Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

27 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Ny sjukdom hos älg upptäckt • Svenska Skogsplantor övergår till giftfritt • Plus granskar oseriösa elhandlare • En miljard till svensk sockerproduktion • Södra satsar på bihotell • Debattsvepet • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

CWD konstaterad hos älg i Norrbotten

Avmagringssjukan CWD har konstaterats på en gammal frilevande älgko i Norrbotten. Enligt Jordbruksverket rör det sig troligtvis inte om den smittsamma varianten. Efter att flera fall upptäckts i Finland och Norge var det bara en tidsfråga innan man skulle hitta sjukdomen även i Sverige, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Sjukdomen är dödlig för hjortdjur och kan på längre sikt leda till kraftigt minskade bestånd av hjort, älg, ren och rådjur. Men erfarenheter från Norge tyder dock på att den variant av CWD som hittats hos äldre älgar inte smittar, eller har begränsad smittsamhet.

EU har beslutat om en övervakning som nu pågår i flera länder i Europa, däribland Sverige. Syftet är att upptäcka och kartlägga förekomst av sjukdomen för att kunna bekämpa eller begränsa spridningen.

Läs mer: CWD konstaterad hos älg i Norrbotten (Jordbruksaktuellt)Läs mer: CWD misstänks hos älg i Norrland (Land Lantbruk)

Svenska Skogsplantor övergår till giftfritt

Svenska Skogsplantor kommer från och med våren 2020 enbart att producera plantor med det egna, mekaniska skyddet Conniflex som sedan länge anses fungera lika bra som kemikalier.

Conniflex skyddar under hela den mest kritiska angreppsperioden och kostnaden är jämförbar med behandling med kemiska bekämpningsmedel för motsvarande skyddseffekt, enligt Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.

Läs mer: Enbart mekaniska snytbaggeskydd hos plantjätten (Land Skogsbruk)Läs mer: Plantjätten helt giftfri inom två år (Land Skogsbruk)

Plus granskar oseriösa elhandlare

SvT:s konsumentprogram Plus har i en serie inslag granskat oseriösa elhandelsbolag, efter att hundratals elkonsumenter sedan i slutet av 2017 skickat in klagomål på Svensk Kraftrevision, Axilia och Nordisk Krafthandel, enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Exakt statistik kan Energimarknadsbyrån inte lämna ut. Men i de klagomål som inkommit berättas ungefär samma historia enligt Energimarknadsbyråns vd Anna Carlén.

– Ofta handlar det om att man fått ett brev om att man ska få ett elavtal med Nordisk Krafthandel eller Axilia, och att en fullmakt har använts för att teckna avtalet, säger hon.

Men kunderna känner igen att de skulle ha tecknat en fullmakt som ger någon rätt att teckna elavtal i deras ställe. De berättar också att de upprepade gånger försöker kontakta elbolaget för att ifrågasätta avtalet, men kommer inte fram och får inte svar på mejl.

Läs mer: Plus granskar oseriösa elhandlare (Svt Nyheter)Läs mer: Flera drabbade av tvivelaktiga elbolag (Land Lantbruk)Läs mer: Sune polisanmälde elbolaget för bedrägeri (Land Lantbruk)Läs mer: De misstänks utnyttja lantbruksföretag (Land Lantbruk)

En miljard till svensk sockerproduktion

Nordzucker går in med runt en miljard kronor i ett svenskt sockerproduktionsprojekt, som beräknas vara genomfört hösten 2021. Det kommer bli stora investeringar i nya produktionsmetoder och ny teknik, dessutom görs en rejäl satsning på miljön.

Satsningen betyder att Nordic Sugar, som ingår i Nordzucker-koncernen, flyttar produktionen i Arlöv till Örtofta och att fabriken i Arlöv därefter stängs. Nedläggningen i Arlöv kommer att föra med sig en minskning av antalet anställda, men enligt Katarina Silvfersparre, vd för Nordic Sugar, blir det inte några uppsägningar.

– Det blir nya tjänster i Örtofta och sedan har vi en stor generationsväxling under de här fyra åren med många personer som går i pension, säger hon.

Läs mer: En miljard till svensk sockerproduktion (Land Lantbruk)Läs mer: Nordic Sugar flyttar från Arlöv (Land Lantbruk)

Södra satsar på bihotell

För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Syftet med hotellen är att öka antalet solitärbin, vilket i sin tur ger bättre pollinering och en bättre skörd av frukt och bär.

Genom att sätta upp hotell får bina en plats där de kan lägga ägg, och förhoppningen är att de första ”gästerna” ska flytta in redan i vår.

Läs mer: Södra satsar på bihotell (Land Skogsbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Laddad vardagsfråga – Hur går det till när era djur slaktas?” (Jordbruksaktuellt)Replik: Att äta svenskt kött är inte klimatsmart (Östersundsposten)Tidigare inlägg: Felaktig kunskap om kött förs ut i våra skolor (Östersundsposten)Slutreplik: ”Sverige kan och bör producera mer mat” (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Mindre kött är bra för både miljö och hälsa” (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Stora möjligheter att odla bönor och ärtor” (Svenska Dagbladet)Tidigare inlägg: ”Idisslare har viktig roll i vårt livsmedelssystem” (Svenska Dagbladet)

Aktuellt från LRF

Följ med We Effect och kooperationen till Zambia!

Nu har du som LRF-medlem chansen att följa med We Effect på en resa till Zambia för att få en inblick i We Effects arbete och i det zambiska jordbruket.

Läs mer här och ansök senast söndag!

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Den 1 april ersätts Svepet av ett dagligt nyhetsbrev från Land Lantbruk. Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Till toppen