Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

26 januari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Kaninuppfödare trakasserad av djurrättsaktivister • Fjällnära skog-domen kan bli dyr för Skogsstyrelsen • Sven-Erik Bucht om livet efter politiken • Ökat intresse för att odla linser bland lantbrukare • Okända stängde av elen - 900 slaktsvin dog • Debattsvepet • Sverige allt mer självförsörjande på griskött
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

 Malin Sundmark, ordförande i Kaninproducenterna
Malin Sundmark, ordförande i Kaninproducenterna FOTO: Karin Jansson

Kaninuppfödare trakasserad av djurrättsaktivister

I ett år har Malin Sundmark, som föder upp kaniner på Lisasgården i södra Dalarna, utsatts för djurrättsaktivisters trakasserier. Hot och olaga intrång, mängder av telefonsamtal, mejl och brev. Över hela stan där hon bor har bilder på Malin med skrämmande budskap satts upp.

– Trakasserierna tog fart i somras. Då gjorde aktivisterna mig till måltavla, säger Malin Sundmark,

Det har varit intrång i ekonomibyggnader på gården och ett inbrott i bostaden där Animal Liberation Front lämnat klistermärken och klottrat. Då skrämdes flera kaniner ihjäl.

När aktivisterna kommer går Malin Sundmark och hennes 9-åriga dotter in, stänger dörren och ringer polisen. Hennes dotter är så rädd att hon drabbats av panikattacker vid ett par tillfällen. Malin Sundmark som är ordförande för Kaninproducenterna ger sig dock inte.

– Som ordförande är jag en offentlig person och en viktig person för aktivisterna att knäcka. Men jag lägger inte av. Det här är mitt jobb. Jag slutar inte.

Läs mer: ”Min dotter har haft panikattacker” (Land Lantbruk)Läs mer: Polisen: ”Vi prioriterar inte ner trakasserier mot lantbrukare” (Land Lantbruk)Läs mer: Djuraktivister allt mer hotfulla mot bönder (Land Lantbruk)

Domen riskerar bli dyr affär för Skogsstyrelsen

Skogsägarna som stämde staten för att få ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog vann. De kan nu vänta sig ersättning på sammanlagt drygt 18 miljoner kronor.

Mark- och miljödomstolens beslut kan få stora konsekvenser för Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsens budget för skydd av skog är 100 miljoner kronor för 2019. Nu finns risk att ytterligare flera hundra skogsägare kommer att ansöka om ersättning för nekad avverkning.

– Det kan absolut bli följden. Jag vet att det är många skogsägare som väntat på den här domen, konstaterar Magnus Norberg, jurist på LRF Konsult.

Den avgörande frågan för att ha rätt till ersättning är vad som är att betrakta som pågående markanvändning. Domstolen delar markägarnas bedömning att den markanvändning som pågår på deras fastigheter inte kan vara något annat än skogsbruk och att besluten innebär att skogsbruket avsevärt försvåras.

Läs mer: Domen riskerar bli dyr affär för Skogsstyrelsen (Land Skogsbruk)

Sven-Erik Bucht om livet efter politiken

När statsminister Stefan Löfven i måndags tillkännagav att partikamraten Jennie Nilsson tar över som landsbygdsminister inledde Sven-Erik Bucht sitt nya liv som ”glad pensionär”. Trots att han har sagt sig vara villig att ställa upp för en ny mandatperiod så är han inte besviken över att det inte blev fyra år till i regeringen.

– Jag är inte något ledsen alls, utan jag är lättad. Jag är en glad pensionär. Jag kommer säkert att ha andra engagemang, men inte inom politiken, säger han.

Sven-Erik Bucht nämner bland annat att Ikea-grundaren och vännen Ingvar Kamprad i sitt testamente donerade flera hundra miljoner för att utveckla näringslivet i Norrland, vilket han kan tänka sig att engagera sig i.

