Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

25 februari 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om konflikten om den fjällnära skogen, om EU-gemensamma regler för drönare och om att våren kommit till lantbrukarna på Irland.
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

FOTO: Istock

Fjällskogsägare kräver staten på 20 miljoner

Anmälningarna av skogsavverkning i fjällnära skog minskade kraftig förra året. Magnus Norberg, jurist på LRF Konsult, är övertygad att det beror på den konflikt om avverkning i fjällnära skog som finns mellan markägare och staten.

Staten menar att fjällskogen är för värdefull för att avverka, men när enskilda fastighetsägare drabbas av inskränkningar är skogen helt plötsligt värdelös. Något som enligt Magnus Norberg inte går ihop.

Norberg har företrätt flera av de skogsägare som strider mot staten i domstol och tillsammans med ett antal övriga har de stämt staten på sammanlagt 20 miljoner kronor.

Kommentar:

Är skogsbruk pågående markanvändning i fjälltrakterna? Frågan är het och ska lösas rättsligt under våren sedan staten, genom Kammarkollegiet, börjat hävda att om en skogsåtgärd inte gjorts i ett skogsområde på 100 år så är knappast skogsbruk pågående markanvändning. I trakter där det ofta tar över 120 år för träden att växa upp och mogna vill staten alltså inte tillåta brukandet. Det här upplevs som märkligt och har skapat en rättsosäkerhet. Många fjällskogsägare protesterar och har tvingats stämma staten med krav om ersättning om de inte får bruka sin mark. Frågan kommer att få stor betydelse för vilket värde mark ovan fjällskogsgränsen kommer att ha i framtiden.

Rolf Segerstedt, reporter, Land Skogsbruk

Läs mer: Fjällskogsägare kräver staten på 20 miljoner (Land Skogsbruk)Läs mer: Ras för avverkning i fjällnära skog (Land Skogsbruk)Läs bakgrunden: Före detta generaldirektörerna: ”Vi förutsåg inte konsekvenserna” (Land Skogsbruk)Läs debatten: ”Statligt övergrepp på markägare i fjällnära områden” (Land Skogsbruk)

Ett steg närmare gemensamma EU-regler för drönare

Den europeiska luftsäkerhetsmyndigheten (EASA) föreslår åtgärder som ska undvika kollisioner mellan drönare och flygplan. Dels vill man införa så kallad geofencing – en teknik som ska hindra drönare att flyga i vissa områden. Dels vill man även utrusta drönare med teknik som ska hindra att de blir hackade.

Just nu varierar reglerna för drönare mellan medlemsländerna men som följd av en reform som godkändes i slutet på förra året kan en gemensam lag bli aktuell på sikt. Förslaget från Europeiska luftskärhetsmyndigheten är ytterligare ett steg mot den gemensamma lagen.

Läs mer: EU föreslår gemensamma regler för drönare (Reuters)


”Småskalig vattenkraft är bra”

På tidningen Barometerns debattsida ger sig Stihna Johansson-Evertsson (C), Rickard Nordin (C) och Eskil Erlandsson (C) in i den heta debatten om småskalig vattenkraft.

De framhåller att reglerna kring den småskaliga vattenkraften inte fungerat och att att de är föråldrade. ”Det behövs ett nytt regelverk som både tar till vara på vattenkraften och skapar bättre förutsättningar för miljön. (…) Vattenkraft och dammar har stor lokal miljöpåverkan och självklart ska alla vattenkraftverk ha moderna miljötillstånd. Det som däremot är orimligt är att de som idag driver kraftverk ska behöva driva dyra domstolsprocesser för att få ha kvar sina verk, istället för att lägga pengarna på miljöförbättringar”, skriver de.

De skriver också att de stämmer in i den kritiken mot regeringens förslag på nya regler som inkommit från ägare, kommuner, och organisationer.

Läs inlägget: ”Småskalig vattenkraft är bra” (Barometern)Läs bakgrunden: Vattenförslag möter hård kritik (Land Lantbruk)

Spetsad gödsel ska lyfta odlingarna

Gödsel spetsad med kväve och svavel – det är bolaget Biototals tips inför vårspridningen.

Biototal utvecklar växtnäringsprodukter för lantbruk tillsammans med biogasanläggningar. Deras senaste produkt är Biospets som är en koncentrerad biogödsel som man har som spetsmedel för att öka kvävekoncentrationen i gödselbrunnarna.

– Du sänker pH-värdet med svavel för att få loss kvävet och då får du en kväve- och svavelrik produkt, säger Johan Nilsson, som är kundansvarig på Biototal.

Förutom till vårspridningen passar produkten även på vallar och till höstraps. Än så länge har produkten bara testats i liten omfattning, men förhoppningarna är goda att den snart ska visa vad den går för i större skala.

Läs mer: Spetsa gödseln med kväve och svavel (Jordbruksaktuellt)

Aktuellt från LRF

LRF-nytt varje dag på sajten

Undrar du vad LRF gör? Då ska du titta in på www.lrf.se. I stort sett varje vardag uppdateras det med minst en riksnyhet. Dessutom uppdateras branscherna och regionerna.

Läs mer här!

Vårkänslor på Irland – korna är på grönbete

I Sverige ligger snön djup på många ställen och i nästa vecka väntas mer snö och kyla i landet.

Men på Irland har våren börjat spira. Där startade säsongen för grönbete redan i onsdags och mjölkbonden Michael Molloys 112 mjölkkor har fått bege sig ut i gräset.

Men trots det är våren senare än vanligt på Irland. Enligt Michael Molloy började grönbetet den 4 februari förra året och vanligtvis är korna ute dygnet runt från den 10 mars. Men i år kommer det att bli betydligt senare då vädret gjort att det inte finns så mycket gräs.

Läs mer och se filmen: Första dagen på gräs i County Westmeath (Agriland)

Till toppen