Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

21 januari 2019

I veckans första Svepet rapporterar vi om följande: • 80-tal kor dog i storbrand • Skogsägare och miljöaktivister tvistar om nya skogspolitiken • Jordbruksprodukter ingår inte när EU ska förhandla med USA • Skogsjätte sänker inköpspriserna • Komjölk klimatsämre än alternativen
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Stor brand utanför Säffle – 80-tal kor brann inne

Vid 17.20-tiden på söndagen ryckte räddningstjänsten ut till en fastighet i Nysäter, norr om Säffle. En ladugård med hushåll för omkring 200 kor brann för fullt.

– Det är 120 djur evakuerade. Resten är kvar inne, säger Mikael Ohlson på räddningstjänsten.

Stora delar av taket på ladugården har rasat in, enligt räddningsledaren Tobias Erlandsson, och nu inriktar man sig på att rädda byggnaderna runt omkring där det finns ytterligare djur, bland annat kor och hästar. Ingen person ska dock ha skadats i branden, men två personer som andats in rök har undersökts av ambulanspersonal.

Läs mer: 80-tal kalvar innebrända i våldsam ladugårdsbrand (Land Lantbruk) Läs mer: Brand i ladugård i Säffle kommun (Sveriges Radio)Läs mer: 80-tal kor dog i brand i Säffle (Aftonbladet)

Skogsägare och miljöaktivister tvistar om nya skogspolitiken

Skogsägare som vill få skogen såld har hårt kritiserat inventeringen av nyckelbiotoper, som tillfälligt stoppades, och nu inte återupptas.

– Den kartläggning det var tänkt att vara från början, den har kommit att missbrukas. I dag används den ju för att stoppa avverkningar, den används av dem som inte vill att skog brukas. Det här måste hanteras på ett sätt som gör att nyckelbiotoperna passar in i den svenska naturvårdsmodellen, säger LRF skogsägarnas ordförande, Sven Erik Hammar.

Miljöorganisationer som Greenpeace och Världsnaturfonden är dock kritiska.

– Vi vill ju veta att den natur vi skyddar också är den som är mest skyddsvärd. Och för att veta det behöver vi kunskap om var den finns. Och för att få den kunskapen behöver vi inventera de skogarna. Om den sedan görs på rätt sätt eller ej, det är en helt annan fråga. Då får man i så fall lägga till resurser eller förbättra inventeringsmetodiken eller kunskapen hos dem som inventerar, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Läs mer: Ny skogspolitik stoppar inventering av skyddsvärda arter (Sveriges radio)

Jordbruket ingår inte när EU ska förhandla med USA

Som väntat får inte jordbruket plats när EU-kommissionen lägger fram sina förslag till mandat för handelsförhandlingar med USA. Både regeringar såväl som jordbrukare och konsumenter i en rad EU-länder är vill inte underlätta ytterligare för import av jordbruksprodukter från USA.

– Det området ligger helt utanför, liksom många andra områden där vi vet att det skulle bli svårt att nå enighet, förklarar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Hon har lagt fram två utkast till förhandlingsmandat – det ena rör borttagandet av tullar på industriprodukter, det andra handlar om ömsesidiga godkännanden av produkter. Nu behövs ett godkännande från EU:s medlemsländer innan förhandlingarna kan komma igång.

Läs mer: Malmström redo för USA-handel (Dagens Nyheter)

Skogsjätte sänker inköpspriserna

Skogsbolaget Södra konstaterar att utbudet av virke är stort och att aktiviteten i skogsbruket är hög. Samtidigt viker konjunkturen vilket gör att marknadspriset på tall- och grantimmer faller.

– Vi har en omvärld som är oroligare och vi går in i ett läge med större osäkerhet på marknaderna, säger Olof Hansson, Affärsområdeschef Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Däremot är efterfrågan fortsatt hög på biobränsle, tack vare det allmänna intresset för energiomställning i samhället. Det gör att priserna på bränsleved ökar.

Läs mer: Södra sänker inköpspriserna (ATL)

Aktuellt från LRF

70 procent rabatt för dig som drabbats av torka

Drabbades du av torkan i somras? Då kan du få 70 procent rabatt på ekonomisk rådgivning. Senast 10 mars måste du anmäla dig.

Läs mer här

Komjölk klimatsämre än alternativen

En studie publicerad i Science jämför miljöpåverkan från komjölk och mjölkalternativ tillverkat av havre, soja, mandel och ris. Forskarna har tittat på hur produkterna påverkar klimat, markanvändning och vattenförbrukning.

Undersökningen visar att även den miljövänligaste animaliska mjölken oftast påverkar miljön mer än de vegetabiliska substituten. Den vanliga mjölken släpper ut nästan tre gånger så mycket växthusgasutsläpp som rismjölken, som släpper ut mest av mjölksubstituten. Komjölken påverkar också mest när det gäller vattenförbrukning och markanvändning, vilket forskarna menar ger nya bevis för vikten av kostförändringar.

Läs mer: Komjölk klimatsämre än alternativen (Extrakt)

Till toppen