Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

24 februari 2019

I veckans sista Svepet rapporterar vi om följande: • Stjärnkocken: ”Bönderna får inte betalt för kvalitet” • De tvingas transportera djuren två timmar för slakt• Felaktig utfodring av vilda djur kan ge fängelse • Japanska vildsvin ska vaccineras mot svinpest • Debattsvepet • Familj misskötte sina djur i åratal – nu får de djurförbud
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: IBL

Stjärnkocken: ”Bönderna får inte betalt för kvalitet”

Johan Jureskog är tydlig med att han tycker behövs för att utveckla köttproduktionen i Sverige. Han ser två stora problem för svenskt nötkött: kvaliteten och betalningen.

Stjärnkocken menar att bönderna inte får betalt för kvalitet, utan för kvantitet hos slakterierna. Det finns ingen kvalitetsbedömning som är tillräckligt bra, och de får inte tillräckligt betalt för marmorering. Samtidigt hyllar han kött från svenska mjölkkor.

– Vi behöver de här djuren, inte bara för mjölk utan de håller även växtligheten på en nivå som fungerar. Vi hyllar dem genom att äta upp dem och det ger liten klimatpåverkan.

Läs mer: Johan Jureskog tycker att det borde vara förbjudet att prispressa kött (Land Lantbruk)Läs mer: Stjärnkocken: Ät inte kött ofta – men köp dubbelt så dyrt (Land)

De tvingas transportera djuren två timmar för slakt

När slakteriet i Burträsk gick i konkurs blev transporttiderna till Västerbottens enda kvarvarande slakteri betydligt längre för fårbonden Karin Wiksten – hon tvingas transportera djuren i två timmar för slakt.

Konkursen har gett stora problem för många, då det innebär att länet bara har kvar ett slakteri som tar emot flera sorters djur för slakt.

För att hjälpa slakteriet så har länsstyrelsen och Region Västerbotten beslutat att ge en del i ekonomiskt stöd, eftersom situationen har blivit så pass akut, i och med att ett av två slakterier lagt ner.

Läs mer: De tvingas transportera djuren två timmar för slakt (Svt Norrbotten)

Felaktig utfodring av vilda djur kan ge fängelse

Sedan årsskiftet kan man få fängelse gällande foderhantering, vilket inte funnits i svensk lagstiftning sedan 2006. Redan tidigare finns böter i straffskalan.

Exempel på felaktig utfodring av vilda djur som skulle kunna leda till fängelse är om någon kör ut ett stort lass med betor, potatis eller höbalar och lägger dem i skogen.

Det är länsstyrelserna som är kontrollerande myndighet angående utfodring av vilda djur i skogen. I och med uppdateringen av foderlagen kommer det bli lättare för dem att få bistånd av polisen i utredningsarbetet.

Läs mer: Kan få fängelse för felaktig utfodring av vilda djur (Skog Supply)

Japanska vildsvin ska vaccineras mot svinpest

Japan planerar att vaccinera vildsvin för att stoppa utbrottet av svinpest i landet, det första på 27 år. Det är första gången som Japan försöker sig på att vaccinera vilda djur.

Den smittsamma virussjukdomen svinpest, alltså inte varianten afrikansk svinpest, bröt ut i höstas, och fler än 30 grisgårdar har tvingats avliva sjuka djur. Sjukdomen har även konstaterats hos 180 vildsvin.

Enligt landets jordbruksdepartement ska vaccineringen av vildsvin påbörjas i mitten av mars.

Läs mer: Japanska vildsvin ska vaccineras mot svinpest (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Har du missat några av veckans debatter? Här kommer ett svep över de senaste inläggen om de gröna näringarna.

”Vi måste sätta upp mål för ägarskiften” (Land Lantbruk)”Vi behöver hoppa på Instagramtåget” (Land Skogsbruk) ”Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa” (Dagens Nyheter)”Fel att offra Sveriges betesmarker av klimatskäl” (Svenska Dagbladet)”Lövins klimatpolitik sker på de svagas bekostnad” (Expressen)”Skogsstyrelsen gör min skog värdelös” (ATL)”Miljörörelsen och skogsägarna borde kroka arm” (ATL)”Arla, osten och vansinnet” (Land Lantbruk)”Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog” (Jordbruksaktuellt)”Undervisning om livsmedel måste vara opartisk” (Land Lantbruk)”Lösningen på hamnkonflikten är enkel: stryk förbehållen” (Göteborgs-Posten)”Total förvirring – nu måste bitarna på plats” (Land Skogsbruk)”SD:s antiklimatpopulism skadar hela samhället” (Expressen)”Dags att börja bruka lite allvar” (Jordbruksaktuellt)”Arla, varför går ni över till mer plast?” (Svenska Dagbladet)”Dubbla älgstammen och halvera skadorna” (Svensk jakt)”Biologisk mångfald kräver ett aktivt och lönsamt jordbruk” (ATL)”Utbredd illegal jakt på varg är struntprat” (Svensk Jakt)”Efterlyses: en sansad debatt om ekologisk mat” (Göteborgs-Posten)När blev landsbygden det avvikande? (Land)

Aktuellt från LRF

Välkomna till Mjölkens Dag i riksdagen!

Kom ihåg att anmäla dig till Mjölkens dag i riksdagen den 6 mars. Ta chansen att lyssna på spännande föredrag och paneldiskussioner om mjölkens betydelse och även få en visning av riksdagshuset!

Läs mer här

Familj misskötte sina djur i åratal – nu får de djurförbud

Familjens bristande djurskötsel har föranlett flera kontroller av länsstyrelsens djurskyddshandläggare under åren 2009 till och med 2018. Familjen har fått flera förelägganden om att kor, hästar och får har varit mycket smutsiga och ovårdade, och i stallen har det varit trångt, smutsigt med såväl dålig luft som dåligt underlag för djuren.

Djurhållarna har åtgärdat bristerna bara för att kort efteråt falla tillbaka i samma dåliga mönster gällande djurhållningen. Därför har länsstyrelsen nu beslutat att de inte längre får äga, sköta eller ha hand om klöv- och hovbärande djur.

Läs mer: Familj misskötte sina djur i åratal – nu får de djurförbud (Norrtelje Tidning)

Till toppen