Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

21 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Våldsam brand i lantbruksgård • Träbroar - en outnyttjad möjlighet • Hamnkonflikten har trappats upp • Därför är det så viktigt att sköta skogen • Vertikalodlare ett av hetaste framtidsjobben • Debattsvepet • Oatley ett av världens tio mest innovativa företag
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

 (Arkivbild)
(Arkivbild) FOTO: Istock

Våldsam brand i lantbruksgård

Larmet om att en brand brutit ut på en gård, öster om Karlstad, kom vid 05.30-tiden på torsdagsmorgonen. Vid larmet var en ladugård helt övertänd, och snabbt spred den sig till en ladugård till. Räddningstjänsten fick i stället rikta in sig på att rädda ett boningshus, cirka tjugo meter längre bort.

Varken människor eller djur uppges ha kommit till skada i samband med branden. Det fanns ingen djurhållning i ladugårdsbyggnaderna, men mycket maskiner och annat som totalförstörts. Vid 8-tiden hade de två ladugårdsbyggnaderna rasat in, och därmed var spridningsrisken är mindre.

Läs mer: Våldsam brand i lantbruksgård (Expressen)Läs mer: Ladugårdar totalförstörda i brand (Nya Wermlands-Tidningen – inlåst artikel)

Träbroar – en outnyttjad möjlighet

Föreningen Svenskt Trä menar att fler träbroar är en bra möjlighet om man vill nå klimatmålen. Av Sveriges totalt 17 000 broar är endast 140 av trä, vilket är mindre än en procent. Enligt Svensk Trä är väg- och gångbroar av trä både miljövänligare i själva byggprocessen och återvinningsbara när de rivs.

Siffror från Trafikverket visar att de senaste åren har det som mest byggts tio träbroar per år, och det behövs betydligt fler om man vill uppnå klimatmålen och minska de skadliga utsläppen till atmosfären.

I Norge har landets vägverk tagit fram en omfattande rapport specifikt för träbroar för att sprida kunskap, och Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä, efterlyser en liknande rapport utifrån svenska förhållanden.

Läs mer: Träbroar – en outnyttjad möjlighet (Skogsaktuellt)

Hamnkonflikten fortsätter

Elva hamnar i landet är uttagna i strejk, från Malmö i söder till Piteå i norr, efter att Hamnarbetarförbundet i helgen nobbade det nya medlarbudet. Varsel om strejk är lämnat till och med 28 februari.

Samtidigt har arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar återkallat sina varslade lockouter. De tackade på onsdagen ja till medlarbudet, men eftersom Hamnarbetarförbundet sagt nej så fortsätter den långdragna konflikten.

Syftet med Hamnarbetarförbundets punktstrejker runt om i landet är att få till stånd ett rikstäckande kollektivavtal med Sveriges Hamnar.

Läs mer: Hamnkonflikten har trappats upp (Land Skogsbruk)Läs mer: Hamnkonflikt kan skärpas efter nobbat bud (Upsala Nya Tidning)

Därför är det så viktigt att sköta skogen

Gallring och röjning är det viktigaste man som skogsägare kan göra för att skapa en värdefull skog. Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved, har flera konkreta tips på hur man utvecklar trädens dimension, stamform, krona och rotsystem.

De främsta tipsen är att inte gå in och gallra i en skog som är för hög, och att redan från början ha en plan och att veta hur många träd man vill ha kvar när man har gallrat klart. När på året man ska gallra är inte så viktigt, enligt Anders Ehrenström, utan det viktigaste är att det blir gjort.

– Den första gallringen bör ske när träden är 10-12 meter höga och då blir det också ett uttag av virke som gör att man får avkastning tillbaks i sin investering. Det är väldigt viktigt att skogsägaren inte har slarvat med att röja innan dess. Jag vet att många skogsägare kan tycka att det är dyrt och en tråkig kostnad att röja, men att inte röja är som att binda ris åt egen rygg, säger han.

Läs mer: Vikten av att gallra (Skog Supply)

Vertikalodlare ett av hetaste framtidsjobben

Trygghetsrådet (TRR) tagit fram rapporten ”Framtidens arbetsliv är här”, som bygger på en rad rapporter, artiklar och studier, samt intervjuer av ledande experter inom framtidens arbetsmarknad. Syftet med rapporten är främst att inspirera, snarare än att överlämna ett facit.

Ett av de tio hetaste jobben är vertikalodlare, som enligt rapporten kommer att behövas i takt med att världens befolkning ökar och urbaniseras. Då kommer stadsodling – dels på innegårdar och tak, men även inomhus och under jord – att ske genom att man odlar på höjden.

Läs mer: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben (Veckans Affärer)Läs mer: Vertikalodlare ett av hetaste framtidsjobben (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Undervisning om livsmedel måste vara opartisk” (Land Lantbruk)”Lösningen på hamnkonflikten är enkel: stryk förbehållen” (Göteborgs-Posten)”Total förvirring – nu måste bitarna på plats” (Land Skogsbruk)”SD:s antiklimatpopulism skadar hela samhället” (Expressen)Replik: ”Verktygen är inte anpassade för fjällnära skog – vi behöver veta vad som gäller” (Altinget)Tidigare inlägg: ”Konflikten om fjällnära skog – en onödig historia” (Altinget)Replik: ”Trötta halvlögner, Skattebetalarna” (Aftonbladet)Replik: ”Jo, vi kan gynna både klimat och landsbygd” (Aftonbladet)Tidigare inlägg: ”Höjd bensinskatt är ett piskrapp för landsbygden” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Fakta om kossan och klimatet

Det behövs en nyanserad bild av animalieproduktionens klimatpåverkan i allmänhet och av kornas metangasutsläpp i synnerhet. Precis som med mycket annat är sanningen mer komplex än vad den ofta framställs i debatten. Vi försöker därför reda ut vanliga missförstånd om kossan och klimatet.

”Den största källan till metan är faktiskt fossilt metan”

Oatly ett av världens tio mest innovativa företag

Det går bra för den svenska havredrycksproducenten även på andra sidan Atlanten. Nu hamnar Oatly på nionde plats på affärssajten Fast Companys 50-i-topplista över världens mest innovativa företag. Bland annat klår de både Apple och Alibaba.

Särskilt lyfter man fram Oatlys lansering, som började med att de profilerade sig på tio exklusiva kaféer, för att sedan låta ryktet sprida sig. Det har lett till att deras närvaro ökat närmast explosionsartat. Idag finns märket hos 2 500 kaféer och i 1 500 mataffärer.

Läs mer: Oatly ett av världens tio mest innovativa företag (Breakit)Läs mer: Most innovative companys 2019 (Fast Company – engelsk text)

Till toppen