Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

21 december 2018

Detta läser du i Svepet idag: • Domstolen slår fast: Tjäder stoppar avverkning + KOMMENTAR • Hon har gjort mest avtryck inom lantbruket under året + KOMMENTAR • Experterna varnar: Kor kan dö av för mycket halm • Bondens andel av matkronan krymper • Debattsvepet • Robust smartphone som inte kostar skjortan
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Mostphotos

Domstolen slår fast: Tjäder stoppar avverkning

Under torsdagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen sitt beslut i tjädermålet i Bollebygd i Västra Götalands län. Domstolen går på liknande linje som den tidigare domen från Mark- och miljödomstolen där Skogsstyrelsen gavs rätt att begränsa avverkningarna. Därmed får skogsägarna Anneli Virenheim och Olle Andréasson inte avverka sin skog som de vill utan måste ta extra hänsyn till tjäderns livsmiljö.

Fallet är det första i sitt slag som prövas i Mark- och miljööverdomstolen och markägarna har drivit målet tillsammans med Södra som ser frågan som principiellt viktigt. ”Det finns en gräns för vad markägare får tåla vad gäller inskränkningar i pågående markanvändning. Egendomsskyddet är grundlagsskyddat och det måste finnas en ersättningsform när det sker sådana här inskränkningar” sa Göran Örlander, skogsstrateg på Södra tidigare i år.

Hur ersättningen till markägarna ska se ut tar domstolen dock inte ställning till vilket innebär att skogsägarna måste stämma staten för att få ut den ersättning de vill ha för den skog de inte kan avverka.

Kommentar från reportern:

Igår kom domen som hela Skogsägarsverige väntat på. Mark- och miljööverdomstolens avgörande i tjädermålet i Bollebygd. Men utslaget blev inte som man hoppats. Nu återstår bara en översyn av artskyddsförordningen om skogsägarna ska kunna få ersättning när tjädrar i skogen kan göra att man tvingas begränsa avverkningen.

Marie Henningsson, reporter, Land Skogsbruk

Läs mer: Domstolen slår fast: Tjäder stoppar avverkning (Land Skogsbruk)Läs mer: Tjäderdom kan kosta skogsägare en halv miljon (Inlåst artikel – ATL)Se tidigare rapportering: Tjäder stoppar avverkning (ATL)

Hon har gjort mest avtryck under året

Med följande motivering utses Lisa Schneider av Land Lantbruk till den person som gjort mest avtryck inom jord- och skogsbruket under det gångna året:

”Torkan, och följderna av den, har präglat lantbruket mest under året. Många frivilliga engagerade sig för att hjälpa till. Lisa Schneider var med och startade Facebookgruppen Foderhjälpen 2018, som i dag har över 26 000 medlemmar. Hon är därför en bra representant för alla frivilliga.”

Kommentar från ledarsidan:

Ingenting har präglat 2018 så mycket som torkan, med foderbrist och skogsbränder som följd. Nummer 1 på listan är en av de många doldisar som jobbat ideellt för att göra skillnad för drabbade djurägare. Lisa Schneider från Fjugesta är en god representant för dessa personer. Som en av administratörerna till Facebookgruppen Foderhjälpen har hon medverkat till att förmedla 500 000 ton foder. En värdig etta!

Kerstin Davidsson, ledarskribent, Land Lantbruk

Läs mer: Foderhjälpen gjorde årets största avtryck (Land Lantbruk)Läs mer: Här är hela 50-listan 2018 (Land Lantbruk)Läs mer: 50-listan – skogsprofilerna som gjorde störst avtryck 2018 (Land Skogsbruk)

Bondens andel av matkronan krymper

Enligt LRF:s rapport Matkronan har den svenska bondens andel av försäljningsvärdet på maten i butikerna krympt från 17 procent till 9 procent de senaste tio åren. 37 procent av försäljningsvärdet går till import, vilket är en ökning. Den svenska livsmedelsindustrin får 11 procent.

Ser man däremot enbart till de svenska råvarorna är den andel som går till bonden större. I det perspektivet får bonden 39 procent av matkronan medan industrin och handeln får cirka 25 procent vardera.

Rapporten visar också att bondens andel av matkronan varierar mellan olika livsmedel med svensk råvara. Där är det tydligt att ju mer förädlad en vara är desto mindre går generellt till bonden. För nötkött får bonden 40 procent, för griskött 24 procent och för kyckling 14 procent. För bröd ligger bondens andel på 9 procent medan andelen för potatis är nästan hälften av vad kunden betalar i butiken.

”Välj svenska råvaror om du vill bidra till ökad självförsörjning, svenska bönders arbete och klimatet”, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i en kommentar till rapporten.

Läs mer: Bondens andel av matkronan krymper (Land Lantbruk)Läs mer: LRF-rapport: Bonden får uselt betalt (ATL)Läs hela rapporten: Bondens andel av matkronan endast en tiondel (LRF)

Experterna varnar: Kor kan dö av för mycket halm

Många har ökat andelen halm i fodret till sina köttdjur efter sommarens torka och den efterföljande bristen på foder. Men efter att flera nötkreatur dött till följd av stopp i matsmältningen de senaste veckorna varnar nu Gård & Djurhälsan för att enbart ge halm till nötkreatur.

– Jag har jobbat som veterinär i 23 år och det här är ovanligt. Det kan ha förekommit på några djur förr, men aldrig i den här omfattningen tidigare. Det visar att det har varit ett väldigt speciellt år, säger Virpi Welling, veterinär vid Gård & Djurhälsan till ATL.

I stället för enbart halm rekommenderas att man kompletterar med ensilage eller kraftfoder, eller med drav om man har tillgång till det. Samtidigt är det extra viktigt att djuren får rätt mineraler och tillräckligt med vatten när man utfodrar med halm.

Läs mer: Experterna varnar: Kor kan dö av för mycket halm (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna i debatten om de gröna näringarna.

”Djurrättsorganisationernas bild av oss kycklingbönder är orättvis” (Metro)”Pionjärerna hade modet att gå egna vägar” (Land Skogsbruk)”EU:s satsning på unga bönder slår fel” (ATL)Replik: ”Svenskt skogsbruk är koldioxidneutralt och mer därtill” (Dagens Nyheter)Slutreplik: ”Det är reduktionsplikten vi vänder oss emot” (Dagens Nyheter)

Aktuellt från LRF

Bondens andel av matkronan endast en tiondel

Av all mat som köps i livsmedelsbutiker i Sverige, går bara 9 procent av försäljningsvärdet till Sveriges bönder. Den importerade maten tar en allt större andel av pengarna som vi lägger på livsmedel.

Böndernas andel har krympt från 17 till cirka 9 procent på 20 år

Robust smartphone som inte kostar skjortan

Mobiltillverkaren RugGear är kända för sina robusta produkter anpassade till bland annat bygg, entreprenad och lantbruk. Nu lanserar de en ny smartphone byggd för utomhusbruk som har ett pris som ligger på motsvarande runt 2000 kronor inklusive moms.

Telefonen har en 5,5 tums pekskärm med 18:9 format med ett kraftigt sken som gör att man ser vad den visar även vid starkt solljus.

Läs mer: Robust smartphone som inte kostar skjortan (Jordbruksaktuellt)

Till toppen