När Bucht ser tillbaka på det han uträttat känner han stolthet över att ha fått landsbygdsfrågorna på agendan med bland annat landsbygdspropositionen, skogsprogrammet och inte minst livsmedelsstrategin. Djurskyddslagstiftningen och det ökade stödet till Norrlandsjordbruket ser han också som framgångar.

En besvikelse var dock att det inte gick att få till en lagstiftning kring hanteringen av vildsvin som är ett stort problem för jordbrukarna.

– Vi hade ett förslag som var väl förankrat i branschen, men det gick politisk prestige i frågan, och det röstades ner.

Läs mer: Sven-Erik Bucht bryter tystnaden: ”Är glad och lättad” (Land Lantbruk)

Ökat intresse för att odla linser bland lantbrukare

Linser och andra baljväxter kommer att bli en vanligare syn på våra svenska åkrar i framtiden tror Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Och allt fler lantbrukare är redo att hppa på tåget. Philip Hedeng har tidigare specialiserat sig på vete, men nu har han upplåtit en av sina åkrar för linsfröer. Dessa sås under våren och kommer skördas framåt september.

– Dels passar det vår växtföljd på gården, dels ser marknaden ut att öppna upp sig för just linser och baljväxter framöver, säger Philip Hedeng.

Lennart Nilsson sitter i LRF:s styrelse och är ansvarig för växtodlingsfrågor. Han menar att det finns ett behov av inhemskt odlat protein till både foder och mänsklig konsumtion, inte minst utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Vi kan med varmare klimat och ny teknik odla mer av detta i Sverige. Det gäller både bönor och ärtor, men också mindre grödor som linser och lupiner.

Läs mer: Ökat intresse för att odla linser bland lantbrukare (Svt Halland)

Okända dödade 900 slaktsvin med elavbrott

I förra veckan dog 900 slaktsvin i tyska staden Vreden efter att okända personer stängt av elektriciteten så att ventilationen stannade. Skadorna värderas till cirka 1 miljon kronor.

Av oklar anledning gick inget larm om inbrotten ut, inte heller slogs någon nödgenerator på. Polisen rubricerar händelsen som ett brott mot såväl djurskyddslagen och ”hemfridslagstiftningen”.

Strax före jul inträffade ett liknande fall i Mecklenburg-Vorpommern, när okända förövare slog av strömmen varpå 400 smågrisar dog.

Läs mer: Okända dödade 900 slaktsvin med elavbrott (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och debatterna om de gröna näringarna.

”Användningen av handelsgödsel är en hållbarhetsfråga” (Altinget)”Onödigt lidande för att identifiera pågående skogsbruk” (Land Skogsbruk)”Ingen skålar i mjölk på Grammisgalan” (Land Lantbruk)Replik: ”Äganderättsproblem lika verkliga som drabbade människor” (Land Skogsbruk)Replik: ”LRF spelar roulett med skogsägarnas framtida avsättning” (Land Skogsbruk)Tidigare inlägg: ”Vi behöver skapa förtroende mellan stat och skogsägare” (Land Skogsbruk)

Aktuellt från LRF

Nu startar resan mot godare myndighetsutövning

2019 är året då hela LRF ska arbeta för smidigare och enklare kontakter mellan företagare och myndigheter. Vi kallar arbetet god myndighetsutövning.En viktig del av lösningen finns i förbättrade kontaktytor mellan företagare och myndigheter

Sverige allt mer självförsörjande på griskött

Sedan 2014 har Sverige stadigt ökat självförsörjningsgraden av griskött. Från 66 procent 2013 har den stigit till 75 procent vid den senaste avstämningen i september förra året. Det sammanfaller med att konsumtionen av griskött går ned.

Enligt SCB:s statistik som redovisas till och med oktober i fjol, har importen från de tre stora producentländerna Tyskland, Danmark och Polen minskat med 2 670 ton jämfört med samma tio månader 2017 – en minskning med 4 procent.

Läs mer: Sverige allt mer självförsörjande på griskött (Land Lantbruk)

Till toppen