Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

26 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Lantmännen satsar på havre • Arla polisanmäler Facebook-inlägg om kosläpp • 196 miljoner kilo mindre mjölk i EU • Skogsföretag vill ha dispens för tunga timmertransporter • Dom i hovrätten efter att hästar svultit ihjäl • Debattsvepet • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

Lantmännen satsar på havre

Lantmännen har köpt en havrekvarn i Kimstad, i ett led att utveckla ingredienser med havre som råvara. Lantmännen har sedan tidigare tre havrekvarnar i Sverige, Danmark respektive Norge. Den nu förvärvade kvarnen är med sin kapacitet på 55 000 ton relativt stor.

– Havre är en intressant produkt och vi ser att det finns en marknad, det generella intresset för havreprodukter ökar, säger Magnus Kagevik, chef för division Energi vid Lantmännen.

Affärsuppgörelsen undertecknades i fredags och Lantmännens övertagande av anläggningen sker kommande fredag.

Läs mer: Lantmännen satsar på havre (Land Lantbruk)

Arla polisanmäler Facebook-inlägg om kosläpp

Den lista där Arla anger datumen för kosläppen har börjat spridas via inlägg på Facebook, där djurrättsaktivister uppmanar likasinnade att ”slå ännu hårdare” mot kosläppen än tidigare år. Det har fått Arla Foods att reagera, och nu väljer mejerijätten att polisanmäla inlägget.

Dialog förs nu med polisen om situationen runt kosläppen och vilka åtgärder som kan tas.

– Så som inlägget är formulerat så är det ett hot och ska behandlas som ett sådant. Det är vår inställning, säger Arla Foods chefsjurist Susanna Eneteg.

Läs mer: Arla polisanmäler Facebook-inlägg om kosläpp (Land Lantbruk)Läs mer: Arla polisanmäler Facebookinlägg (ATL)

196 miljoner kilo mindre mjölk i EU

2019 inleddes med en minskning av mjölkproduktionen i de flesta länder i EU. Siffror från EU-kommissionen visar att mjölkproduktionen minskade i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Det är dessa tre mjölkgiganter som står för den klart största andelen av minskningen av mjölk i januari.

Däremot ökade produktionen i Danmark, Polen och Storbritannien. Sammanlagt blev det dock ändå en minskning med 196 miljoner kilo.

Läs mer: 196 miljoner kilo mindre mjölk i EU (Land Lantbruk)

Skogsföretag vill ha dispens för tunga timmertransporter.

Flera skogsföretag i södra Sverige vädjar nu till Trafikverket om att få köra ut virke som ligger lagrat utmed skogsvägar. Under tjällossningsperioden gäller begränsningar för hur man får köra tunga transporter eftersom vägarna riskerar att gå sönder. Men ligger timret kvar riskerar det att bli en stoppkloss när virke som angripits av granbarkborre ska ut ur skogen.

Enligt Lennart Andersson, regionaldirektör på Trafikverket, ska myndigheten göra det möjligt att hitta lösningar så långt som det går, men det kommer att bli individuella prövningar.

Läs mer: Skogsföretag vill ha dispens för tunga timmertransporter (Land Skogsbruk)

Dom i hovrätten efter att hästar svultit ihjäl

Efter att ett par separerat blev kvinnans två hästar kvar på mannens gård. Till en början köpte kvinnan foder till hästarna men när hon saknade pengar blev det mannen som gav hästarna mat. Efter ett tag slutade han ge dem foder, och en månad senare hittades hästarna döda – de hade svultit till döds i sina spiltor.

Både mannen och kvinnan åtalades för djurplågeri. I tingsrätten dömdes kvinnan till böter och villkorlig dom, medan mannen friades. Åklagaren överklagade domen mot mannen, men hovrätten fastslog tingsrättens beslut. Det var kvinnan som hade ansvar för hästarna, dessutom saknades avtal om att mannen skulle sköta hästarna.

Läs mer: Dom i hovrätten efter att hästar svultit ihjäl (ATL)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Landsbygden- nyckeln till vår överlevnad” (Jordbruksaktuellt)”Matvärlden ger inga enkla svar” (ATL)”Hela landet ska kunna leva och växa” (Dagens Samhälle)Replik: ”Gårdsförsäljning viktig satsning för landsbygden” (Smålandsposten)Tidigare inlägg: ”Gårdsförsäljning och monopol går inte ihop” (Smålandsposten)Tidigare inlägg: ”Nu är det dags att testa gårdsförsäljning i Sverige” (Smålandsposten)

Aktuellt från LRF

Södermanland värst drabbat av vildsvin

Enligt Jägarförbundets genomgång är Sörmland värst drabbat av vildsvin. Det är det enda länet som är rödmarkerat i undersökningen. Forskning visar att man behöver skjuta halva beståndet varje år för att hålla beståndet intakt.

”Vildsvinen får inte begränsa utvecklingen av det gröna näringslivet”

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Den 1 april ersätts Svepet av ett dagligt nyhetsbrev från Land Lantbruk. Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Till toppen