Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

23 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Landsbygdsministern tvekar över tidsplan för CAP • Så hanterar du aktivister på kosläppet • Skogsbolagen avstår skyddsjakt på älg - ”skadan redan skedd” • Södra miljonsatsar på hållbar transport • Avant ökar produktionstakten • Oatly lanserar antimjölk-kampanj utomlands
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Urban Bradhe

Landsbygdsministern tvekar över tidsplan för CAP

Efter att landsbygdsminister Jennie Nilsson deltagit i en två och en halv timma lång avstämningsdiskussion om reformen av EU:s jordbrukspolitik är hon skeptisk till att reformen är klar i tid för ett skifte till 2021.

– Vi har ett EU-val som kommer emellan, budgetförhandlingar som ska vara på plats innan man kan sätta ner fötterna. Jag noterade i dag att det är många, inklusive Sverige, som betonar att det är helheten vi måste ta hänsyn till så småningom. Jag tänker mig att man behöver ha en plan B för hur man klarar en övergång.

Hur länge man kan vänta innan man börjar prata om plan B har hon inget svar på, men hoppas att man förbereder för det oavsett.

Läs mer: Landsbygdsministern tvekar över tidsplan för CAP (ATL)

Så hanterar du aktivister på kosläppet

Många vill se när det är dags för korna att komma ut i vårljuset för första gången för året. Men ett publikt kosläpp kan också locka till sig aktivister som vill demonstrera mot vad de upplever som djurplågeri.

Varje år skickar LRF därför ut tips till medlemmar som tänker arrangera kosläpp och andra publika aktiviteter på sina gårdar. Till exempel bör lantbrukaren kontakta polisen och berätta att det tidigare inträffat att det kommit oönskade personer vid sådana tillfällen. Man ska heller inte försöka prata med eventuella demonstranter, då inget talar för att de kommer att ändra sig.

Läs mer: Så hanterar du aktivister på kosläppet (ATL)

Skogsbolagen avstår skyddsjakt på älg – ”skadan redan skedd”

Holmen Skog och Sveaskog ansökte i februari om skyddsjakt på totalt 70 älgar inom fyra områden i Västerbottens inland. Länsstyrelsen sade ja till skyddsjakt på endast 20 älgar med ett stort antal förbehåll. Beslutet överklagades och nu ger Naturvårdsverket skogsbolagen rätt i att skyddsjakten är befogad i och med de omfattande skadenivåerna.

Men svaret kommer för sent, då de flesta betesskadorna är redan ett faktum och effekten av en skyddsjakt är så begränsad att det inte motiverar åtgärden. Därför avstår skogbolagen från skyddsjakt, men hoppas på förlängd jakttid i höst.

Läs mer: Skogsbolagen avstår skyddsjakt på älg – ”skadan redan skedd” (Land Skogsbruk)

Södra miljonsatsar på hållbar transport

Genom att öronmärka 20 miljoner kronor till satsningar inom hållbar transport vill skogsägarföreningen Södra säkra utvecklingsarbete, utan att den dagliga operativa verksamheten påverkas. Satsningen är ett steg i målet om att bli fossilfria till år 2030.

I föreningens färdplan i programmet ”Ett fossilfritt Södra” arbetar man samtidigt med efterfrågan, utbud och politiska styrmedel för att genomföra omställningen på ett lönsamt sätt och vara en föregångare som andra vill ta efter.

Läs mer: Södra miljonsatsar på hållbar transport (Skogsaktuellt)

Avant ökar produktionstakten

Finska Avant ska satsa 10 miljoner euro på att öka produktionstakten för att möta efterfrågan på sina gröna kompaktlastare. 2021 räknar man med att kunna tillverka 150 maskiner i veckan i fabriken i Ylöjärvi utanför Tammerfors. Dagens produktionstakt ligger på 100 maskiner.

Till sommaren kommer man också att öppna en helt ny produktionslinje, anpassad för att kunna bygga den nya 800-serien, som är Avants största någonsin. Detta innebär att personalstyrkan väntas öka från 200 till 250 anställda när man är klar med de produktionshöjande åtgärderna.

Läs mer: Avant ökar produktionstakten (JEntreprenadaktuellt)

Aktuellt från LRF

Kostnadsfri rådgivning för både bonde och miljö

Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som både lantbrukare och miljön tjänar på. Målen är minskade utsläpp av klimatgaser, minskad övergödning och säker användning av växtskyddsmedel.

Läs mer här

Oatly hånar mjölken i London-reklam

Havredrycksföretaget har sedan 2015 inte ägnat sig åt provokativ marknadsföring i Sverige då de förlorade en rättstvist med LRF Mjölk, men de fortsätter med utmanande reklamkampanjer i andra länder.

Nu senast i London, i samband med en stor kaffefestival i stadsdelen Shoreditch. Den nya kampanjen använder sig av sloganen ”Ditch milk”, och välja havredryck för att minska klimatpåverkan. Kampanjen kommer även att spridas på reklamplats i flera engelska tidningar.

Läs mer: Oatly lanserar antimjölk-kampanj utomlands (Land Lantbruk)

Till toppen