Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

27 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Följ med Land Skogsbruk på nyckelbiotopsinventering • Därför har Skånes nötköttsföretag 2018 lyckats • Ny app kan mäta träd lika bra som en lasermätare • Tio megagårdar i världen • Mellandagsspecial: Mats P Ostelius kommenterar sommarens skogsbränder
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Gunnar Andersson

Följ med på en nyckelbiotopsinventering

I maj gav den då sittande regeringen Skogsstyrelsen i uppdrag att genomföra en satsning på en landsomfattande systematisk nyckelbiotopsinventering. För ett par veckor sedan stoppades inventeringarna när riksdagen röstade igenom en ny budget där inga anslag för satsningen fanns med. Skogsstyrelsen kommer ändå att fortsätta att inventera en viss del nyckelbiotoper och den nya metod som man utvecklat för hur man går tillväga kommer man att fortsätta med.

Under hösten följde Land Skogsbruks reporter med på en nyckelbiotopsinventering i Åre kommun. Då berättade Magnus Kristoffersson som är skogskonsulent i distrikt Norra Jämtland att man jobbat med den nya metoden under hösten och att den nu ska utvärderas.

Många är kritiska till nyckelbiotopsinventering och menar att det kan drabba enskilda skogsägare alltför hårt ekonomiskt eftersom FSC-reglerna inte tillåter avverkning av nyckelbiotoper. Just därför är kommunikationen en viktig del i det nya tillvägargångssättet.

– Så fort vi har identifierat ett område som vi vill fältinventera skickar vi ett brev med information och uppgifter till en personlig kontakt som har ansvar för inventeringen på just deras mark, säger Magnus Kristoffersson.

Läs hela reportaget: Följ med på en nyckelbiotopsinventering (Land Skogsbruk)

Därför har Skånes nötköttsföretag 2018 lyckats

Marie och Per-Ola Wilhelmsson på Gårdarp i Löberöd tilldelades utmärkelsen Skånes Nötköttsföretag 2018. Varje år levererar de 200 djur till slakt och de har aldrig missat en leverans. Nyckeln till deras framgång – långsiktig planering, produktionsdata och noggrann uppföljning av nyckeltal.

– Det handlar inte om kilopris. Vi tar slaktvikten minus inköpskostnaden i förhållande till antalet avvanda djur. Per ställer sen den siffran mot våra kostnader och kan se vad vi behöver få betalt av slakterierna för att kunna ta ut lön och ha råd att köpa djur till nästa höst, säger Marie Wilhelmsson till Land Lantbruk.

Uppföljningen av data och den strategiska planeringen har bland annat lett till beslutet att ta emot alla djurleveranser under samma period.

– Vi fick in alla på en månad och så plötsligt hade vi inga lunginflammationer längre. I dag har vi en dödlighet på 1-1,5 procent, säger Marie Wilhelmsson.

Genom noggrann uppföljning har man numera också en tydlig uppsikt över tillväxten och framför allt över de djur som inte växer.

– Antingen är de sjuka, mobbade i boxen eller så är de bara hyllvärmare, säger Marie Wilhelmsson och förklarar att det är djur som måste bort.

Läs mer: Nyckeltal och uppföljning är framgångsfaktorn i Löberöd (Land Lantbruk)

Ny app kan mäta träd lika bra som en lasermätare

Nu tar Pokémon Go-teknik steget ut i skogen. Augumented Reality, AR, som tekniken kallas ska nu användas för att mäta träd med hög exakthet.

– Vi tar tekniken till skogen för första gången i världen. Skog är en väldigt bra miljö för att jobba med AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Vi vet också att skogsägare har ett stort behov att kunna samla in och sortera data digitalt, säger Johan Ekenstedt som har utvecklat appen i företaget Arboreal, men som även arbetar som teknikspecialist på Sveaskog.

Appen är utvecklad för att mäta träd utomhus som är högre än 3 meter och Sveaskog hävdar att appens mätningar har lika bra resultat som en lasermätare.

Läs mer: Ny app kan mäta träd med hög exakthet (Land Skogsbruk)

Tio megagårdar i världen

Kanske är det dags att utöka under nästa år och köpa en lite större gård. Land Lantbruk listar tio riktigt stora gårdar i världen som kanske kan ge lite inspiration. Vad sägs om 4,4 miljoner hektar mark, 100 000 kor eller 570 000 hektar med sockerbetor?

Se hela listan: Tio megagårdar att drömma om (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Behöver du prata med någon?

Jul behöver inte betyda ljus. Behöver du prata med någon i juletid, kontakta LRFs omsorgsgrupper.

LRFs bondekompisar kan prata med den som mår dåligt

Nyheter från året: Skogsbränderna

I mellandagarna passar vi på att blicka tillbaka på året som gått och låter Land Lantbruks experter och reportrar kommentera händelserna som toppat nyhetsflödet.

Något som präglat de gröna näringarna i allmänhet och enskilda människor och skogsägare i synnerhet är de många och omfattande skogsbränderna som härjat i Sverige under året.

Totalt brann ungefär 25 000 hektar skog i cirka 300 skogsbränder. Värst drabbat var Gävleborgs län där 9 140 hektar brann. Men också Jämtland, Dalarna och Norrbotten drabbades hårt.

Kommentar från reportern:

Om heta och torra somrar blir vanligare framöver, vilket många tror, ökar risken för skogsbränder. Som tröst i bedrövelsen bör kunskapen om hur de bekämpas ha ökat efter de senaste årens brandkatastrofer. Ändå frågar flera sig om exempelvis brandflyget ges tillräckliga resurser, om inte Sverige ändå ska ha eget brandsläckningsflyg och om logistiken kring släckningsutrustning och vatten fungerar.

Men även markägarna kan ha mycket att vinna på att fundera över beredskapen. Det finns exempel på frivilliga skogsbrandvärn som organiseras lokalt inom ramen för skogsägareföreningen. I samma anda har lantbrukare satt in gödseltunnor i släckningsarbete. Att den gemensamma kraften hos boende på landsbygden är stor när det hettar till är i dag väl känt. Om den organiseras, redan innan katastrofen är ett faktum, bör den kunna bli ännu större.

Mats P Ostelius, reporter, Land Skogsbruk

Läs mer: Se flygbilderna från bränderna i Ljusdal (Land Skogsbruk)Läs mer: Lantbrukare kraftsamlar för att evakuera djur (Land Skogsbruk)Läs mer: Största EU-hjälpinsatsen någonsin (Land Skogsbruk)Läs mer: Skog för nästan en miljard förstörd (Land Skogsbruk)Läs mer: Sommaren skogsbränder är släckta (Land Skogsbruk)Läs mer: Skogsägare: ”Jag får börja om från noll” (Land Skogsbruk)Läs mer: 72 miljoner till de drabbade efter sommarens skogsbränder (Land Skogsbruk)Läs mer: Setra har börjat såga sotat timmer (Land Skogsbruk)

Till toppen