Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

24 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Skog kunde ha räddats från branden • Nya landsbygdsministern känner sig hemma i lantbrukspolitiken • LRF-ordföranden bekräftar: djuraktivister allt mer hotfulla mot bönder • SLU blir partner i Treesearch • Ärtdryck ny konkurrent till mjölken • Debattsvepet • Margarinet Lätta blev årets matbluff
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Skog kunde ha räddats från branden

I somras skedde hundratals skogsbränder i Sverige. Den största av dem var branden i Enskogen i Ljusdals kommun. Nu visar en genomgång av Svt:s Uppdrag granskning att en stor del av den nedbrunna skogen hade kunnat räddas.

SOS Alarm fick söndagen den 15 juli ett samtal från en privatperson om att det brann, men trodde att larmet handlade om en redan känd brand, och meddelade aldrig räddningstjänsten. När räddningstjänsten upptäckte branden i Enskogen på måndagen så var spridningen okontrollerad.

– Tittar man på det i efterhand, så är det ju klart att någonstans har vi gjort en felbedömning. Det här hade vi aldrig upplevt och vi kommer ju att behöva dra väldigt många slutsatser av den gångna sommaren. Vi får också se över hur man ska förbättra hanteringen av den stora mängden 112-anrop, säger Björn Skoglund, säger Björn Skoglund på SOS Alarm.

Läs mer: Skog kunde ha räddats från branden (Land Skogsbruk)Läs mer: SOS skickade inte larm om skogsbrand (Sveriges Television)Läs mer: Polisanmälan mot räddningstjänsten har lagts ner (Svt Gävleborg)

Nya landsbygdsministern känner sig hemma i lantbrukspolitiken

Sveriges nya landsbygdsminister Jennie Nilsson måste läsa in sig på EU:s jordbrukspolitik, men känner sig mer hemma där näringspolitiken överlappar med lantbrukspolitiken.

– Skogsindustri, förädlingsvärden, konkurrenskraftsfrågor, kompetensförsörjning, forskning och innovation. Där känner jag mig ganska trygg, säger hon.

Skogspolitiken har orsakat många konflikter mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och nu ska Centerpartiets och Liberalernas åsikter vägas in. Jennie Nilsson menar att överenskommelsen mellan partierna gör det lättare att komma vidare med skogspolitiken.

– Den tyngd de här frågorna fått i överenskommelsen borgar för att vi måste leverera. Att den är brett förankrad över blockgränserna ger unikt bra förutsättningar för långsiktiga spelregler för de här näringarna.

Läs mer: Mycket inläsning väntar för nya landsbygdsministern Inlåst artikel – ATL)

LRF-ordföranden bekräftar: djuraktivister allt mer hotfulla mot bönder

LRF-ordföranden Palle Borgström bekräftar bilden om hat och hot från djurrättsaktivister drabbar allt fler lantbrukare, främst i Västsverige där polisen nu intensifierat sitt arbete. Om det för några år sedan var mest minkgårdar som attackerades så är nu även kött- och mjölkbönder samt äggproducenter måltavlor.

– Många har inte riktigt förstått hur allvarligt det här är och vilken situation det innebär för lantbrukare, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

I maj förra året överlämnade han en lista med förslag på åtgärder till justitieminister Morgan Johansson (S), men hittills har ingen större förändring skett.

– Förändringar är på gång inom polisen, så där har det hänt en del även om man får ha lite tålamod och se om det verkligen får effekt. Men på en del av punkterna har vi väl inte sett någon större skillnad än så länge, säger Palle Borgström.

Läs mer: Djuraktivister allt mer hotfulla mot bönder (Land Lantbruk)Läs mer: Kritik och trakasserier mot lantbrukare kartläggs (Land Lantbruk)Läs mer: ”Det är viktigt att vi i branschen markerar” (Land Lantbruk)

SLU blir partner i Treesearch

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ingår numera i Treesearch, en plattform för forskning om nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

– SLU är Sveriges största aktör inom skoglig forskning och vi är ledande inom området skogsbruk och vidareförädling av skogsråvara. Därför är det naturligt att vi ska vara med i denna stora satsning inom skogsmaterialforskning, säger Göran Ståhl, dekan för SLU:s fakultet för skogsvetenskap i ett pressmeddelande.

