Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

25 december 2018

God fortsättning! I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Allt om Gävles julbock – vars halm växer i Enköping • Nu ska forskare studera hoten mot djurbönder • Agricam ska rädda ryska kor från juverbesvär • Nästa generation bioteknikmat sätter kurs mot livsmedelsbutiker • Mellandagsspecial: Gunilla Ander ser tillbaka och kommenterar årets riksdagsval
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: IBL

Allt om Gävles julbock – vars halm växer i Enköping

I september varje år transporteras tre ton halm från Strömsta säteri till centrala Gävle för att bli päls åt den berömda julbocken.

– Vi har levererat halm till bocken i många år, berättar Christina Klingberg på Strömsta säteri för Land Lantbruk.

Strömsta Säteriet har drivits av Christina och Rolf Klingberg sedan 1987 och förutom halm till gävlebocken producerar man främst spannmål.

Det är ett farligt liv julbocken lever. Under de 51 år som den har intagit sin plats på Slottstorget i Gävle har den bara överlevt 15 gånger. Det vanligaste är att den eldas upp, men den har också gått andra öden till mötes som exempelvis vandalisering och bilkrasch.

Christina och Rolf Klingberg tycker alltid att det är sorgligt när den inte får stå kvar.

– Det är som mannen säger: man blir lite ledsen, för det är ju ”vår” bock, säger Christina Klingberg till Land Lantbruk.

Men denna jul klarade sig gävlebocken ända fram till julafton.

Läs mer: Allt om Gävles julbock – vars halm växer i Enköping (Land Lantbruk)

Nu ska forskare studera hoten mot djurbönder

SLU-professorn Peter Lundqvist har fått tre miljoner kronor till ett nytt forskningsprojekt som ska studera hur hot och brott mot djurbönder påverkar lantbrukares hälsa, sociala liv och ekonomin i företagen.

– Detta är mycket angelägna frågor för Sveriges lantbrukare som upplever allt mer hot, brott och kritik mot sin djurproduktion, säger Peter Lundqvist enligt tidningen ATL.

Det är Stiftelsen Lantbruksforskning som kommer finansiera studien och målet är att resultaten ska utmynna i en handlingsplan med konkreta åtgärder för att förbättra djurbönders hälsa.

Läs mer: Nu ska forskare studera hoten mot djurbönder (ATL)

Agricam ska rädda ryska kor från juverbesvär

Varje år orsakar juverinflammation, mastit, stora problem för lantbruket i hela världen. När sjukdomen drabbar mjölkkor innebär det stor smärta för dem och för svenska lantbruket innebär det kostnader på hundratals miljoner kronor årligen.

Teknikbolaget Agricam vill lösa problemet. Det har utvecklat ett patenterat helautomatiskt system där mjölkkor undersöks med värmekameror.

Tekniken fungerar genom att korna identifieras med rfid-chip och två värmekameror som mäter juvrets yttertemperatur på vardera sidan. Bilderna analyseras därefter med maskininlärnings-algoritmer som jämför temperaturen med kons tidigare värde. Finns förstadier till mastit går ett larm och man kan sätta in åtgärder.

Tidigare i år fick bolaget från Linköping sin första kund utanför Sverige – i Ryssland.

– Det känns fantastiskt. Vi halkade in på den ryska marknaden mer eller mindre på ett bananskal efter att ha kommit i kontakt med en person som har djup insikt i landets mjölkmarknad, säger Ellinor Eineren, grundare och vd för Agricam, till Ny Teknik.

Läs mer: Agricam ska rädda ryska kor från juverbesvär (Ny Teknik)

Nästa generation bioteknikmat sätter kurs mot livsmedelsbutiker

I början av nästa år kan den första produkten som genmodifierats med hjälp av gensaxtekniken Crispr säljas i amerikanska butiker.

Det handlar om salladsdressing eller granolabars gjord på sojabönsolja som justerats för att vara bra för hjärtat.

Inom EU har tekniken klassats som gmo men i USA diskuterar myndigheterna fortfarande hur man ska reglera den nya tekniken. Där har myndigheten för jordbruk, USDA, sagt att det inte finns något behov av några extra regler för produkter som utvecklats med Crisp-tekniken. Motsvarande Livsmedelsverket, FDA, vill dock att strängare regler, likt de som gäller för mediciner, ska gälla för genmodifierade livsmedel.

Amerikanska forskare vid U.S. National Academy of Sciences å sin sida säger att tekniken är avgörande för möjligheten att försörja väldens befolkning med mat i framtiden.

Läs mer: Nästa generation bioteknikmat sätter kurs mot livsmedelsbutiker (AP News)

Aktuellt från LRF

Fyra rullstolar till behövande tack vare LRF Ungdomens insamling

”Alla har rätt att funka olika” var årets tema i Musikhjälpen. Det ville LRF Ungdomen bidra till och startade därför en egen insamlingsbössa. Insamlingen stänger den 31 december så det finns fortfarande chans att skänka!

”Ett sätt att gemensamt visa att LRF Ungdomar vill att det ska gå att funka olika”

Nyheter från året: Riksdagsvalet

I mellandagarna passar vi på att blicka tillbaka på året som gått och låter Land Lantbruks experter och reportrar kommentera årets nyhetshändelser.

Först ut är en av de händelser som toppat nyhetsflödet under året och som antagligen kommer göra så långt in i 2019 – riksdagsvalet och dess efterspel.

Den extrema sommaren och torkan som slog hårt mot lantbruket gav de gröna näringarna visst extra fokus. Men framför allt seglade klimatet upp som en bubblare i valdebatten.

Efter valnatten var det mycket som var oklart. Men vad som snart stod klart var att Kristina Yngwe (C) blir den som ska leda jordbruksutskottet och att Eskil Erlandsson (C) lyckades knipa en riksdagsplats tack vara trogna kryssväljare.

En viktig fråga för de gröna näringarna, som för så många andra, är budgeten som röstades igenom i riksdagen trots att en ny regering lyste med sin frånvaro. Stopp för inventering av nyckelbiotoper, halvering av det statliga investeringsstödet för solceller och stopp för naturnära jobb är några av de saker som blir resultatet av den antagna budgeten.

Kommentar från reportern:

Aldrig har väl lantbruket och de gröna näringarnas frågor varit så heta som i riksdagsvalet i september 2018. Så gott som alla partier, från vänster till höger, bjöd till och några deltog rentav i en tävling om vilja lantbrukarna mest väl. Visserligen spelade extremtorka och bränder säkert in, men redan i våras stod det klart att landsbygden var en bubblare i valrörelsen. Och utan detta nyväckta intresse över blockgränsen hade livsmedelsstrategin knappast heller klubbats av riksdagen året dessförinnan. För dem som hoppats på motsvarande utdelning för de gröna näringarna efter valet kan det kännas extra frustrerande att en regering snart 4 månader senare ännu inte är på plats.

Visserligen välkomnade LRF delar av den M-KD budget som riksdagen, efter höstens många politiska krumbukter, oväntat röstade igenom.

Men det är först när landsbygdstrenden avspeglas i en mer långsiktig politik styrd av en regering som man kan vara säker. För vem vet vartåt den politiska vinden blåser om det skulle gå mot nyval.

Gunilla Ander, EU- och politikreporter, Land Lantbruk

Läs mer: Eskil Erlandsson kryssades in i riksdagen (Land Lantbruk)Läs mer: Kristina Yngwe (C) ska leda jordbruksutskottet (Land Lantbruk)Läs mer: Bränder och extremtorka har flyttat politiska fokuset (Land Lantbruk)

Till toppen