Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

25 juni 2018

Hej! I Svepet i dag läser du om följande: • Goda chanser för bra äppelskörd • ”Regeringen och LRF inser inte jordbrukets klimatnytta” • Höpriset fördubblat och stor risk för brist • ”Svenskt skogsbruk värre än skogsskövlande länders” • Svenska vargar planteras ut i Storbritannien • Höga förväntningar på bäråret • Christofer hittade sitt lamm ihjälslaget
Louise Carlsson Örning, Svepet-redaktör - ]

Goda chanser för bra äppelskörd

Förra året gick stora delar av äppelskörden om intet när frosten slog till under blomningen.

Trots det blev bristen inte så stor som den skulle kunna ha blivit då flera stora nyplaneringar gjorts under senare år.

I år har vädret varit betydligt bättre för äpplena och förutsättningarna är ännu bättre för en god äppelskörd.

Läs mer: Äppelodling gav frukt trots kyla (TT/Svenska Dagbladet)


Rockström: ”LRF inser inte jordbrukets klimatnytta”

På Dagens Nyheters debattsida skriver företrädare för Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin, bland andra Johan Rockström, att det saknas politiska initiativ för att potentialen i lantbruket tas till vara.

”Nya sätt att bruka marken och nya grödor kan ge stora vinster såväl för bönderna som för klimatet. Vi står mitt uppe i en ny agrar revolution – och den pågår på landsbygden. (…) Jordbruket har alltför länge hamnat under radarn när det gäller effektiva klimatåtgärder och beskrivits som en del av problemet i stället för en del av lösningen. Den fråga som dominerat debatten – och tyvärr på ett alltför ensidigt sätt – har varit animalieproduktionen. (…) Ändå visar rader av forskningsrapporter att nya sätt att bruka marken och nya grödor kan ge stora vinster såväl till bönderna som till klimatet och samtidigt ge en lång rad andra vinster för samhället och miljön. (…) Det märkliga är att både LRF och regeringen totalt verkar ha missat denna möjliga revolution. Ska den bli en del av EU:s nästa jordbruksprogram (CAP 2021–2025) måste initiativ tas omgående!”, skriver de.

Läs mer: ”Regeringen och LRF inser inte jordbrukets klimatnytta” (Dagens Nyheter)

Svenska vargar planteras ut i Storbritannien

Sex svenska vargar ska planteras ut i de brittiska skogarna. Vargarna ska placeras i Escots djurpark i sydvästra England och syftet är att återföra de djur som tidigare funnits i landets fauna. Samtidigt som man vill öka allmänhetens förståelse för rovdjuren.

Läs mer: Svenska vargar ska vänja allmänheten i Storbritannien (Sveriges Radio)

Höpriset fördubblat och stor risk för brist

Det torra vädret har drivit upp priset på hö till det dubbla och nu befaras ett nytt år av höbrist i landet.

För hästägare kan situationen bli problematisk.

– Hästarna ska normalt klara sig på betet i hagen, men eftersom gräset inte växer får de stödutfodras, säger Aja Blomberg-Andersson, ordförande för Hästföretagarna.

Läs mer: Brist på bete och hö i torkan – priset rusar (Dagens Industri)Läs också: Franska strån löste foderbristen (ATL PREMIUM)


”Svenskt skogsbruk värre än skogsskövlande länders”

På Dagens Nyheters Debattsida skriver Naturskyddsföreningen om den svenska skogen.

”Det har länge spridits en bild av att Sverige är ett miljöpolitiskt progressivt land med stora naturskogar där vilda djur och växter trivs. Men när FN rankar världens länder efter hur stor del av landets yta som utgörs av skyddad natur, hamnar Sverige först på 99:e plats efter Brasilien och Malaysia”, skriver de.

De ställer fyra krav: Att skogspolitiken och dess styrmedel ses över och förändras i grunden så att skogsbruket blir verkligt hållbart, att minst 20 procent av den produktiva skogsmarken långsiktigt avsättas för naturvårdsändamål, att all skog med höga naturvärden omgående undantas från skogsbruk och att kunskapsuppbyggnaden om skogar med särskilt höga naturvärden intensifieras.

Läs mer: ”Svenskt skogsbruk värre än skogsskövlande länders” (Dagens Nyheter)Läs också reportaget: Den svenska skogen i centrum för klimatkonflikt (SVT Nyheter)Läs mer: Miljöministern: Vi ska inte blåsa upp förväntningarna (SVT Nyheter)Läs också: Skogens kris hotar även oss människor (SVT Nyheter)

Höga förväntningar på bäråret

Vädret de kommande veckorna är det som kommer att avgöra årets bärskörd. Om det blir fortsatt torrt och varmt kan bären bli små eller torka bort helt. Men kommer det bra med regn den närmaste tiden kan det bli ett bra bärår.

Förhoppningen om det senare verkar vara stor för antalet bärplockare som beviljats arbetstillstånd är 2000 fler i år jämfört med förra året, totalt 4990 stycken enligt Migrationsverket.

Det ökande intresset för bärplockning beror på en prognos om ökad efterfrågan på bär bland annat från Asien.

Läs mer: Antalet bärplockare ökar i år (Land Skogsbruk)Läs också: Nu avgörs bärsommaren (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Vi ses i Borgeby!

Sommaren är här – och det är dags att ladda för alla roliga, intressanta och minnesvärda lantbruksmässor. Mingelsäsongen börjar med Borgeby, därefter väntar Almedalen, Brunnby och nu också nya lantbruksmässan i Öjebyn. LRF finns förstås på plats. Hoppas vi ses!

Här hittar du LRFs montrar

Christofer hittade sitt lamm ihjälslaget

Under lördagen hittade Christofer Dunér utanför Helsingborg ett av sina lamm ihjälslagna.

Det är inte ovanligt för honom att får försvinner från betesmarkerna, förra årets stals totalt 11 får. Men att någon slår ihjäl djuren är inte vanligt.

– Det hade varit bättre om de stal lammet, nu slogs den ihjäl… bara för att någon ville döda, säger Dunér.

Läs mer: Christofer hittade sitt lamm ihjälslaget (Expressen)

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen