Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

22 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Ny betalapp för ekogårdar • Fortsatt låga vattennivåer – kan bli tidiga bevattningsförbud • Beslut närmar sig i infekterat kraftledningsärende • Brittiska forskare odlar bacon i laboratoriet • Ferry Svan tävlar för Sverige i Champions Trophy • Debattsvepet • Årets pelargon finns i två nyanser
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

Ny app för ekoproducenter

Ekologiska Lantbrukarna har tagit fram appen Ekoförmedlingen, där ekologiska producenter kan handla foder, maskiner, gödsel och olika typer av tjänster. Appen ska dels underlätta köp och sälj mellan producenter, men även ge en överblick av utbud och efterfrågan i stort.

I appen lägger man in en annons med tillhörande bilder. I varje annons finns en karta kopplad så att man enkelt kan se avståndet. Det går också att skapa en bevakning på en särskild vara eller tjänst. Längre fram kommer marknadsinfo om aktuella priser att bli integrerat i appen baserat på uppgifter från användare.

Läs mer: Appen Ekoförmedlingen ska förenkla för ekobonden (Land Lantbruk)Läs mer: Ny app för ekoföretag (Jordbruksaktuellt)

Fortsatt låga vattennivåer – kan bli tidiga bevattningsförbud

Mycket tyder på att flera kommuner kommer att införa tidiga bevattningsförbud i år. Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, har nivåerna i de små grundvattenmagasinen nu återhämtat sig i Kalmar och Kronobergs län. Däremot har de stora magasinen en bit kvar innan de når normala nivåer.

Gotlands län kommer redan i april att införa ett totalt bevattningsförbud. På länsstyrelsen i Kalmar ska man under kommande vecka ha ett möte med alla berörda kommuner för att diskutera eventuella åtgärder eftersom prognoserna tyder på att sydöstra Sverige bara får det torrare.

Läs mer: Fortsatt låga vattennivåer – kan bli tidiga bevattningsförbud (Svt Småland)

Beslut närmar sig i infekterat kraftledningsärende

Nordbaltledningen över Östersjön mellan Sverige och Litauen kräver ett utökat elnät i östra Småland. Därför vill Svenska Kraftnät uppföra en cirka 20 mil lång luftburen elledning från Ekhyddan utanför Oskarshamn i Småland ner till Hemsjö i Blekinge. Inom de närmaste månaderna väntas Energimarknadsinspektionen säga ja eller nej till Svenska Kraftnäts begäran om att få bygga ledningen.

Flera av markägarna har protesterat mot planerna, och hävdar att ersättningen inte motsvarar förlusterna som markintrånget på deras skogs- och lantbruksfastigheter innebär.

Enligt Joel Nylin, projektkommunikatör vid Svenska Kraftnät, förhåller sig myndigheten till lagstiftning och normer som reglerar vad som är rimlig ersättning för den här typen av verksamhet. Grundprincipen är att ersättningarna utgår ifrån marknadsvärdena och kommer med ett påslag på 25 procent.

Läs mer: Beslut närmar sig i infekterat kraftledningsärende (ATL)Läs mer: Vägrar vika sig för kraftgigantens luftledning (Land Skogsbruk)

Brittiska forskare odlar bacon i laboratoriet

Forskare på universitetet i Bath har lyckats odla celler på grässtrån, vilket är ett första steg mot ett odlat kött, som skulle kunna ge bacon utan att djur behöver offra livet.

Tanken är att man med utgångspunkt från en biopsi odlar fler stamceller som sedan multipliceras till muskelfibrer i en bioreaktor. Visserligen behövs det tusentals fibrer bara för att skapa en enda baconskiva, men fördelen med det odlade köttet är att det kan produceras överallt, oberoende av klimat.

Laboratorieodlat kött förväntas finnas tillgängligt på marknaden inom fem år.

Läs mer: Så ska brittiska forskarna odla fläskkött för stekpannan (Ny Teknik)

Ferry Svan tävlar för Sverige i Champions Trophy

Ferry Svan får representera Sverige den 25 maj när Champions Trophy i Timbersports avgörs på Tjolöholms slott. I fjol kom Ferry Svan åtta i sågtävlingen, och siktar i år på att göra ett bättre resultat när han ställs emot elva av de bästa atleterna i världen inom Timbersports.

– Jag fokuserar på att prestera personbästa och om jag får en bra resa i finalen och slipper möta någon av de allra bästa tidigt så kan jag gå långt och hamna topp fem, säger han.

Läs mer: Sveriges deltagare i VM i Timbersports (Land Skogsbruk)Läs mer: Ferry Svan tävlar för Sverige i Champions Trophy (Skogsaktuellt)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Ni har verkligen gått för långt, djurrättsaktivister” (Expressen)”Elever ska inte behöva smuggla in kött i skolan” (Land Lantbruk)”Skogsindustrins valutadopning är riskabel” (Land Skogsbruk)”Tecken på höjt mjölkpris” (Land Lantbruk)Replik: ”Mindre kött är bra för både miljö och hälsa” (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem” (Svenska Dagbladet)Replik: Absurda överdrifter om biobränslets nackdelar (Expressen)Tidigare inlägg: ”Ordet ”biobränsle” får många att sluta tänka” (Expressen)

Aktuellt från LRF

Behöver du hjälp att skriva arrendeavtal?

På lrf.se hittar du tre olika avtalsmallar som du kan använda när du skriver arrendeavtal.

Du hittar mallarna här

Årets pelargon finns i två nyanser

Årets pelargon finns i år i två färger: Brocade Salmon night och Brocade Cherry night – en tålig växt som passar bra både inomhus på fönsterbrädan och ute i krukor och balkonglådor på sommaren.

En av de utvalda som får odla blomman är Arvidssons i Fjärås, ett familjeföretag som drivs av Maria Lundgren och Cecilia Torgersen.

– Vi är så glada för att utmärkelsen går till denna fina sort som vi testat i några år. Den är unik med sina mörka chokladbruna blad med grön kant och de hållbara dubbla blommorna i två nyanser: laxaprikosrosa och körsbärsröd, säger Maria Lundgren.

Läs mer: Årets pelargon finns i två nyanser (Land Lantbruk)

Till toppen