Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

27 februari 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • LRF pressar på polisen om djurrättsaktivisters trakasserier • Jakthärvan: 59-åring avförs från misstankar • Erfarenheter från torkan sökes • Mjölk eller växtbaserad dryck - vad är bäst? • Bakslag för åkerbönan • Debattsvepet • Trampades ihjäl av kor i Österrike – bonde måste böta miljoner
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Ann Lindén

LRF pressar på polisen om djurrättsaktivisters trakasserier

LRF:s riksförbundsordförande Palle Borgström tog ett möte med rikspolischefen Anders Thornberg och Mats Bergström, polisområdeschef i Skaraborg, för att diskutera den senaste tidens många hot, trakasserier och skadegörelser riktade mot bönder.

Mats Bergström menar att polisen redan har ”järnkoll” på aktivisterna, och resonerar kring att man i stället för nya brottskoder ska fundera på om straffen för djurrättsbrott ska bedömas som systemhotande, precis om hatbrott. Då skulle brotten bedömas som allvarligare, eftersom de ingår i ett större mönster av trakasserier.

– Vi fick en del bra svar men nu återstår att se om polisens arbete verkligen utvecklas, säger Palle Borgström.

Läs mer: LRF: återstår att se om polisens arbete verkligen utvecklas (Land Lantbruk)Läs mer: Särskilda brottskoder för djurrättsbrott dröjer (Land Lantbruk)

Jakthärvan: 59-åring avförd från misstankar

En av de misstänkta i jakthärvan i Västmanland avförs nu helt från misstankar. 59-åringen häktades misstänkt för att ha hjälpt till att elda upp en varg i en industripanna. Men enligt kammaråklagare Lars Magnusson går det inte att bevisa att mannen gjort sig skyldig till brott, och därför släpps han.

Dessutom kan Riksåklagaren komma att granska utredningen med anledning av beslutet om hemlig telefonavlyssning. Detta sedan den jaktbrottsmisstänkte industriledaren anmält Lars Magnusson för tjänstefel.

Läs mer: Jakthärvan: 59-åring avförs från misstankar (ATL)

Erfarenheter från torkan sökes

Två forskare på Lunds universitet söker efter lantbrukare som vill dela med sig av sina erfarenheter av förra sommarens torka, till ett nytt forskningsprojekt. De har fått pengar från Formas för att under ett år göra fokusgrupper och intervjuer med lantbrukare både på ekologiska och konventionella gårdar, såväl som hästuppfödare, ridskolor och grönsaksodlare.

Några av frågorna handlar om hur olika jordbrukare hanterade torkan. Vad var de största problemen och hur försökte man lösa dem? Vilket stöd fick de av statliga myndigheter?

Utifrån svaren hoppas forskarduon få en inblick i vad som är barriärer och möjligheter vad gäller klimatanpassning inom jordbruket.

Läs mer: Erfarenheter från torkan sökes (Jordbruksaktuellt)

Mjölk eller växtbaserad dryck – vad är bäst?

En ny rapport visar att det inte finns någon motsättning mellan animaliska och vegetabiliska livsmedel vare sig i jordbruket eller i dricksglaset.

Den internationella experten Gunnar Rundgren, som författat rapporten i uppdrag av EU-projektet MatLust, säger att man inte kan titta ensidigt på en produkt för att avgöra om den är bra eller dålig för hälsa eller miljö. Det är minst lika viktigt hur något är producerat som vad man väljer att äta eller dricka.

Han menar att ”kriget i mejeridisken” kanske inte handlar om vilken produkt som är bäst eller sämst för miljön eller hälsan, utan är en strid mellan världsbilder, värderingar och olika kommersiella intressen.

Läs mer: Mjölk eller växtbaserad dryck – vad är bäst? (Land Lantbruk)Läs mer: Ny rapport reder ut: Ko, soja eller havre? (Svt Nyheter)

Bakslag för åkerbönan

Odlingen av åkerböna har ökat rejält de senaste decennierna. Men förra årets torka drabbade den torkkänsliga åkerbönan hårt, eftersom den trivs på lite tyngre jordar med större lerhalt.

Enligt Jordbruksverkets preliminära statistik blev 2018 års hektarskörd hela 63 procent lägre än året innan. Många odlare fick mindre än ett ton per hektar, jämfört med det vanliga genomsnittet på tre till fyra ton per hektar.

Förutom det är det också brist på utsäde. Det beror inte bara på dåliga skördar, utan också på att många utsädespartier drabbats av skadeinsekten bönsmyg.

Sammantaget ser många odlare en risk för dålig lönsamhet. Ett sätt att få fart på odlandet är att försöka få större avsättning för den inom livsmedelsindustrin. I dag används den som foder i den egna ekologiska produktionen, där vinsten är lägre.

Läs mer: Bakslag för åkerbönan (ATL)


Debattsvepet

Godmorgon! Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Hur löser vi den våldsamma skogsdebatten?” (Altinget)”När går första leveransen svenskt kött till Kina?” (Jordbruksaktuellt)”Bolagsförbudet hämmar inte lantbruket” (ATL)”Ta brandutredningen på allvar!” (Skogsaktuellt)Slutreplik: ”MP och Rockström har en hemläxa att göra” (Aftonbladet)Replik: ”Grundlösa påståenden om mig, Stefan Fölster” (Aftonbladet)Replik: ”Du har fel på punkt efter punkt, Fölster” (Aftonbladet)Tidigare inlägg: MP – ett parti för de nya klimatförnekarna (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Det här kan du som företagare göra för klimatet

Vi som arbetar i de gröna näringarna har ett lika stort ansvar som alla andra för att engagera oss i klimatfrågan. Det som skiljer är att vi har bättre möjligheter än de flesta andra att påverka utvecklingen.

Här hittar du två handfasta tips

Trampades ihjäl av kor i Österrike – bonde måste böta miljoner

Sommaren 2014 vandrade en tysk turist med sin hund i de österrikiska alperna. När en besättning med kor ville skydda sina kalvar blev hon trampad till döds. Nu måste bonden betala ut ersättning till offrets make och son på 490 000 euro, motsvarande över fem miljoner kronor.

De varningsskyltar bonden satt upp var otillräckliga, enligt domaren, och menade att det behövts tydligare avskärmade områden.

Läs mer: Trampades ihjäl av kor i Österrike – bonde måste böta miljoner (ATL)Läs mer: Austrian farmer fined £425,000 over deadly cow attack (Farmers Weekly – engelsk text)

Till toppen