Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

28 februari 2019

Godmorgon! I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Skogsprofiler satsar på jämställdhet • Generationsskifte blir lösningen efter konkurs • Resandet till Asien sprider mest antibiotikaresistens • Nu utreds hur vildsvinskött ska bli enklare att sälja • Lamm stals från gård och bands med elkabel – nu döms tre män • Debattsvepet • Stirrande getter måste flyttas
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Skogsprofiler satsar på jämställdhet

Årets Skogsnolia kommer att ha en stark profilering mot ökad jämställdhet i skogen. Den norrländska mässan har målet att anordna världens mest jämställda skogsmässa. Flera av utställarna och andra aktörer inom skogsbranschen, bland annat Skogstekniska klustret och Holmen Skog är mycket positiva till beskedet.

Även skogsjätten Sveaskog satsar på ökad mångfald och inkludering. De inlett ett samarbete med Mitt Liv, ett socialt företag som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald.

Det är en av flera åtgärder och aktiviteter som Sveaskog har tagit för att nå målet om jämnare könsfördelning och ökad andel medarbetare med utländsk bakgrund.

Läs mer: Skogsprofiler satsar på jämställdhet (Land Skogsbruk)

Generationsskifte blir lösningen efter konkurs

Konkursboet efter Slutgödning i Istrum AB tas över av ägarens dotter Johanna Catoni tillsammans med sambon Andreas Lindqvist. Det nya bolaget kommer enbart att ta över dikouppfödningen, som omfattar dikorna och deras avkommor, totalt cirka 500 djur.

– Båda har varit med i verksamheten under lång tid och vet vad de ger sig in i. Det har inte varit något självklart beslut för dem att ta över eftersom det kräver stora insatser och uppoffringar. Men de är unga människor som älskar det här jobbet, säger advokat Bengt Ringqvist som är konkursförvaltare.

Konkursen utlöstes av foderbristen efter fjolårets torra sommar och det höga priset på den spannmål som måste köpas in.

Läs mer: Generationsskifte blir lösningen efter konkurs (Land Lantbruk)

Svenskars resor till Asien största källan till antibiotikaresistens

Varannan svensk kommer hem från Thailand med resistenta bakterier i kroppen. När det gäller Indien är andelen ännu högre, 65 procent.

– Här utvecklas överlägset mest resistensgener men det blir ändå till ett globalt problem eftersom de resistenta bakterierna inte bryr sig om nationsgränser, säger Carl-Fredrik Flach, docent på Institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet.

Medan vi i Sverige använder 13 milligram antibiotika per kilo till djur och 91 milligram per kilo till människor är på de flesta håll i världen förhållandena precis omvända. Sverige har den lägsta antibiotikaanvändningen till djur inom hela EU. Av den mat vi äter kommer 83 procent av antibiotikaavtrycket från importerad mat.

Läs mer: Svenskars resor till Asien största källan till antibiotikaresistens (Land Lantbruk)

Nu utreds hur vildsvinskött ska bli enklare att sälja

Livsmedelsverket utreder nu hur reglerna för vildsvinsköttet kan förenklas, för att öka jägarnas möjligheter att sälja kött. Förhoppningen är att avskjutningen ökar om det finns avsättning för köttet.

Idag måste vildsvinskött, som säljs till företag, handel eller andra konsumenter passera vilthanteringsanläggning, bland annat för att människor inte ska smittas av parasiten trikiner. Samtidigt finns en önskan att minska vildsvinsstammen och de skador som djuren ställer till.

Läs mer: Nu utreds hur vildsvinskött ska bli enklare att sälja (Jaktjournalen)

Lamm stals från gård och bands med elkabel – nu döms tre män

Mitt i natten larmades polisen till en gård i Örebrotrakten efter att flera personer hade vält ner staketet till hagen – och tagit med sig ett lamm. En stund senare stoppade polisen en bil med fyra män i. I bagageluckan låg det lilla lammet, med en elkabel bunden runt halsen.

Nu har tre av männen dömts för stölden, medan föraren frikänns av tingsrätten. Enligt en av männen var det ”kul grej”. Straffet för männen blev villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer: Lamm stals från gård och bands med elkabel – nu döms tre män (Nerikes Allehanda – inlåst artikel)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Ge folk på landet en bonus – för miljön” (Aftonbladet)”Framtiden har aldrig varit ljusare” (Land Skogsbruk) ”Man måste inte bli vegan för att vara klimatsmart” (Allehanda)”Kon mer än bara en kött- och mjölkmaskin” (Land Lantbruk) ”Sluta servera fulkött i våra svenska friskolor” (Aftonbladet)

Aktuellt från LRF

Regeringen ska inte bidra till ett digitalt utanförskap

Just nu driver nätverket Byanätsforum kampanjen #100MbitTillAlla, med syfte att stärka den nationella bredbandstrategin. Alla som bor och driver företag på landsbygden behöver ha tillgång till stabil och snabb uppkoppling, annars riskeras det byggas upp ett digitalt utanförskap.

För landsbygdens företag är bra uppkoppling avgörande

Stirrande getter måste flyttas

Till sist fick en familj i Säffle nog av att bli utstirrade av grannens getter så fort de satte sig vid köksbordet. Dessutom så luktade fönstertittarnas avföring illa. De vände sig först till bonden, som vägrade göra nåt åt saken.

Då klagade familjen hos kommunen, och nu har miljö- och byggnadsnämnden kommit fram till att det är en så pass stor olägenhet att getägaren måste flytta hägnet minst 20 meter från bostadshuset.

Läs mer: Kommunens beslut: Stirrande getter måste flytta (Land Lantbruk)Läs mer: Stirrande getter måste flyttas (ATL)

Till toppen