson känner sig lurade (Land Skogsbruk)

Nytt storbeslag av olagligt kött vid Öresundsbron

Köttet fanns i samma skåpbil som stoppades i januari med 970 kilo oförpackat kebabkött utan salmonellaintyg. Nu handlade det om 439 kilo nötkött som belagts med försäljningsförbud eftersom salmonellaintyg saknades.

Köttföretagaren som äger skåpbilen hävdade att nötköttet inte var avsett för försäljning, utan skulle användas vid en begravning.

Att kött stoppas i tullen hör dock till ovanligheterna, kanske tre-fyra fall de senaste åren, enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket. Det finns inte så mycket pengar att tjäna på verksamheten att den skulle kunna förekomma i stor skala.

Läs mer: Nytt storbeslag av olagligt kött vid Öresundsbron (Sydsvenskan – inlåst artikel)Läs mer: Olagligt kött stoppat vid Öresundsbron (Sveriges Radio Malmöhus)Läs mer: Köttbeslag på Bron – säljförbud för företaget (Expressen)

Han blir Moderaternas nya landsbygdspolitiska talesperson

Moderaternas nya landsbygdspolitiska talesperson John Widegren ser fram emot att axla rollen som Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson.

– Jag kan möta väljarna med stor trovärdighet genom min bakgrund som lantbrukare, men också som jägare på fritiden. Jag är en arbetsmyra och det finns stora landsbygdspolitiska utmaningar att ta tag i, säger John Widegren.

De två frågor han brinner mest för är stärkt äganderätt och ökad lönsamhet i lantbruket. Han vill genomföra en översyn av äganderätten och punkta ner alla hot och bekymmer i en äganderättsutredning. Det är långa avskrivningstider i lantbruket och då behövs tydligare och säkrare spelregler, enligt Widegren.

För att höja lönsamheten i lantbruket är det viktigt att sänka bland annat dieselskatten och minska jordbruksbyråkratin.

Läs mer: Moderaternas nya landsbygdspolitiska talesperson (ATL)

Skyddsjakt ställs in efter länsstyrelsens beslut

Skogsbolagen Sveaskog, SCA och Holmen ställer in årets skyddsjakt på älg som de ansökt om och fått beviljad. Anledningen är att länsstyrelsen minskat avskjutningsnivån så pass mycket att jakten skulle bli för komplicerad.

De tre skogsbolagen ansökte om skyddsjakt på 70 älgar, beroende på de stora betesskador som uppstår under vintern i områden där stora mängder älgar samlas och betar på tallungskog. Länsstyrelsen i Västerbotten godkände skyddsjakten, men begränsade antalet älgar till 20 stycken. Då togs beslutet att ställa in jakten. Nu överväger man att överklaga länsstyrelsens beslut.

Läs mer: Skyddsjakt ställs in efter länsstyrelsens beslut (Skogsaktuellt)

Robotar behövs för att få bättre skördar

Det behövs fler robotar och AI för att mätta världens munnar i framtiden enligt rapporten ”The Future of Food 2040”, som ger en bild av lantbruket i Storbritannien om 20 år. Då har köttätandet minskat och hälsotänkandet har ökat, vilket betyder att fokus ligger på att få fram fler livskraftiga och nyttiga grödor.

Utöver maskiner som kan vårda plantorna bättre och skörda effektivare så kommer man också kunna 3D-printa mat som både ser god ut och är näringsrik.

Rapporten är tänkt att starta en debatt om vår mat och vår framtid så att vi kan planera framåt, säger huvudförfattaren Andrea Graham, utvecklingschef hos National Farmers Union (NFU). Hon har intervjuat 50 experter inom Storbritanniens livsmedelskedjor som fört fram sina tankar och planer inför de kommande decennierna.

Läs mer: Robots future farming (The Guardian – engelsk text)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog” (Jordbruksaktuellt)Replik: ”Jo, vi kan gynna både klimat och landsbygd” (Aftonbladet)Tidigare inlägg: ”Höjd bensinskatt är ett piskrapp för landsbygden” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Succé för svensk ost!

Rekord, succé och den mest framgångsrika någonsin. Så kan årets upplaga av Ostfestivalen sammanfattas. ”Ostfestivalen är ett skyltfönster utåt för det svenska lantbruket”, säger Auni Hamberg, projektledare LRF, som arrangerade festivalen tillsammans med olika partners.

Vi börjar få en bredd och mångfald av svenskproducerad ost

Med fakta på bordet blir jaktdialogen bättre

LRF:s satsning ”Fakta på bordet”, vars tanke är att underlätta dialogen mellan markägare och jägare, tar avstamp i att många markägare inte tycker att deras röst hörs tillräckligt i debatten. Motståndet kommer framför allt från grannar och jaktlag, och för att markägaren ska få ett bättre underlag till att fatta jaktbeslut behövs fakta och praktiskt beskrivna argument.

Bland de faktaförslag som tas fram finns bland annat att konkret visa i vilken utsträckning viltskadorna påverkar produktionen – till exempel mellan mark som får växa utan påverkan, jämfört med mark betad av viltet.

Läs mer: Med fakta på bordet blir jaktdialogen bättre (Land Skogsbruk)

Till toppen