Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

23 september 2018

I Svepet denna söndag: • Kreativa lösningar hjälper lantbrukare klara torkan • Silva Nova - så såg den ut när det begav sig • Ulrika blir inte av med sina smågrisar – ”Det är bekymmersamt” • Debattsvepet • Ny teknik ska göra rester från skogen till biobränsle • Så skyddar du bäst dina djur mot rovdjursangrepp
Louise Carlsson Örning Svepet-redaktör - ]

Kreativa lösningar hjälper lantbrukare klara torkan

Enligt en sammanställning som Hushållningssällskapet gjort över landet ser läget något ljusare ut för landets djurbönder. Den sista vallskörden är i gång och tack vare lite regn ser den totala skörden av djurfoder ut att bli något större än vad man befarade i mitten av sommaren.

Sommarens nöd efter den extrema torkan har också gjort att många lantbrukare hittat nygamla lösningar för att klara sin djurhållning. I Kasinge i närheten av Ukna i Kalmar län har en ny metod hjälpt lantbrukaren Anders Kasselstrand att klara torkan bättre. Han har testat att strö sand till kalvarna för att spara på halmen.

– Först trodde jag inte på sand som strö, men det visade sig att det fungerade riktigt bra. Kalvarna går i grupper om fem och vi pytsar regelbundet på med ny sand och blandar i en del halm. Det håller sig fräscht och fint.

Men fler kreativa lösningar kan komma att behövas, för Hushållningssällskapet spår att det finns en risk att det blir brist på foder även nästa år.

Läs mer: Klarade torkan efter sönernas förslag (Västerviks-Tidningen)Läs också: Risk för foderbrist även nästa år (Hushållningssällskapet)

Silva Nova – så såg den ut när det begav sig

I veckan meddelade Sveaskog och Svenska Skogsplantor att de kommer damma av planteringsmaskinen Silva Nova och utveckla en planteringsmaskin.

Det senaste försöket att introducera maskinen som gjordes på 80-talet föll inte så väl ut. Men enligt skogsföretagen är tiden nu mogen.

I en film från Skogsforsk går det att se hur Silva Nova såg ut när det begav sig.

Kommentar:

Skogsbrukets lönsamhet är helt beroende av ständigt sänkta kostnader. Men istället har kostnaderna ökat eller stått still de senaste decennierna, inte minst vad gäller skogsvården. Därför vore ett tekniksprång i form av en fungerande planteringsmaskin mer än välkommet.

Mats Ostelius, reporter, Land Skogsbruk

Se filmen: Så här såg planteringsmaskinen Silva Nova ut (Land Skogsbruk)Läs mer: Sveaskog utvecklar maskin för plantering (Land Skogbruk)

Ulrika blir inte av med sina smågrisar – ”Det är bekymmersamt”

Torkan drabbar inte bara lantbrukare med mjölk- och köttdjur. Även grisuppfödare har det tufft.

Ulrika Persson föder upp smågrisar utanför Vinberg i Falkenbergs kommun och för henne börjar oron bli allt större då den extrema torkan lett till dyrt foder, att smågrispriset gått ner och att slaktsvinsuppfödarna inte längre tar emot hennes grisar. Konsekvensen blir trånga stallar och stor oro för ekonomin framöver.

– Problemet är att det blir smågrisöverskott. I längden blir det ohållbart. Går inte grisarna iväg i ordinarie tid finns det inte plats för nästa gäng som kommer. Det är bekymmersamt, säger hon till SVT Nyheter.

Läs mer: Ulrika blir inte av med sina smågrisar – ”Det är bekymmersamt” (SVT Nyheter)

Debattsvepet

Vem sa egentligen vad under veckan? Här får du ett urval av veckans debatter:

”Helt oanständigt mot Sveriges skogsägare” (Svenska Dagbladet)Replik på ovan: Debatt: ”Vi behöver nå miljömål på ett effektivt sätt” (Svenska Dagbladet)Ledare: ”Ännu ett angrepp på äganderätten” (Motala Vadstena Tidning)”Tänk om – livsfarligt att inte testa djuren” (Dagens Nyheter)Ledare: ”Köttexporten måste öka” (ATL)Slamstopp och sorterande avloppssystem för säkerhets skull” (Land Lantbruk)Ledare: ”Jordbruksverket fortsätter sätta skräck i bönder” (Land Lantbruk)Det är dags att börja tänka ansvarsfullt och globalt – men även att agera lokalt” (Kristianstadbladet)Vi måste sluta betala ut skattemedel till djurindustrin” (Dalademokraten)”Svenska maten största tillgången i klimatarbetet” (Land Lantbruk)”De gröna näringarna väg till jobb för nyanlända” (Arbetet)”Stoppa trakasserierna mot djurägare” (En Fot i Myllan)

Ny teknik ska göra rester från skogen till biobränsle

Inom ramen för innovationsprogrammet BioInnovation utvecklas just nu ett sätt att konvertera lignocellulosa till råolja. Tekniken som man använder kallas för Hydrotermisk förvätskning, HTL och är en etablerad teknik som fått nytt användningsområde i arbetet med att få fram en grön olja.

HTL-processen kan användas för allt som innehåller organiskt material och nu ska den utvecklas för halm, sågspån, bark, grot och flis.

– Det finns en stor potential i att utveckla specifika HTL-metoder anpassade till respektive råvara, säger Tomas Gustafsson, seniorforskare på RISE Processum.

Bakom projektet står Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Läs mer: Restprodukter blir grön olja (Process Nordic)

Aktuellt från LRF

Extrastödet för torkan är klart

Nu har regeringen presenterat extrastödet till torkdrabbade djurbönder. Ansökan öppnar i mitten av oktober och ska göras senast den 5 november.

Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring extrastödet

Så skyddar du bäst dina djur mot rovdjursangrepp

21 författare från tio länder har granskat 114 vetenskapliga artiklar för att komma fram till vilken åtgärd som är mest effektiv för att minska risken för rovdjursangrepp på tamboskap.

Kartläggningen visar att hundar, inhägnader och lapptyg är de mest pålitliga metoderna. Studien visar också att åtgärder som jakt, flytt av rovdjur och ljud- och ljusskrämmor kan fungera, men det måste testas ytterligare.

Läs mer: Hundar och lapptyg bäst mot rovdjur (ATL)

Till toppen