Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

20 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Nya trakasserier mot djurbonde • Nu krymper slaktköerna • Världens högsta träbyggnad invigd i Norge • Ras för grisproduktion i Kina • Fruktad parasit drabbar potatisodlare • Rätt dos på rätt plats • Intresse över förväntan för Oatly-projekt
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Privat

Nya trakasserier mot djurbonde

Anette och Jacob Gustawson, som äger och driver Billinge Gård i Norrtälje, har utsatts för telefonterror av en så kallad djurrättsaktivist. En anonym person ringde upp paret mitt i natten och hävde ur sig både hot och hat.

Tydligen hade det med Anette Gustawsons medverkan i kriminalmagasinet Brottsjournalen att göra, då uppringaren sade åt henne att ”Du ska inte skulle stå i tv och ljuga, din djurplågare!”.

– Först blev jag arg, men sen sa jag till honom att ”Det är ju just det ni gör nu som gör att jag blir ännu mer övertygad om att vi gör rätt!”. Om de tror att detta kan få mig tyst, då tror de fel. Jag kommer att fortsätta med mitt, säger Anette Gustawson, som ska polisanmäla samtalen.

Läs mer: Nya trakasserier mot djurbonde (Land Lantbruk)Läs mer: Minister vill ge bönder bättre skydd (Land Lantbruk)

Nu krymper slaktköerna

Läget har stabiliserat sig på slakterierna. Köerna på gris- och lammsidan är i princip redan borta. Med nöt är det lite trögare än så länge. Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, säger att slaktköerna ligger runt en månad, ibland längre.

Men i mitten på april borde de flesta vara i kapp på nötsidan, tror han. Han råder dock nötproducenter att anmäla sina djur minst ett par månader i förväg för att vara på den säkra sidan.

Läs mer: Nu krymper slaktköerna (ATL)

Världens högsta träbyggnad invigd i Norge

Mjøstårnet i Brumunddal i Norge har nu öppnat officiellt och kan därmed skylta med titeln världens högsta träbyggnad. Den 18 våningar höga byggnaden når en höjd på 85,4 meter, och rymmer ett hotell, bostäder och kontorsutrymmen.

Konstruktionen liknar konventionella byggnader men elementen har mycket större mått än vanligt. Både stomme och fasad är tillverkade i trä. Byggherren Arthur Buchardt tror att i takt med att städer fortsätter att växa kommer efterfrågan stiga på hållbart byggande, och då har användningen av trä en viktig roll.

Läs mer: Världens högsta träbyggnad invigd i Norge (Land Skogsbruk)

Ras för grisproduktion i Kina

Nya siffror från Chinese Ministry of Agriculture and Rural Affairs (MARA) avslöjar nu hur hårt den afrikanska svinpesten har påverkat landets grisproduktion. Antalet grisar i Kina har rasat med 16,6 procent på ett år. Till stor del beroende på svinpesten som enligt källor kan ha drabbat upp till 50 procent av landets grisgårdar.

Och utbrottet av den dödliga sjukdomen fortsätter alltjämt: grisnumerären minskade med 5,4 procent i februari jämfört med januari.

Läs mer: Ras för grisproduktion i Kina (ATL)

Fruktad parasit drabbar potatisodlare

Den fruktade parasiten rotgallnematoden är tillbaka på potatisåkrarna i södra Sverige. Den lilla rundmasken angriper alltifrån potatis till ogräs, och orsakar knutor på rötterna. Då hämmas växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämnen.

Myndigheten har tagit prover som bekräftar parasitfynden på totalt fem jordbruk, varav två i Blekinge och tre i Skåne. För de drabbade lantbruken blir konsekvensen karantän för att bli av med eländet.

Läs mer: Fruktad parasit drabbar potatisodlare (Norrköpings Tidningar)

Rätt dos på rätt plats

I dag när man ska beräkna hur mycket växtskyddsmedel som behövs måste de flesta gå ut på fälten, titta och göra en bedömning. Normalt så körs sedan en och samma dos på hela fältet.

I ett nytt projekt som drivs av bland annat Agroväst och SLU kan man se variationerna i fältet med hjälp av en drönare med kamera. Då kan man fota av fälten och ogräsen för att sedan analysera bilderna och skapa en styrfil. Den kan sedan användas i sprutan för att variera dosen över fältet och få bättre effekt där det behövs.

Projektet omfattar i första hand stråsäd som korn, havre, vete, rågvete och råg. Nu håller forskarna på med att leta efter lämpliga fält till projektet, där de skall testa metoden praktiskt.

Läs mer: Rätt dos på rätt plats (Jordbruksaktuellt)

Aktuellt från LRF

LRF vill utöka jakttiderna

LRF har svarat på Naturvårdsverkets remiss om ändringar av jakttider på vildsvin, dovhjort, kronhjort och rådjur. LRF föreslår ett antal ändringar i jakttiderna, mot bakgrund av de allvarliga och ökande skadorna av vilt i jord- och skogsbruk.

Läs remissen här

Intresse över förväntan för Oatly-projekt

15 länder runtom i Europa ska delta i det EU-finansierade forskningsprojektet Uniseco, där animaliebönder som vill odla mer vegetabilier får delta. I Sverige söker Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tio gårdar som vill öka på sin vegetabiliska produktion för livsmedel. Redan nu har 94 gårdar anmält sig till projektet.

Förutom EU-pengarna är den svenska delen av projektet Uniseco också backat av företaget Oatly, som går in med ett generellt ekonomiskt stöd och en önskan om ökad havreproduktion i Sverige.

– Jag hoppas att projektet ska öka intresset för att odla grödor för humankonsumtion och att det ska ge mer kunskap om hållbarhetsaspekterna i de olika produktionsinriktningarna, även på europeisk nivå, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Läs mer: Intresse över förväntan för Oatly-projekt (Land Lantbruk)

Till toppen