Treesearch stödjer forskning och kompetensutveckling genom att bland annat satsa på samverkan mellan akademi och industri, göra avancerad forskningsinfrastruktur tillgänglig och bedriva utbildning på forskarnivå.

SLU:s forskning kring biobaserade material och bränslen spänner över alla fakulteter. Idag finns över 60 projekt kring biobaserade material och bränslen, med runt 25 forskargrupper.

Läs mer: SLU blir partner i Treesearch (Sveriges Lantbruksuniversitet)

Ärtdryck ny konkurrent till mjölken

Sproud original drink lanserades i höstas som den första vegandrycken i Europa baserad på ärtprotein. Snart kommer fler produkter med varumärket, samtidigt som en exportsatsning inleds. Målet är att bli störst i Europa på produkter med ärtprotein, och Europas nummer två inom vegansk dryck.

– Vårt framgångskoncept är en vegandryck som är neutral i smaken och näringsmässigt väldigt lik mjölk. Drycken är också fri från allergener och gluten, säger Maria Tegman, vd på We make brands som tillverkar Sproud.

Ärtdrycken baseras på franskodlade, torkade, gula ärtor, men tanken är att Sproud i framtiden ska bli en helsvensk produkt baserad på svenskodlade ärtor.

– Vi fick vända oss till franska producenter eftersom det i dagsläget inte finns någon anläggning i Sverige som kan utvinna protein ur ärtor. Vi hoppas verkligen att det ska öppna en sådan fabrik i framtiden, säger Maria Tegman.

I februari lanseras en baristavariant, i mars introduces Sproud i Norge och Finland, och senare under året kommer en produktserie med vegansk sportnutrition i pulverform.

Läs mer: Ärtdryck ny konkurrent till mjölken (Inlåst artikel – ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och debatterna om de gröna näringarna.

”Detta måste nya landsbygdsministern driva i EU” (Land Lantbruk)”Ett önskescenario som inte är orealistiskt” (Land Lantbruk)”Dags att respektera skogsägarna” (Kvälls-Posten)”Stoppa terrorn mot bönderna – det är bråttom” (Göteborgs-Posten)”Fanatikernas attacker mot bönder måste straffas” (Expressen)”Skogsägarna är livsviktiga för vår miljöpolitik” (Nordsverige)

Aktuellt från LRF

LRF om hat och hot mot lantbrukare: Lagen behöver ses över

Göteborgs-Posten har i dagarna publicerat en stor genomgång av brott riktade mot bönder. LRFs krisansvariga Anders Drottja svarar på 8 frågor om problemet.

”Problemet att lagen är lite luddig”

Margarinet Lätta blev årets matbluff

Bordsmargarinet Lätta, som tillverkas av Upfield Sweden, har av konsumentföreningen Äkta vara utsetts till Årets matbluff. Skälet är att förpackningen skyltar med rapsolja, trots att margarinet till större del består av den omdebatterade palmoljan.

– Det är uppenbart att tillverkaren vet att konsumenter av olika skäl inte vill köpa palmolja. Därför undviker man in i det längsta att nämna detta”, säger Björn Bernhardson, Äkta varas verksamhetsledare, i ett pressmeddelande.

– Vi är naturligtvis förvånade och besvikna över nomineringen men tycker att det är bra att livsmedelsbranschen granskas och uppmärksammas, säger Edina Dobos, marknadschef på Upfield Sweden till Dagens ETC.

På andra plats kommer dryckjätten Coca Colas produkt Colas Glacéau Smartwater, som Äkta vara inte tycker är smartare än vanligt vatten, och på tredje plats Oatly Havregurt naturell, som inte innehåller en levande bakteriekultur till skillnad från yoghurt.

Läs mer: Margarinet Lätta utses till årets matbluff (Land Lantbruk)Läs mer: Lätta original utsett till ”Årets matbluff” 2018 (Expressen)Läs mer: Lätta vinner Årets matbluff (Dagens ETC)

Till toppen