Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

25 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • God drift på gården bra för klimat och ekonomin • Hamnkonflikten får stor påverkan på skogsindustrin • Uppåt på mjölksidan för Ydre-Grinden • Efter labbodlat kött: Nu kommer labbodlat läder • Ny lantbruksminister i Norge • Debattsvepet • Oatly får mark gratis om de bygger sitt reningsverk
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

God drift på gården bra för klimat och ekonomin

Genom att minska klimatpåverkan kan man samtidigt öka vinsten i lantbruksföretag visar beräkningar av Mia Davidsson på länsstyrelsen i Skåne och Ove Karlsson, projektledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Resultatet presenterades på SLU:s Alnarpskonferens, som i år lagt fokus på klimatsmart företagsledning.

Mia Davidsson och Ove Karlsson har tittat närmare på styrningen av en ekologisk mjölkgård och en konventionell grisgård, och dragit slutsatsen att både ekonomi och klimat kan gynnas med en god drift.

– Lantbruk innebär alltid klimatpåverkan, det vet vi. Men det lönar sig att jobba med management och det lönar sig alltid att vara noggrann. Man kan förlora en hel del på att inte vara tillräckligt noggrann. Det kan direkt ge effekt i resultaträkningen. Och det är viktigt att öka verkningsgraden, inte bara avkastningen. En effektiv gård är en klimatsmart gård, säger Ove Karlsson.

Läs mer: God drift på gården bra för klimat och ekonomin (Land Lantbruk)

Hamnkonflikten negativt för skogsindustrin

Den pågående hamnkonflikten får konsekvenser för skogsindustrin som just nu rustar extra hårt för en eventuell hård Brexit.

– Att Hamnarbetarförbundet i det läget framför allt plockar ut hamnar som jobbar mot skogsindustrin är ju otroligt allvarligt”, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

Santhe Dahl, koncernchef på VIDA, säger att företaget också påverkas negativt, främst i Karlshamns hamn. Därför ska man försöka använda sig av andra hamnar i stället. Även skogsindustrikoncernen Stora Enso har successivt flyttat sin containertrafik från den konfliktdrabbade terminalen i Göteborgs hamn till andra hamnar.

Läs mer: Hamnkonflikten får stor påverkan på skogsindustrin (Land Skogsbruk)Läs mer: Så påverkar hamnkonflikten skogsindustrin (Inlåst artikel – ATL)

Uppåt på mjölksidan för Ydre-Grinden

Kärnan i Ydre-Grindens verksamhet är stallinredning och utgödslingssystem. Under 2018 har inte bara köttproducenter, utan även många mjölkbönder satsat på att bygga nytt.

– När priserna började gå upp i slutet av 2016 tror jag att det fanns ett uppdämt behov av att man ville göra något i företaget. Tidigare, när priserna var så låga, såg man inte riktigt några möjligheter, säger Andreas Hofstedt, marknadsansvarig på Ydre-Grinden.

Han tror att 2019 kommer fortsätta i samma positiva anda för Ydre-Grinden. Han märker en optimism bland lantbrukare just nu, till exempel på Elmia Lantbruk-mässan.

– Många kom till oss med sina skisser och berättade om sina planer. Samtidigt blev nog många fundersamma under den torra sommaren och undrade hur det skulle gå, men en bra tredje- och fjärdeskörd hjälpte nog upp en del av det där.

På fodersidan har det också gått bra för Ydre-Grinden. Bandfoderfördelare och foderblandare är populära produkter och man har redan fått in många förfrågningar inför starten på det nya året.

Läs mer: Uppåt på mjölksidan för Ydre-Grinden (Jordbruksaktuellt)

Efter labbodlade burgaren och chicken nuggets: Nu kommer labbodlat läder

Det är startupen Modern Meadow som utvecklat ett sätt att ”brygga” läder i laboratoriet, helt utan att några djur kommer till skada. Bolagets vd och grundare Andras Forgacs berättar att man tagit fram en sorts jäst, liknande den som används för att brygga öl, för att producera proteinet kollagen, som finns i alla däggdjur.

Denna produkt, som man kallar ”Zoa bioleather”, tar bara två veckor att framställa, vilket är mycket snabbare än det tar att föda upp en ko och behandla dess hud med kemikalier. Biolädret ska dessutom både lukta och kännas som äkta läder.

– Det kan användas varsomhelst där traditionellt läder används, och mer därtill, säger Andras Forgacs.

Läs mer: Nu kommer labbodlat läder (Veckans Affärer)Läs mer: Läder som är gjort i labb, inte av djur (CNBC – engelsk text)Läs mer: De gör chicken nuggets av en fjäder (Land Lantbruk)

Ny lantbruksminister i Norge

Olaug Bollestad (KrF) Rogaland blir ny lantbruks- och matminister i Norge. Hennes parti ingår numera i den tidigare trepartiregeringen, ledd av Erna Sohlberg, som tidigare bestått av Fremskrittspartiet, Høyre och Venstre.

– Vi förväntar oss att Bollestad är medveten om sitt ansvar. Vårt intryck är att vi nu får en lantbruks- och matminister med ett genuint engagemang för lantbruket. Hon har tidigare stått upp for lantbruket i Stortinget, säger ordföranden för Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Läs mer: Ny lantbruksminister i Norge (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och debatterna om de gröna näringarna.

”En utredning som offrar äganderätten lättvindigt” (Dagens Samhälle)”Staten bör gå hårt åt djurrättsterroristerna” (Göteborgs-Posten)”Gårdsförsäljning kan leda till 1400 fler alkoholdöda per år” (Dagens Nyheter)”Skogen en nyckelresurs för att klara klimatmål” (Östra Småland)”Den svenska handfallenheten inför katastrofer är en stor gåta” (Dagens Nyheter)Replik: ”Ekomotståndarna kommer med onödig kritik” (Land Lantbruk)Tidigare inlägg: ”Viktigt att öka tillförseln av skörderester” (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Om hat och hot mot Sveriges bönder

Trots Sveriges goda djuromsorg drabbas allt fler svenska bönder av hot och hat av odemokratiska krafter. Vill du läsa mer om ämnet och vad LRF gör?Samlat material om hat och hot mot bönder

Oatly får mark gratis – om de bygger sitt reningsverk

Havredrycksjätten Oatly vill bygga ut sin anläggning i Landskrona, då de behöver mer mark för produktions- och lagerlokaler. Ett reningsverk där Oatly ska ta hand om sitt eget processvatten ska också byggas.

I ett köpeavtal med kommunen ska Oatly köpa cirka 29 700 kvadratmeter mark för drygt fem miljoner kronor. Enligt avtalet får företaget knappt 10 000 kvadratmeter av den marken gratis på villkoret att de också bygger ett reningsverk. Om inte reningsverket är klart den 1 januari 2022 riskerar bolaget ett vite på knappt 2,5 miljoner kronor.

Läs mer: Oatly får mark gratis – om de bygger sitt reningsverk (Lokaltidningen Landskrona)

Till toppen