Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

22 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Jennie Nilsson (S) ny landsbygdsminister • Anna Karin Hatt om rollen som VD för LRF • Solenergi i topp när svenska lantbruk ställer om • Ohållbar situation för lantbrukare efter sommarens torka • Debattsvepet • Värmefläkt kan ha orsakat ladugårdsbranden
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: URBAN BRADHE

Jennie Nilsson ny landsbygdsminister

På pressträffen talade Jennie Nilsson (S) varmt för landsbygden och att tillvarata utvecklingsmöjligheter i hela landet. Hon tyckte att landsbygdsfrågorna hamnat mer i fokus under den senaste mandatperioden, med riksdagsbeslut om livsmedelspropositionen och landsbygdskommitténs arbete.

En av huvuduppgifterna blir nu att ta över Sven-Erik Buchts roll i att leda de svenska förhandlingarna om den kommande reformen av EUs jordbrukspolitik, Cap, som ska börja gälla 2021.

– Självklart har jag en del att lära mig när det gäller min portfölj. Jag har med mig ganska gedigna kunskaper när det gäller regionalpolitik och ganska mycket skog. Även lite jordbruk, inte minst de näringspolitiska delarna i jordbruket, säger hon.

Under sina år som kommunstyrelsens ordförande i Hyltebruk samarbetade hon med både C, L, och även M.

– Jag upplever att jag har ett gott samarbete med dessa partier i Sveriges riksdag, så jag ser det mer som en tillgång att vi kan hitta breda och därmed också långsiktiga lösningar för näringarna.

Kommentar från reportern:

Som ansvarig för de svenska Cap-förhandlingarna hamnar nya landsbygdsministern Jennie Nilsson direkt i hetluften. Brexit står för dörren och beslutet om den kommande Cap-reformen blir ett krig om pengar.

Efter en höst utan regering har Sverige en del att ta igen i EU-förhandlingarna om förändrade jordbruksstöd. Sveriges bönder får alltså hålla tummarna får att Jennie Nilsson, som är novis på Cap, lyckas med vad hon föresatt sig: att hårdplugga jordbrukspolitik och bli så proffsig som hon bara kan.

Gunilla Ander, reporter, Land Lantbruk

Läs mer: Nya landsbygdsministern tror på gynnsamt samarbete (Land Lantbruk)Läs mer: Positiva reaktioner på ny landsbygdsminister (Land Lantbruk)Läs mer: Skogsnäringen tror på nya landsbygdsministern (Land Skogsbruk)Läs mer: Skog- och miljöfokus välkomnas efter regeringsförklaringen (Inlåst artikel – ATL)Läs mer: Ygeman och Nilsson om sina nya uppdrag (Altinget)

Hatt om nya VD-rollen: Jag känner stort engagemang

Anna Karin Hatt tycker att det både är roligt och hedrande att ha fått förtroendet, liksom att det sker i en tid då det gröna näringslivet spelar en viktig roll.

– Ska man leda en organisation som LRF där anställda och förtroendevalda har ett stort eget engagemang måste man som yttersta ledare själv känna ett engagemang för de frågor och det samhällsuppdrag som organisationen har och det gör jag, säger Anna Karin Hatt.

Hon menar också att det är en otrolig tillgång att det finns så många inom LRF som är beredda att driva de gröna näringarnas frågor.

– Det finns ingen påverkansröst som är så stark som när den enskilde skogsägaren, bonden eller den som driver något annat grönt företag själv kan sätta ord på vad det betyder att få vissa förutsättningar på plats, eller omvänt om det sker fel saker.

Läs mer: Hatt om nya VD-rollen: Jag känner stort engagemang (Land Lantbruk)

Solenergi i topp när svenska lantbruk ställer om

Enligt LRF har Sveriges lantbrukare en stor vilja att nyinvestera långsiktigt i fossilfri energi. En ny marknadsanalys visar att sex av tio lantbrukare planerar tekniska förändringar för en effektivare energianvändning på gården. Var tredje tillfrågad lantbrukare planerar för investeringar på förnybar energi de närmaste tolv månaderna. Speciellt solenergi är ett populärt val – åtta av tio lantbrukare som tänker investera i förnybar energi väljer solenergi.

– Det har hänt väldigt mycket bara på två-tre år. Drivkraften är stor för att gå över till fossilfritt, göra sig oberoende av elprishöjningar och känna sig självförsörjande. I dag har en tredjedel av de svenska lantbruken någon typ av produktion av förnybar energi, säger Niklas Bergman, energiexpert på LRF.

Läs mer: Allt fler vill investera i solenergi (Land Lantbruk)Läs mer: Solenergi i topp när svenska lantbruk ställer om (Jordbruksaktuellt)

Ohållbar situation för lantbrukare efter sommarens torka

Sommarens torka har resulterat i dyrare spannmål, vilket gör att lantbrukare inom både gris- och fågelproduktionen får en allt tuffare tillvaro. Samtidigt som kostnaderna höjs får lantbrukarna inte mer betalt för köttet, enligt Thomas Bertilsson, chef på den näringspolitiska delen av LRF.

– Vi ser inte en ökning av priser till slakterier och konsument, så vi har en betydligt lägre lönsamhet i de här produktionsinriktningarna.

Lars Nilsson, som är grisbonde i Skåne, önskar att alla branscher – råvaruproduktionen, slakterierna och handeln – skulle kunna dela på bördan.

– Vi kan inte hålla på så här hur länge som helst, och det är många som redan säljer sina suggor och slaktar ut dem, säger Lars Nilsson.

Läs mer: Ohållbar situation för lantbrukare efter sommarens torka (Sveriges Radio)

Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Nödvändigt leverera utlovade reformer” (ATL)”En miljöpolitisk vår är att vänta” (Altinget)Slutreplik: ”Naturområden ödeläggs med M:s och SD:s politik (Svenska Dagbladet)”Läs tidigare replik: ”Nyckelbiotoperna är inte rättssäkra” (Svenska Dagbladet)Läs tidigare replik: ”Det ska vara rättssäkert att investera i skogen” (Svenska Dagbladet)Läs tidigare replik: ”Det är svensk skogsnärings framtid ni sätter på spel” (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Obegripligt av M och KD om nyckelbiotoper” (Svenska Dagbladet)

Aktuellt från LRF

Ta hjälp av våra avtalsmallar

Du vet väl att du som LRF-medlem kan ta del av våra avtalsmallar när du ska skriva bland annat arrendeavtal och jaktavtal?

Du hittar våra avtal här

Dagen efter ladugårdsbranden: ”Värmefläkt kan vara orsaken”

Orsaken till branden i ladugården i Nysäter utanför Säffle, där ett 80-tal kor brann inne, kan vara ett fel på en värmefläkt.

– Det pratades om att det skulle kunna vara en värmefläkt, där det kan ha blivit ett elfel, säger Tobias Erlandsson, räddningschef i beredskap vid Säffle räddningstjänst.

Polisen kommer spärra av området och göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

I söndagens brand lyckades man evakuera 120 kor. De flesta av dem är nu placerade i en annan del av gården och på måndagsmorgonen hade man kommit igång med mjölkproduktionen.

Läs mer: Dagen efter ladugårdsbranden: ”Värmefläkt kan vara orsaken” (Svt Värmland)

Till toppen