Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

28 december 2018

I Svepet i dag rapporterar vi om följande: • Data i jordbruket – vad blir nästa steg? • Dansk grisgård inspireras av Sverige • Kunderna står i kö för att köpa deras småbalar • Mest läst i Svepet under året • Mellandagsspecial: Gunnar Andersson kommenterar Sveaskogs planer på maskin för skogsplantering
Louise Carlsson Örning, Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Data i jordbruket – vad blir nästa steg?

Data inom jordbruket kommer med största sannolikhet att förändra hur maten produceras. Agfo har frågat ett antal experter inom olika delar av de gröna näringarna om vilka möjligheterna är och vad som blir nästa steg.

Mats Söderström som är forskare inom precisionsodling på SLU menar att förbättrade beslutsstöd för lantbrukare är något som den ökade mängden data för med sig. Men också möjligheten att skapa smarta lösningar som är lätta att använda och som kan underlätta och förbättra i odlingen.

Anders Hedberg, vd för Sensefarm, nämner utvecklingen av självkörande fordon och ett perfekt produktionssystem som aldrig över- eller underproducerar, som några av möjligheterna i framtiden. Men han höjer också ett varnande finger för hackerattacker vid kriser som leder till förstörelse av lager och därpå matbrist.

Läs fler svar från experterna: Data i jordbruket – vad blir nästa steg? (Agfo)

Dansk grisgård inspireras av Sverige

I Danmark svanskuperas 98,5 procent av grisarna som föds upp. Danska regeringen vill dock avveckla svanskuperingen och inför nästa år nya regler för att det ska trappas ner.

Peter och hans pappa Bent Munk Nielsen är grisuppfödare på Tandergård några kilometer söder om danska Århus. Om de får bestämma blir kuperingen inom kort bara ett minne blott. De är en av runt 20 danska gårdar som är med i föreningen Welfare Pigs vars medlemmar har som målsättning att kunna föda upp grisar utan svanskupering.

I jakten på ökad djurvälfärd har den danska grisgården vänt blickarna mot Sverige. Peter Munk är övertygad om att Danmark på sikt måste närma sig den svenska modellen.

– Vi kan inte fortsätta som vi gjort de senaste 30–40 åren. Vi behöver bygga mer som i Sverige med fasta golv och strö, säger Peter.

Läs mer: Danska grisuppfödare letar idéer i Sverige (Land Lantbruk)Läs mer: Tre lagkrav ska minska svanskupering i Danmark (Land Lantbruk)


Mest läst i Svepet under året

Året går mot sitt slut och vi blickar tillbaka mot tiden som gått. Har du missat något får du här några av de mest lästa artiklarna i Svepet under året.

Så felsöker du motorsågen – steg för steg (Land Skogsbruk)Förnyelselagen – Är din fastighet berörd? (Lantmäteriet)Här packas löv i fyrkantsbal (Land Lantbruk)Böndernas gödseltunnor hyllas av de franska brandstyrkorna (Land Lantbruk)Film ska få skoteråkare att tänka på det som finns under snön (LRF)Molstaberg – Rätt beslut att avslå skyddsjakt? (Aftonbladet)

Kunderna står i kö för att köpa deras småbalar

När torkan lamslog lantbruket under sommaren och många djurägare stod utan foder tog Margareta Hidén och Simon Jansson på Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad initiativ till en lösning.

En gammal trasig småbalspress lagades och nu står kunderna i kö för att köpa den halm i småbalar tonåringarna säljer genom sitt UF-företag.

– Pressen hade stått 20 år i ett uthus på mina föräldrars gård på Värmlandsnäs. Kedjan var sönder och eftersom det inte fanns någon ny att få tag på fick vi komma på en annan lösning. Det tog en månad att laga den, berättar Margareta Hidén.

Trots att den enda marknadsföring de använt är Facebook sålde de första 200 balarna slut på två timmar.

– Då förstod vi vilket intresse som fanns, framför allt för havrehalm som hästägarna kan använda till foder. Det var något som vi inte kände till i förväg. Några enstaka har velat köpa till djupströbäddar eller till hönsen, säger Margareta Hidén.

Läs mer: I torkans spår – kunderna står i kö för att köpa deras småbalar (Land Lantbruk)

Aktuellt från LRF

Har du frågor om din medlemsfaktura?

Den här tiden på året är det dags för många att betala medlemsfakturan för att förnya sitt LRF-medlemskap inför 2019 och det dyka upp frågor. Innan du hör av dig till Medlemsservice, kan du alltid de om du får svar på din fråga på hemsidan.

Frågor och svar om din medlemsfaktura

Nyheter från året: Sveaskog utvecklar maskin för skogsplantering

I mellandagarna passar vi på att blicka tillbaka på året som gått och låter Land Lantbruks experter och reportrar kommentera händelserna som toppat nyhetsflödet.

En av de mest lästa nyheterna på Land Skogsbruk under året var nyheten att Sveaskog och Svenska Skogsplantor ska vidareutveckla den gamla maskinen för skogsplantering, Silva Nova. Aktörerna tror att maskinen kommer att förändra branschen avsevärt.

Kommentar från reportern:

Tidigt i höstas blev det känt att Sveaskog och Svenska Skogsplantor ska damma av det 25 år gamla maskinprojektet Silva Nova som misslyckades då det begav sig och som sedan dess var stendött. En nyhet som väckte stor uppmärksamhet bland våra läsare.

Vad är det då som gör den här maskinen så intressant att man väcker liv i den gamla misslyckade idén? Jo, i grund och botten handlar det nog om att planteringen är den sista delen i skogsbruket som ännu inte mekaniserats. Skogsplanteringen har nämligen gjorts på samma sätt i decennier medan alla andra delar av skogsbruket numera är högteknologiska, rationella och kostnadseffektiva. Dessutom börjar det också vara väldigt svårt att få tag på människor som är beredda att utföra det hårda arbetet med skogsplantering.

Och det kanske inte är helt omöjligt att väcka liv i den gamla idén om en fungerande planteringsmaskin, även om det kan se svårt ut. Den tekniska utvecklingen har ju kommit långt på 25 år med bland annat avancerad sensorteknik. Svaret behöver vi inte vänta länge på. Hösten 2019 ska en prototyp vara klar för testkörning. Då får vi se!

Gunnar Andersson, reporter, Land Skogsbruk

Läs mer: Sveaskog utvecklar maskin för plantering (Land Skogsbruk)

Till toppen