Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

23 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Oro för svartslakt i sommartorkans spår • Skogsstyrelsen öppnar plånboken • Skogsnäringen vill samordna ansvaret vid bränder • Frankrike Cap-vänder efter gula protester • Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott" • Debattsvepet • Tusentals kor i New Mexico måste avlivas efter flygbasens utsläpp
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Oro för svartslakt i sommartorkans spår

Enligt Jordbruksverket var slakten av får och lamm under fjolåret den högsta någonsin, eftersom den torra sommaren gjorde att lantbrukare inte fick fram foder till sina djur, utan var tvungna att lämna dem till slakt.

Det ledde till långa köer till slakterierna, vilket i sin tur har öppnat upp för slakt utan veterinärkontroll. Livsmedelsverket har sett en ökning av anmälningar och statsinspektör Louise Nyholm tror inte att kulmen är nådd ännu.

Hur utbrett det är med svartslakt är dock svårt att uppskatta och det finns ingen sammanställning av antalet anmälningar eftersom dessa kan skickas till en rad olika myndigheter.

Läs mer: Oro för svartslakt i sommartorkans spår (Sveriges Radio)Läs mer: Svartslakten ökar när fodret tryter (ATL)

Skogsstyrelsen öppnar plånboken

På grund av de osäkra budgetförutsättningarna beslutade Skogsstyrelsen i början av februari att göra ett uppehåll i arbetet med formellt skyddad skog. Nu har regeringen beslutat att göra ändringar i regleringsbrevet, vilket gör att markägarna till sist får sin ersättning.

– Jag beklagar att ett drygt 20-tal skogsägare fått vänta sedan årsskiftet på pengarna, men nu har regeringen gett oss förutsättningarna att fatta beslut i de här ärendena. Eftersom finansieringen är säkrad kan vi också trycka på knappen, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Läs mer: Skogsstyrelsen öppnar plånboken (Land Lantbruk)Läs mer: Formellt skydd – nu kommer ersättning för december (Skogsaktuellt)Läs mer: Skogsstyrelsens stopp har satt Johan i miljonskuld (Land Lantbruk)

Skogsnäringen vill samordna ansvaret vid bränder

I skogsbrandutredningen som nyligen lades fram för regeringen föreslår skogsnäringens representanter åtgärder som ska öka branschens och samhällets chanser vid skogsbränder.

Förslagen handlar bland annat om att stärka räddningstjänsternas och myndigheternas förmågor och att räddningstjänsternas kunskapsnivåer om skog, väder och glesbygd ska höjas.

Dessutom bör staten tidigt eller direkt ta över kostnaden för släckningen. Idag går staten in först när branden blivit stor, vilket kan få kommunala räddningstjänster att hålla igen på ett kontraproduktivt sätt.

Läs mer: Skogsnäringen vill samordna ansvaret vid bränder (Land Skogsbruk)Läs mer: ”Det här gör mig heligt förbannad” (Land Lantbruk)

Frankrike Cap-vänder efter gula protester

Frankrikes president Emmanuel Macron har nu bytt fot i frågan om EUs jordbrukspolitik, Cap. När EUs nästa långtidsbudget ska avgöras mot årets slut kommer han säga nej till EU-kommissionens förslag att skära i jordbruksutgifterna under åren 2021-2027 som en följd av Brexit.

Anledningen är sannolikt de omfattande protesterna från de så kallade Gula västarna. Det tror i alla fall Sveriges EU-ambassadör i Bryssel, Lars Danielsson. De gula västarnas uppror är inte en bondeprotest, men Emmanuel Macron vill undvika att även lantbrukarna ger sig ut på gatorna med traktorer, menar Danielsson.

Så mycket som 12 procent av stöden till bönderna i de kvarvarande 27 EU-länderna kan försvinna, när beloppen justeras för inflation.

Läs mer: Frankrike Cap-vänder efter gula protester (Land Lantbruk)

Biträdande statsveterinären om EHV-1: ”Det är ingen epidemi utan ett utbrott”

EHV-1, A2 och kvarka är smittsamma sjukdomar som drabbar hästar. De senaste månaderna har det rapporterats om tre stall i Stockholmsområdet har drabbats av EHV-1, den neurologiska formen av virusabort.

Men enligt Karin Bergström, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är det ingen epidemi, utan ett utbrott som förhoppningsvis har begränsats till de drabbade stallen.

Samtidigt har ovaccinerade hästar som har importerats från Irland tagit med sig A2-influensa till Sverige. SVA rekommenderar därför alla hästägare att vaccinera på nytt om det har gått mer än sex månader sedan sist.

Läs mer: Biträdande statsveterinären om EHV-1: ”Det är ingen epidemi utan ett utbrott” (Hippson)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Efterlyses: en sansad debatt om ekologisk mat” (Göteborgs-Posten)”Dubbla älgstammen och halvera skadorna” (Svensk jakt)”Biologisk mångfald kräver ett aktivt och lönsamt jordbruk” (ATL)”Utbredd illegal jakt på varg är struntprat” (Svensk Jakt)”När blev landsbygden det avvikande? (Land)

Aktuellt från LRF

Hitta samarbetspartners eller inspiration via LRFs plattform Jordmån

Du har väl inte missat Jordmån, en plattform med fokus på framtidens affärer i det gröna näringslivet. Där kan företagare inom och utanför det gröna näringslivet få kunskap, kontakter och nya idéer för att utveckla affärer.

Bli inte överraskad av framtiden – var en del av den

Måste avliva 4 000 kor efter flygbasens utsläpp

En mjölkgård i New Mexico som ligger nära en av det amerikanska flygvapnets anläggningar har fått sitt vatten förgiftat av perfluoroktansulfonsyra (PFAS) i det brandskum som använts vid brandövningarna på basen. Han tvingas hälla ut omkring 60 000 liter mjölk om dagen och gårdens 4 000 mjölkkor måste nu avlivas.

Myndigheterna oroas nu av att fler kan bli drabbade av att grundvattnet innehåller PFAS – i nuläget finns det omkring 80 000 mjölkkor i regionen.

Läs mer: Måste avliva 4 000 kor efter flygbasens utsläpp (ATL)Läs mer: Groundwater contamination devastates a New Mexico dairy (New Mexico Political Report – engelsk text)

Till toppen