Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Svepet

28 mars 2019

I dagens Svepet rapporterar vi om följande: • Trädgård växer starkast inom lantbruket • Ansiktsigenkänning avslöjar grisens känslor • Nödropet: Vitala askar sökes • Danish Agro ingår samarbete med Spearhead Machinery • Så ska fler lockas till köttbranschen • Debattsvepet • Nyhetsbrev ersätter Svepet
Janne Hallman Svepetredaktör - ]

FOTO: Istock

Trädgård växer starkast inom lantbruket

Medan svensk mjölkproduktion krymper och kött- och spannmålsproduktionen i princip har slutat växa så ökar produktionen av grönsaker.

Ökningen är mer än 50 procent de senaste åren, från 1 540 miljoner kronor till 2 380 miljoner kronor. Värdet av landets bär- och grönsaksodlingar tillsammans är drygt 5,3 miljarder kronor, visar siffror från Jordbruksverket.

Enligt Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, beror den ökade efterfrågan dels på att konsumtionen av frukt och grönt växer, men också debatten om Sveriges importberoende på livsmedelssidan.

Det har också att göra med att företagen blir färre och större och får stordriftsfördelar som bidrar till att produktionen blir effektivare och mer lönsam.

Läs mer: Trädgård växer starkast inom lantbruket (ATL)

Ansiktsigenkänning avslöjar grisens känslor

I Storbritannien har djurpsykologer slagit sig samman med experter på maskinell bildbehandling för att kunna avläsa grisarnas sinnestämning maskinellt baserat på deras ansiktsutryck.

Genom att studera två- och tredimensionella bilder under vanliga förlopp inom grisproduktion hoppas forskarna kunna se skillnader på ansiktsutryck som är kopplade till glädje eller ångest hos identifierade grisar.

Om projektet faller väl ut kan det ge minskade kostnader orsakade av sjukdomar i grisstallarna framöver.

Läs mer: Ansiktsigenkänning avslöjar grisens känslor (ATL)

Nödropet: Vitala askar sökes

Askar i hela Europa angrips i dag av den mycket aggressiva askskottsjukan. Den svenska asken klassas nu som en ”starkt hotad art” i den så kallade rödlistan. För att öka chanserna för att åter kunna använda ask i skogsbruket behöver SLU och Skogforsk leta upp fler vitala träd, något som finansieras av Föreningen Skogsträdsförädling och Stiftelsen Skogssällskapet.

Med hjälp av traditionell skogsträdsförädling kan man få fram mer eller mindre resistenta askar, och därför efterlyser Skogforsk friska askar i bestånd som har drabbats av askskottsjukan.

Läs mer: Nödropet: Vitala askar sökes (Land Skogsbruk)

Danish Agro ingår samarbete med Spearhead Machinery

Engelska Spearhead, som har ett av Europas största utbud av redskap för lantbruk och grönyta, är välkända på den danska marknaden. Genom ett nytt samarbete kommer maskinhandelskoncernen Danish Agro nu att sälja betesputsar och slaghackar från Spearhead i hela Norden. I Sverige kommer produkterna säljas av Swedish Agro Machinery.

– Vi känner att, genom att introducera Spearhead på ett mera effektivt sätt i hela vårt återförsäljarnätverk, och mer än någonsin i Sverige, Norge och Finland, så finns det goda möjligheter till tillväxt, säger Jens Skifter, vd för Danish Agro Machinery Holding.

Läs mer: Danish Agro ingår samarbete med Spearhead Machinery (Jordbruksaktuellt)

Så ska fler lockas till köttbranschen

En helt ny plattform för matchning och utbildning av arbetslösa in i kött- och charkindustrin har startats av Arbetsförmedlingen och organisationen Kött- charkföretagen. Det nationella branschrådet har fokuserat på yrkesgrupperna slaktare och styckare.

– Det har varit väldigt positiva diskussioner och alla bidrar på ett konstruktivt sätt till att möta utmaningen att hitta fler framtida medarbetare och hur de ska utbildas, säger Magnus Därth, VD för Kött och charkföretagen.

Läs mer: Ny matchning till kött och chark (Land Lantbruk)


Debattsvepet

Här är ett svep över de senaste inläggen och replikerna om de gröna näringarna.

”Djävulen sitter i detaljerna” (Jordbruksaktuellt)”Politik och marknad löser klimatfrågan” (Skogsaktuellt)Replik: ”Klimatsvarets förslag – ingen bra klimatpolitik” (Sydöstran)Tidigare inlägg: Svebio sätter affärerna framför barnen (Sydöstran)

Aktuellt från LRF

Vilka är de 3 viktigaste frågorna för Europas unga lantbrukare

Närmare 300 deltog på ungdomskonferensen i Valencia, däribland LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström. Mycket under konferensen handlade om att öka engagemanget bland de unga.

Här är konferensen i korthet

Nyhetsbrev ersätter Svepet

Den 1 april ersätts Svepet av ett dagligt nyhetsbrev från Land Lantbruk. Där får du nyheter om det senaste inom svenskt och internationellt lantbruk, inspirerande råd för den gårdsnära verksamheten, nyheter inom teknik för lantbrukare, artiklar med råd och tips som underlättar företagarens vardag samt bevakning på den senaste lantbruksforskningen.

Du får enkelt och smidigt nyhetsbrevet helt gratis till din e-post.

Om du vill ha dagliga nyheter om skogsbruk så bör du inte missa att registrera en prenumeration på Land Skogsbruks nyhetsbrev. Det gör du här

Till toppen