Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

25 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Veterinärer larmar: Tusentals kycklingar plågas inför slakt • Skadade fornlämningar de lägsta sedan 2012 • Högt mineralgödselpris – fler satsar på billigare gödsel • Värphöns med egna fitnessarmband • Bonde får skjuta 100 gäss som invaderat hans mark • Debattsvepet • Åklagaren begär mer tid i jakthärvan
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Veterinärer larmar: Tusentals kycklingar plågas inför slakt

I början av förra året märkte Livsmedelsverkets veterinärer som inspekterar slakten på Guldfågelns stora kycklingslakteri på Öland, att ovanligt många kycklingar kom till slakteriet med brutna vingar. Enligt veterinärernas beräkningar rör det sig i genomsnitt om 1 800 kycklingar med brutna vingar om dagen.

Guldfågeln, som hävdar det snarare rör sig om 500 fåglar om dagen, försöker nu tillsammans med uppfödare, transportörer och branschorganisationen Svensk fågel utreda var någonstans i processen kycklingarna skadas.

– Guldfågeln ser allvarligt på djuromsorgen, och det är klart att vi inte ska ha några vingskador. Vi jobbar mot en nollvision mot vingskador, säger Anita Pettersson, primärchef på Guldfågeln.

Läs mer: Veterinärer larmar: Tusentals kycklingar plågas inför slakt (Svt Nyheter)

Skadade fornlämningar de lägsta sedan 2012

Antalet skador eller grova skador har minskat från 20 till 13 procent och skadorna är lägre i alla landsdelar. Det visar den senaste inventeringen av Skogsstyrelsen, som tittat på omkring 415 avverkningar och 900 enskilda lämningar över hela landet.

Utbildning är den enskilt största faktorn till minskade skador. De företag som utbildat i kulturmiljövård har en tydlig påverkan på resultatet på landsdelsnivå, enligt AnnKristin Unander, inventeringsledare på Skogsstyrelsen.

Läs mer: Skadade fornlämningar de lägsta sedan 2012 (Land Skogsbruk)Läs mer: Skogsbruket allt mer varsamt om kulturmiljöer (Land Skogsbruk)

Högt mineralgödselpris – fler satsar på billigare gödsel

Gödselpriserna i Sverige har gått upp med i storleksordningen 35 procent sedan sommaren 2018, enligt Göran Larsson, produktchef för växtnäring och kalk på Lantmännen Lantbruk.

En orsak till prisuppgången var att Kina minskade sin export kraftigt. Priserna på urea har sjunkit en del efter jul, men det har inte haft någon stor påverkan på N27-priserna i Europa.

Enligt Carsten Klausen, vd på Svenska Foder, har lantbrukare i viss mån valt billigare gödselmedel inför säsongen.

– Man sparade lite på det som är dyrt, till exempel fosfor och kalium. Tyvärr lade de inte så mycket pengar på mikronäringsämnen heller för att spara. Det såg ut att bli en tråkig skörd, så därför har man köpt lite billigare typer av gödsel.

Läs mer: Högt mineralgödselpris – fler satsar på billigare gödsel (Land Lantbruk)

Värphöns med egna fitnessarmband

Forskare i USA har använt tekniska hjälpmedel som påminner om fitnessarmband för att göra det enklare att sköta värphöns. Hönorna fick små teknikfyllda ”ryggsäckar” som registrerade alla deras rörelser, för att till exempel se åt vilket håll djuret går, hur snabbt det rör sig och om det rör huvudet.

Mätvärdena avslöjade när, och hur länge, hönorna till exempel plockade fjädrar från andra djur, när de putsade sina egna fjädrar eller när de tog ett sandbad. Genom dessa uppgifter skapades ett datorprogram som automatiskt upptäcker vad djuren gör, och slår larm om de till exempel hackar på andra hönor eller inte har putsat sina fjädrar på länge.

Läs mer: Nu får värphönsen egna fitnessarmband (ATL)

Bonde får skjuta 100 gäss som bajsar sönder hans mark

En bonde har haft långvariga och omfattande problem med fåglarna på hans mark, belägen på östra Orust. De äter upp kornas bete och fåglarnas avföring förorenar marken.

Markägaren har vid flera tillfällen försökt skrämma och jaga bort fåglarna utan att lyckas. Tillståndet innebär att 50 grågäss och 50 kanadagäss får lov att skjutas.

Läs mer: Bonde får skjuta 100 gäss – bajsar sönder hans mark (Expressen)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Stämmotid är högsäsong för demokratin” (Land Lantbruk)”Hur skyddar vi skog från klimatet?” (Land Skogsbruk)”Landsbygden- nyckeln till vår överlevnad” (Jordbruksaktuellt)”Äntligen tas äganderätten på allvar” (Land Skogsbruk)”S borde sno klimatfrågan från storstadselitens MP” (Expressen)Replik: ”Vi ska komma överens om skogen” (ATL)Tidigare inlägg: Miljöpartiets EU-politik hotar svenskt skogsbruk (ATL)

Aktuellt från LRF

Dela upp din faktura med autogiro

Du vet väl att du kan betala din LRF-avgift via autogiro? Det innebär att LRF drar avgiften från ditt bankkonto. Du kan även välja om du vill betala månadsvis, kvartalsvis eller per halvår.

Läs mer här

Åklagaren begär mer tid i jakthärvan

Tidigare var det sagt att åtal i den så kallade jakthärvan i Västmanland måste ha väckts den 21 mars, vilket åklagaren Lars Magnusson tidigare flaggat för inte skulle vara genomförbart.

Nu har han begärt förlängd tid fram till 31 maj. Anledningen är att han väntar på forensiska resultat som behövs för att kunna gå vidare i utredningen. Vad de består vill han dock inte avslöja.

Läs mer: Åklagaren begär mer tid i jakthärvan (ATL)

Till toppen