Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

23 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror • Orkidé stoppade avverkning - nu stämmer Södra staten • Stigande priser på skogsfastigheter• Bolsonaro säljer in Brasiliens jordbruksnäring • Debattsvepet • Buchts statssekreterare får nytt jobb
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Tidningen Göteborgs-Posten har gjort en serie granskande reportage om de militanta djurrättsaktivister som hotar och skrämmer lantbrukare och djurägare över hela landet. Minst 200 brott har begåtts de senaste tre åren: brandattentat, intrång i bostäder, telefonterror, stöld, misshandel och grova mordhot, även mot små barn. Aktiviteten har ökat den senaste tiden, men få brott leder till åtal.

– Det är en ganska liten grupp människor som begår många brott. Och lyckas vi väl binda individer till brott, så rör det sig ofta om brott med låg påföljd. Det handlar ofta också om situationer där saker som yttrandefrihet, allemansrätt och hemfrid ställs emot varandra, säger Mats Bergström, polischef i Skaraborg.

Enligt polisen ser man ett samband mellan den ökade aktiviteten av brottslig djurrättsaktivism i Sverige och organisationen Djurfront. Även Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, har registrerat Djurfront som en av de främsta aktörerna bland brottsliga djurrättsaktivister.

– Vad vi kunnat se är Djurfront den största djurrättsgruppen i Sverige som sysslar med radikala aktioner just nu. Men vi har haft svårt att koppla dem till specifika våldsbrott. Rent generellt är djurrättsaktivister väldigt svåra att granska, eftersom det skrivits så lite om dem i Sverige jämfört med andra extrema grupper. Vi har tyvärr väldigt dålig koll på dem, säger Lisa Kaati, forskare i datavetenskap som gjort rapporten för FOI.

Läs mer: Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror (Inlåst artikel – Göteborgs-Posten)Läs mer: Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner i egen handbok (Inlåst artikel –Göteborgs-Posten)Läs mer: Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder (Inlåst artikel –Göteborgs-Posten)Läs mer: LRF: ”Ett hot mot demokratin” (Svt Dalarna) Läs mer: Lantbrukare hotas och trakasseras: ”Stod att jag var mördare” (Svt Dalarna)Läs mer: Djurrättsaktivister hotar lantbrukare (Dagens Industri)Läs mer: ”Djurbönderna måste få skydd” (Land Lantbruk)

Södra stämmer staten efter stoppad avverkning

Två småländska markägare fick nej av Skogsstyrelsen till en avverkning på deras skogsfastighet, eftersom den rödlistade orkidéarten Knärot hittades i området. Dessutom skulle ingen ekonomisk kompensation ske. Nu får markägarna stöd att driva fallet mot staten, meddelar Södra i ett pressmeddelande.

– Om marken i praktiken görs obrukbar är det utifrån det egendomsskydd som grundlagen och Europakonventionen stadgar självklart att ägarna bör ersättas, säger Tomas Rahm, miljöchef Södra Skog i uttalandet.

Södra har vid flera tillfällen varit med och stämt staten när hotade arter stoppat markägares avverkningar utan ersättning, till exempel det så kallade tjädermålet.

Läs mer: Orkidé stoppade avverkning – nu stäms staten (ATL)Läs mer: Södra stämmer staten efter tjäderdom (Inlåst artikel – ATL)

Stigande priser på skogsfastigheter

Fastighetskonsultföretaget Svefa har presenterat prisutveckling för skogsfastigheter 2018, som visar en positiv trend för alla län utom tre i Sverige. Riksgenomsnittet för 2018 är 493 kr/m3sk vilket är en ökning med 3,8 procent jämfört med 2017.

– Året har präglats av fortsatt högkonjunktur inom sågverks- och massaindustrin och en stark framtidstro för köpare av skogsfastigheter, säger Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Inget län visar på sjunkande priser, men i Uppsala, Värmland och på Gotland har priserna stått helt stilla under 2018.

Läs mer: Stigande priser på skogsfastigheter (Land Skogsbruk)Läs mer: Här är de dyraste och största skogsköpen 2018 (Inlåst artikel – ATL)

Bolsonaro säljer in Brasiliens jordbruksnäring

Brasiliens nye ledare Jair Bolsonaro försöker sälja in bilden av ett nytt Brasilien, öppet för investeringar. Han är en av de tusentals ledare från den ekonomiska och politiska globala eliten som samlats på Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte i den schweiziska alpstaden Davos.

– Vi kommer att visa att vi är ett land som är säkert för investerare, särskilt inom jordbruksnäringen som är väldigt viktig för oss, säger Bolsonaro.

Samtidigt oroar sig många för att Bolsonaros vilja att bereda mark åt jordbrukssektorn kommer att få hans regering att öppna för en än snabbare skövling av Amazonas.

Läs mer: Bolsonaro säljer in ”nytt” Brasilien i Davos (Sydsvenskan)

Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Djurbönderna måste få skydd” (Land Lantbruk)”Nya landsbygdsministern överraskade i regering” (Land Lantbruk)”Nu utreds gårdsförsäljning för sista gången” (Expressen)”Rita om spelplanen för långsiktig lönsamhet i skogen” (Inlåst artikel – ATL)”Vänsterpartiet ett verkligt hot mot äganderätten” (Dagens Samhälle)Replik: ”Nej, du behöver inte äta kött för att få näring” (Metro)Tidigare inlägg: ”Du behöver kött – bli inte vegetarian” (Metro)

Aktuellt från LRF

Vi hjälper dig som är eller vill bli entreprenör

Att få rätt betalt för sina tjänster är viktigt som entreprenör. Vi har samlat ett antal användbara dokument som underlättar för dig som är eller vill bli entreprenör att få en bättre ekonomi i din verksamhet.

Här hittar du dokumenten

Buchts statssekreterare får nytt jobb

När Sven-Erik Bucht ersattes av Jennie Nilsson som landsbygdsminister får även hans statssekreterare Elisabeth Backteman ett nytt uppdrag. Hon blir nu statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg. Backteman ersätts av Per Callenberg på regeringens samordningskansli, och med en bakgrund på bland annat Vattenfall.

Klart är även att Bucht även lämnar sin riksdagsplats och slutar med heltidspolitiken.

Läs mer: Buchts statssekreterare får nytt jobb (Land Lantbruk)Läs mer: Bucht lämnar regeringen (Land Lantbruk)

Till toppen